Macron og Le Pen videre til andre valgrunde

Når nesten alle stemmene er talt opp er det klart at Marine Le Pen og Emmanuel Macron går videre etter den første runden i det franske presidentvalget.

Etter at 97 prosent av stemmene er talt opp er det klart at sentrumskandidaten Emmanuel Macron får 23,9 prosent av stemmene, mens Nasjonal front-leder Marine Le Pen får 21,4 prosent, ifølge NTB.

Kantar, som er et annet meningsmålingsinstitutt, meldte søndag kveld at de to kandidatene får 23 prosent hver.

En fersk prognose fra TV 2s tallknusere søndag kveld konkluderer med det samme: Macron får 23,9 prosent oppslutning i prognosen, Le Pen 22,1 prosent.

Fillon havner på 19,8 prosent, og Mélenchon på 19,6. Le Pen gjør et bra valg, men ikke så godt i kommunene rundt Paris, viser de foreløpige tallene.

Fornøyd Macron

Emmanuel Macron var godt fornøyd etter de første prognosene søndag.

– Vi starter et nytt kapittel i fransk politisk historie, sier Macron til nyhetsbyrået AFP.

– Franskmenn har uttrykt et ønske om endring, fortsetter lederen for bevegelsen En marche! (Fremad!).

Le Pen: – Frankrikes eksistens står på spill

På valgvaken til Nasjonal Front var også Le Pen svært fornøyd med det som ser ut til å bli valgresultatet.

– Det er en stor ære. Jeg er ydmyk. jeg vil gjerne uttrykke min dypeste takknemlighet, sa Le Pen.

Hun sa videre at hun tilbyr et alternativ i det franske presidentvalget.

– Dette resultatet er historisk. Det første steger er tatt, sa en strålende blid Le Pen til sine tilhengere, som svarte med øredøvende jubel og applaus.

– Det er på tide å frigjøre det franske folk fra den arrogante eliten som vil styre dem, fortsatte hun.

Nasjonal front-lederen omtaler motstanderen som sittende president François Hollandes «arvtaker», og sier han ikke kommer til å sikre endring i Frankrike. Franskmenn har ifølge Le Pen et enkelt valg foran seg, og de må kjempe mot «vill globalisering».

– Frankrikes eksistens står på spill, sier hun.

Fillon: – Stem på Macron

Den konservative kandidaten François Fillon får en oppslutning på 19 prosent, ifølge Ipsos. Også ytre venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchon får 19 prosent.

Målingene er basert på opptelte stemmer fra 500 «representative» valglokaler over hele Frankrike.

Fillon sier han er svært skuffet over å ikke gå videre til andre runde i presidentvalget, men oppfordrer sine tilhengere til å stemme på Macron i andre runde, ifølge BFMTV.

– Det finnes ikke noe annet valg enn å stemme mot høyreekstremisme, sa Fillon i en tale der han erkjente valgnederlaget.

Historisk dårlig for Sosialistpartiet

Sosialistpartiets leder Benoît Hamon erkjenner valgnederlag. Han oppfordrer også alle sine tilhengere til å stemme på Emmanuel Macron i den avgjørende valgrunden.

Hamon fikk ifølge Ipsos' valgdagsmåling kun 6,2 prosent av stemmene. Det er et historisk dårlig resultat for Sosialistpartiet.

Også Christian Estrosi, framstående medlem av det konservative partiet Republikanerne og tidligere ordfører i Nice, ber sine partifeller stemme på Macron.

Macron kan ta storeslem

Den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron startet sin politiske bevegelse «En marche!» for kun ett år siden. Nå kan han bli Frankrikes nye president.

Macron kan få en oppslutning på over 60 prosent i andre runde av det franske presidentvalget, ifølge en prognose fra meningsmålingsinstituttet IFOP.

Le Pen vil ifølge instituttets prognose kun få 39,5 prosents oppslutning i andre valgomgang.

Dersom de foreløpige resultatene holder seg, møtes de to til den avgjørende duellen 7. mai.

(NTB/ TV 2)

Saken oppdateres.