BOLIGDRØMMEN: Det kan gå fort for seg når budrunden er i gang. Her er rådene du burde vite om slik at du kan overta din nye bolig like bekymringsfritt som dette paret.
BOLIGDRØMMEN: Det kan gå fort for seg når budrunden er i gang. Her er rådene du burde vite om slik at du kan overta din nye bolig like bekymringsfritt som dette paret.

Eiendomsmeglere fortviler: – Ny trend ødelegger for budrundene

– Direkte ufornuftig, kontrer Forbrukerrådet om uttalelsen fra meglerne.

Våren er tiden for en ny start, og parallelt med hvitveisen og rødrussen, dukker visningsskiltene opp.

Men hvordan stiller man forberedt når man har funnet en bolig man vil gå for?

Hvilken strategi bør man gå for i en budrunde? Vi har spurt eiendomsmeglerne om de beste rådene – og fellene man må unngå å gå i.

Bydde 200.000 kroner mer enn planlagt

Mandag til torsdag kveld er Budkrigen tilbake på TV 2, og der følger vi flere håpefulle kjøpere i kampen om å kapre drømmeboligen. Der får vi også se hva som kan skje når en skrivefeil nesten ødelegger alt.

Bjarte Solberg skulle legge inn et bud på 3,3 millioner – men i kampens hete la han inn et bud på 3,5 millioner.

– Ja, da gjelder det å handle fort, sier DNBs megler og daglig leder på Rodeløkka, Ali Aftab Inayat (32), til TV 2.

– Da har man nemlig 30-40 sekunder på seg til å stoppe budet. Med en gang megler har videreformidlet budet til selger, så er det nemlig bindende, forteller han.

Viktig forarbeid før budrunden

Så det å dobbeltsjekke tallet på budet før man sender det, er et godt tips. I tillegg har Inayat flere råd å komme med:

– Forberedelsene før kjøpet er viktig. Det lønner seg å gå på minst ti visninger uten å gi noe bud, slik at man får satt seg inn i markedet og ulike aktuelle nabolag. I tillegg må man lage seg et budsjett. Én ting er hvor mye egenkapital han har å gå på, men hvor mye lån vil man betale hver måned? Hvor mye penger trenger man til andre ting? sier han.

Dette skjer når du byr feil i budrunden

Ihus sin eiendomsmelgler og daglige leder på Grünerløkka, Ada Kjenner (39), er helt enig i at forarbeidet er viktig:

– Man må nærmest flytte inn på Finn. Man må lagre både alle drømmesøkene og de mer realistiske søkene. Og så er det viktig å huske at det ikke bare handler om penger. Det er mange følelser som kommer opp når man skal kjøpe et nytt hjem, og det er viktig å bruke tid på å finne det rette, mener Kjenner.

– Dersom man ser en annonse og tenker at det er drømmeboligen, er det lurt å ta kontakt med megleren og be om en privatvisning. Da viser man at man er interessert, og det er mindre sannsynlig at man mister boligen. Det er jo dessverre ofte at noen kupper boligen før visning, sier Kjenner.

Ny trend ødelegger for budrundene

Du har altså funnet drømmeboligen og laget deg en grense for hvor langt du kan gå. Deretter kommer selve budrunden – og hvilken strategi lønner det seg å gå for da?

FRYKTER NY TREND: Daglig leder DNB eiendom, Rodeløkka: Ali Aftab Inayat (32). Foto: DNB 
FRYKTER NY TREND: Daglig leder DNB eiendom, Rodeløkka: Ali Aftab Inayat (32). Foto: DNB 

Eiendomsmeglerne kan fortelle til TV 2 at de føler en ny trend – som de kaller for «kvart på 12-effekten» – ødelegger for budrundene.

– Nå i det senere merker jeg at veldig mange sitter på gjerdet. Så når klokka blir halv 12, skal alle legge inn bud. Dessverre er det mange som tenker det samme – og det blir helt kaotisk, hevder Inayat.

Meglerkollega Kjenner er enig:

– Det er dessverre en økende trend. Det kan slå begge veier, og budrunden ender som regel opp med å bli veldig opphausa. Kjøper skyter seg selv i foten. Man kan ende opp med å ikke kjøpe drømmeboligen, rett og slett fordi det blir fryktelig stressende. Grunnen til at man innførte en grense på kl. 12 dagen etter siste visning, var nettopp for å gi kjøper ro til å handle, sier hun.

