STEMMER IKKE: Slik fronter NRK dokumentaren om tiggermiljøet i Bergen. Men bildet av den røde kofferten med penger (i midten øverst), stammer trolig ikke fra tiggerne i Bergen, men fra en tidligere korrupsjonssak i Colombia.
STEMMER IKKE: Slik fronter NRK dokumentaren om tiggermiljøet i Bergen. Men bildet av den røde kofferten med penger (i midten øverst), stammer trolig ikke fra tiggerne i Bergen, men fra en tidligere korrupsjonssak i Colombia. Foto: Skjermdump NRK 

NRK-dokumentar bruker bilder som trolig ikke er fra tiggermiljøet

NRK legger seg flate etter bildetabben, men mener det ikke forandrer faktaene som kommer frem i dokumentaren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilder av et kjøleskap og en koffert full av penger som ble brukt i NRKs tiggerdokumentar «Lykkelandet», stammer fra andre steder i verden og er flere år gamle.

Det skriver Bergens Tidende. Et bilde av en koffert som NRK mener viser hvordan rumenere får penger ut av landet, har avisen funnet igjen i forbindelse med en korrupsjonsgransking av kongressen i Colombia i 2013.

Vanlig illustrasjonsbilde

Det mye omtalte bildet av et kjøleskap stappfullt av euro dukker blant annet også opp på et populært sosialt medium i Russland.

Bildet av iPhoner som skal illustrere hvordan rumenere i Bergen skryter av pengene sine, dukker opp som et vanlig illustrasjonsbilde flere steder i verden.

Bildebruken ble avdekket av Karl Henry Nøkling, som presenterte funnene han hadde gjort gjennom forholdsvis enkle bildesøk i Google på Facebook søndag ettermiddag.

NRK: – Utvilsomt at bakmennene har tjent store penger

På sin egen Facebook-side svarer Brennpunkt på kritikken.

«Majoriteten av bildene som er brukt i dokumentaren er knyttet direkte til bakmennene, og det er utvilsomt at de har tjent store penger på virksomheten i Bergen», skriver de.

NRK innrømmer likevel at faktasjekken ikke har vært god nok.

«Vi burde sjekket opprinnelsen til skrytebildene. Det beklager vi, men det rokker ikke ved det faktum at de tjener store penger. Kjøleskapet og kofferten viser hvordan de ønsker å fremstå».

Overfor Medier24 utdyper redaktør Odd Isungset at han legger seg flat når det gjelder bruken av de to bildene. Han står likevel for resten av dokumentasjonen i den mye debatterte dokumentaren, som tegner et bilde av et stort kriminelt nettverk bak tiggermiljøet i Bergen.

– De fleste av bildene vi bruker i dokumentaren, er bilder de selv deltar på, og som de legger ut for å skryte. Men det fritar oss som sagt ikke fra ansvaret for å sjekke alle bildene grundig. Og det ble ikke gjort grundig nok, sier han.

(NTB/TV 2)