Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men vinteren var ikke helt over likevel...

I dag har svært mange sør i Norge våknet til en hvit verden – og glatte veier.

Det skjer på den samme dagen som det ikke lenger er lov til å kjøre med piggdekk i Sør-Norge. Erfaringsmessig brukte mange også påsken til å legge om dekk. Det betyr at de i dag absolutt ikke er skodd etter forholdene.

Forandrer seg raskt

– Dette skjer jo strengt tatt nesten hvert år. Vinter og snø er uberegnelige saker. Det kommer gjerne en liten ekstrarunde, etter at de fleste av oss har omstilt oss til at nå er det vår og snart sommer, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han advarer imidlertid sterkt om å legge ut på sommerdekk i dag, hvis det er snø og glatte veier der du bor:

– Det er rett og slett uforsvarlig, både for deg selv og de andre som ferdes ute i trafikken. I dag virker det også som det er svært tett snøfall mange steder. Da kan forholdene endre seg raskt. Den første snøen vil smelte, men snør det nok, ja da vil den legge seg. Det betyr at ikke bare småveiene blir glatte, det blir fort glatt på hovedveiene også. Og da er du sjanseløs på sommerdekk, sier Benny.

– Pass opp hvis du har sommerdekk på bilen

Kan bli stygg smell

Havner du i en ulykke nå fordi du har feil dekk på bilen, risikerer du også en skikkelig økonomisk smell.

– Ja, forsikringsselskapene er veldig tydelige på at hvis ulykken skyldes at du ikke har forsvarlige dekk, typisk at du kjører med sommerdekk på glatte veier, vil du også kunne få avkortning på forsikringen. I verste fall mister du retten til erstatning. Det kan bli en stygg smell, advarer Benny.

Forsikringsselskapet If ber i dag folk ta hjemmekontor, eller bruke kollektivt til jobb.

Sommerdekk på snøføre er en ulykke som venter på å skje, mener de.

Venter økning i antall ulykker

– Er det snø der du bor, og du har sommerdekk på bilen, tenk alternativ fremkomst eller jobb hjemmefra i dag, om mulig, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

– Av erfaring vet vi at en del dessverre tar sjansen på sommerdekk, og det ender ofte i en portstolpe eller i grøfta. Tenk egen sikkerhet og hva slags risiko du utsetter andre for hvis du har sommerdekk på bilen. Selv korte bilturer til butikken har skadepotensial i seg, sier Clementz, i en pressemelding.

Selskapet forventer også økning i antall ulykker. Skadeapparatet til If forebereder seg nå på ulykker i morgentimene og utover dagen.

Visste du dette? En av ti krasjer med sommerdekk på vinteren