– Erfaringsmessig tror jeg det lureste er å legge inn et solid bud så fort som mulig isteden. Da markerer man tydelig ovenfor de andre at man er veldig interessert: Denne boligen skal jeg ha. Mange skremmes bort på den måten, og de dropper å legge inn bud, mener Inayat.

– Dersom jeg visste at det er drømmeboligen, ville jeg klint til med en gang med et bud på det jeg synes boligen er verdt for meg, sier Kjenner.

Helt uenig

Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen (54), er derimot sterkt uenig med eiendomsmelgerne.

ER SKEPTISK: Thomas Bartholdsen mener at forbrukerne skal lene seg tilbake og ta det rolig i budrundene fremover. Foto Kjell Håkon Larsen / Forbrukerrådet
ER SKEPTISK: Thomas Bartholdsen mener at forbrukerne skal lene seg tilbake og ta det rolig i budrundene fremover. Foto Kjell Håkon Larsen / Forbrukerrådet

– Dette er råd som kommer fra meglere, og utbyggere og meglere har i årevis vært opptatt av å hause opp markedet. Meglerne har ikke fortalt det til boligkjøperne enda, men boligmarkedet i Oslo er noe helt annet enn det var i fjor høst. Slik markedet er i Oslo i dag, er det direkte ufornuftig for deg som boligkjøper å gå inn i budrunden med ambisjon om å by så aggressivt at du skremmer vekk andre, sier Bartholdsen til TV 2.

– Kanskje de som gjør de beste kjøpene er de som byr flere hundre tusen under prisantydningen og har tålmodighet? Sånn har det i alle fall vært i Stavanger i noen år, sier han videre.

Han mener at man ikke skal gå helt av skaftet for å få en bolig, og at «drømmeboligen» er et dumt uttrykk å bruke.

– Drømmeboligen som man bare MÅ ha, finnes omtrent ikke. Den dukker opp kanskje én gang i løpet av et liv, og det er for eksempel når villaen bestefar bygget i 1937 kommer for salg. Nesten alle boliger er bare helt alminnelige, og det finnes ti tusen andre av som kunne være en like god bolig for deg. Så hvorfor by som en gal? Len deg heller tilbake. Det er helt garantert at det hele tiden vil legges ut boliger for salg, sier Bartholdsen.

Send signal til de andre budgiverne

Meglerne er opptatt av at det er viktig å opptre ryddig i en budrunde.

– Ofte ser jeg at hvis en av budgiverne for eksempel gir veldig korte tidsfrister, så sprer det seg gjerne til de andre i budrunden, sier Kjenner.

I tillegg mener Inayat at de fleste har grenser for finansiering på runde tall. Hvis man derfor klarer å by litt over de store, runde tallene, som to og tre millioner, så rister man av seg mange.

– Jeg ser ofte at budrunden stopper på 3.025.000 istedenfor på tre millioner, sier han.

KOMMER MED RÅD: Ada Kjenner (39), megler og daglig leder, hos Ihus Grünerløkka. Foto: Ihus 
KOMMER MED RÅD: Ada Kjenner (39), megler og daglig leder, hos Ihus Grünerløkka. Foto: Ihus 

Unngå fellene

– Er det noen feller man kan gå i?

– Det er lurt å huske at eiendomsmegleren er selgers representant. Det er derfor vår jobb å få eiendommen til å gå for mest mulig. Hold derfor kortene tett til brystet, og ikke si hvor mye du kan gå for, sier Inayat.

– Husk å sette deg godt inn i dokumentene. Det som er veldig positivt, er at de fleste har gått over til å bruke tilstandsrapport istedenfor takst. Den er veldig tydelig og lett å lese, sier Kjenner.

– Husk å ikke knytt deg følelsesmessig til boligen før du har kjøpt den. Når du er på visning, må du ikke tenke på drømmeboligen – du må koble inn din kritiske sans. Når du har pusset opp, innredet og gjort det hyggelig i boligen, kan du tenke at det er ditt drømmehjem, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Kjøp en bolig som du kan bo lenge i

– Få en kopi av budjournalen, så du kan dobbeltsjekke at alle bud er reelle. Man bør alltid gå over og se at alt stemmer med de SMSene du har fått. Om du ikke vinner, så kan du også få en anonymisert budjournal, sier Inayat.

– Hvis du kjøper en liten bolig nå, som du vet at du må selge om to år, så øker du din risiko. Dersom du kjøper et sted du kan bo i syv-åtte år, så minker du din risiko, sier Thomas Bartholdsen.

Budkrigen kan du se på TV 2 mandag til torsdag kl. 19.30.