Eksplosjoner og brann på fabrikk i Porsgrunn

Det brant natt til mandag på Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn i Telemark etter mulige eksplosjoner. Brannen skal nå være slukket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble natt til mandag slått full alarm etter at en eksplosjon førte til brann på Yaras fabrikkområde på Herøya.

– Det har vært et utfall av en kraftstasjon i området. Sannsynligvis har dette ført til en eksplosjon og det brenner flere steder, opplyste 110-sentralen i Telemark til NTB.

Slukket

Klokken 4.45 opplyser politiet til TV 2 at de håper at brannen snart er under kontroll.

Siden det fremdeles brant på dette tidspunktet satte nødetatene mandag morgen stab.

– Brannen er slukket - kan komme smell ved fakling fortsatt, skriver politiet på Twitter klokken 4.56.

Vurderte gassalarm

Det skal ha vært mye svart røyk i området. Brannvesenet drev slukningsarbeid og vurderte i samråd med politiet om det skulle iverksettes gassalarm.

Ingen personer ble skadet i hendelsen, og det skal heller ikke ha oppstått gasslekkasjer.

Eksplosjonen skjedde i en kompressor inne i fabrikken klokken 3.15 natt til mandag, og like etter klokken 4 melder Herøya Industripark (HIP) at det fremdeles brenner i kompressorsalen.

– Det er iverksatt lokal alarm, som betyr at bare den aktuelle fabrikken er berørt. Det er ikke gass på avveie, opplyste Lene Rambekk i HIP industrivernstab. Hun legger til at de har gassmålere på stedet.

Ifølge politiet brant det i bygning 174 på industriområdet. Skagerak energi jobber med å utbedre en feil etter at Roligheden kraftstasjon ble satt ut av spill.

Politiet var i en tidlig fase av hendelsen knappe med opplysninger:

– Jeg kan bekrefte at det brenner, det er alt vi kan si nå, sa operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt til NTB klokken 3.30 natt til mandag.

Operasjonslederen bekreftet at brannen hadde sammenheng med utfallet i en kraftstasjon ved 3-tiden, noe som førte til støy fra Herøya Industripark.

– Det smalt skikkelig

En 18 år gammel kvinne som bor i Porsgrunn, forteller til TV 2 at hun kjenner en sterk lukt og at det klør i halsen.

– Plutselig smalt det skikkelig. Da jeg så ut av vinduet lyste det opp på himmelen, så kom det masse svart røyk, sier kvinnen til TV 2.

Hun forteller at strømmen en stund var borte, men at den klokken 04.25 er tilbake igjen.

Den samme kvinnen fortalte like etter klokken halv fem mandag morgen at hun igjen hadde hørte et kraftig smell.

Yara driver ammoniakkfabrikk på Herøya. I tillegg har selskapet tre salpetersyrefabrikker og en kalksalpeterfabrikk i området. Fabrikkområdet dekker et areal på 1,5 kvadratkilometer og er Norges største industriområde, ifølge selskapet.

(©NTB/TV 2)