NEKTER STRAFFSKYLD: Camilla Lem Heggelund, her fotografert under et intervju med TV 2 i 2016, nektet straffskyld da saken startet mandag. 
NEKTER STRAFFSKYLD: Camilla Lem Heggelund, her fotografert under et intervju med TV 2 i 2016, nektet straffskyld da saken startet mandag.  Foto: TV 2

Valdres-saken: Moren måtte forlate rettssalen

VALDRES TINGRETT, GJØVIK (TV 2): Camilla Lem Heggelund nekter straffskyld for den alvorlige tiltalen mot henne da saken startet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Camilla Lem Heggelund (45) nektet straffskyld da rettssaken mot henne startet mandag. Etter at aktor i saken, Arne Ingvald Dymbe, hadde lest opp den alvorlige tiltalen, svarte hun:

– Jeg erkjenner ikke.

– Gjelder det både post 1 og post 2? spurte dommeren.

– Selvfølgelig, svarte 45-åringen kort.

Da Dymbe skulle begynne på sitt innledningsforedrag, tok hennes forsvarer ordet og ba om at Heggelund kunne få lov til å forlate rettslokalet.

– Holder på å besvime

– Jeg kommer til å kaste opp, jeg må få gå på bakrommet. Jeg holder på å besvime, sa Heggelund opprørt.

Det er satt av et eget rom til Heggelund og hennes forsvarer.

– Jeg kan ikke, jeg holder på å gå i bakken snart, sa hun på vei ut.

45-åringen er tiltalt for grov mishandling i familierelasjoner med døden til følge, og for å ha å ha hensatt en annen i hjelpeløs tilstand med fare for liv, kropp og helse, eller å ha unnlatt å gi hjelp til noen i hjelpeløs tilstand.

Dymbe forklarte i retten at moren har fått en legeerklæring som sier at hun ikke kan delta i hovedforhandlingene, utover å avgi egen forklaring. Hun møtte ikke til en legetime satt opp av påtalemyndigheten for å få en ny vurdering av hennes helsetilstand.

Forsvarer: – Tiltalen fremstår som provoserende

Heggelunds forsvarer, Aasmund Olav Sandland, påpekte at hans klient i tiden mens Angelica var syk, har hatt mye kontakt med 13-14 forskjellige helseinstitusjoner, og at de har vært på mer enn 200 konsultasjoner.

– Dette er en historie som ender tragisk, men som oppsummert ser ut til å være sviktende kontakt, sviktende samhandlinger mellom offentlig helsevesen og barnevern, og der Angelicas mor ble overlatt behandlingsansvaret, sa Sandland.

– Det er ikke ofte jeg sier dette, men i nærværende sak fremstår tiltalen som provoserende.

BMI på 8,8

Påtalemyndigheten mener at hennes datter Angelica døde 13 år gammel som følge av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Hun veide 21 kilo og hadde en BMI på 8,8 da hun døde på familiehytta på Beitostølen den 31. desember 2015.

FORLOT SALEN: Camilla Lem Heggelund har et eget rom til disposisjon i Gjøvik tingrett, som ligger ved siden av rettssalen. Det overføres lyd og bilde til dette rommet. Foto: Jonas Fabritius Christoffersen / TV 2
FORLOT SALEN: Camilla Lem Heggelund har et eget rom til disposisjon i Gjøvik tingrett, som ligger ved siden av rettssalen. Det overføres lyd og bilde til dette rommet. Foto: Jonas Fabritius Christoffersen / TV 2

Tiltalen går fra perioden 5. februar 2015, da Angelica ble skrevet ut fra Drammen sykehus der hun fikk behandling for spiseforstyrrelser. Etter dette mener påtalemyndigheten at moren har avslått tilbud og anbefalinger om behandling fra spesialhelsetjenesten.

Dette førte ifølge Dymbe til at tilstanden til Angelica forverret seg, og førte til slutt til at hun døde. Ifølge tiltalen nektet moren å bestille legetime til Angelica i begynnelsen av oktober 2015, og hun skal også ha sendt en SMS til datteren om at hun måtte ta på seg vekter og løse klær da hun skulle veies av Barnevernet i mai 2015.

Aktor påpekte i sitt innledningsforedrag at Angelica og moren, slik de har forstått det, kun har hatt besøk av én person mens de oppholdt seg på hytta på Beitostølen. Dette var moren til Camilla Lem Heggelund, som besøkte dem fire ganger.

En del av bevisene i saken er en rekke tekstmeldinger som er sendt mellom moren og Angelica i tiden mens de bodde på Beitostølen.

– Det har vært omfattende SMS-utveksling mellom tiltalte og Angelica i tiden på hytta. Mange SMS-meldinger har betydning for saken og avgjørelsen av skyldspørsmålet, sa Dymbe.

Ville ikke fotograferes

Heggelund ønsket ikke å la seg avfotografere da hun ankom rettslokalet mandag morgen. Hun var kledd i en blå skjorte og sort bukse, med håret i hestehale. På spørsmål fra dommeren påpekte hun at hun var 50 prosent ufør som følge av det tiltalen omfatter. Mens aktor leste opp tiltalen, ba hun om å få sette seg ned, fordi hun mente hun holdt på å besvime.

Angelicas far, Vladislav Yaroshenko, er til stede i retten. Han er bosatt i USA, men har kommet til Norge for å følge hovedforhandlingene. Heggelund skal starte sin forklaring mandag formiddag, etter at aktor har holdt sitt innledningsforedrag.

TV 2 har tidligere viderebragt morens påstander om at datteren skal ha fått spiseforstyrrelser fordi hun følte seg mobbet på barneskolen. Flere medier, deriblant TV 2 er dømt i pressens faglige utvalg for å ha viderebragt disse påstandene uten å ta nok forbehold.

– Uomtvistelig at Angelica utviklet spiseforstyrrelser

Dymbe tok opp mobbeproblematikken i sitt innledningsforedrag, da moren har hevdet at Angelicas spiseforstyrrelser kom som følge av mobbing som ikke ble tatt tak i av skolen.

– Det er uomtvistelig og helt på det rene at Angelica utviklet spiseforstyrrelser, sa Dymbe, men påpekte samtidig at årsaken til dette ikke er viktig i behandlingen av saken. Derimot pekte han på at Camilla Lem Heggelund er den personen som hadde ansvaret for omsorgen for Angelica, og dermed hennes helsetilstand.

Camilla Lem Heggelund starter sin forklaring mandag formiddag etter aktors innledningsforedrag. Hun har kun avgitt en såkalt fri forklaring til politiet, men nektet å stille til videre avhør. Moren har hele tiden nektet straffskyld og mener tiltalen bygger på enkelthendelser tatt ut av sammenheng.

Det er satt av minst fire uker til behandling av saken i retten. Mandag morgen var det stort presseoppbud i Gjøvik tingrett. Saken skulle egentlig gått i Valdres tingrett, men på grunn av den store medieinteressen ble saken flyttet. Det er innkalt nærmere 70 vitner i saken. I tillegg er det fire sakkyndige som skal forklare seg i saken. Morens helsetilstand er blitt vurdert, men i følge Dymbe er hun strafferettslig tilregnelig.