På denne hytta i Valdres ble en jente (13) funnet død nyttårsaften.
På denne hytta i Valdres ble en jente (13) funnet død nyttårsaften. Foto: Asbjørn Øyhovden

MOR TILTALT FOR mishandling:

Jente (13) ble funnet død av avmagring – mandag skal moren forklare seg

Mandag starter rettssaken mot Camilla Lem Heggelund, etter at datteren døde av avmagring mens de to var sammen på familiehytta i Valdres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge tiltalen unnlot moren gjentatte ganger å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp og behandling. Hun skal også ha vanskeliggjort at Angelicas helsetilstand kunne oppdages av andre offentlige myndigheter.

Statsadvokaten mener det medførte at Angelica døde som følge av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Hun veide 21 kilo og hadde en BMI på 8,8 da hun døde på hytta den 31. desember 2015.

Moren er også tiltalt etter straffelovens paragraf 242 om å ha hensatt en annen i hjelpeløs tilstand med fare for liv, kropp og helse, eller å ha unnlatt å gi hjelp til noen i hjelpeløs tilstand.

Nekter straffskyld

Moren nekter straffskyld og hennes forsvarer, advokat Aasmund Sandland har tidligere uttalt til TV 2 at det aldri skulle vært tatt ut tiltale.

Like etter at tiltalen kom i september 2016, lot moren seg intervjue av TV 2.

– Det var jo så feil som det kunne ha blitt. Jeg er så sjokkert, marerittet bare fortsetter, det er uvirkelig. Så mange års kamp for å få hjelp, også plasserer de denne tiltalen på meg i tillegg, sier hun til TV 2.

På spørsmål om hun ikke skjønte hvor ille det stod til med datteren, svarer hun at hun ikke så det, og at hun var sikker på at det skulle gå helt bra med datteren.

Se intervjuet med moren her.

Moren forklarer seg mandag

Etter innledningsforedraget mandag morgen inntar Camilla Lem Heggelund vitneboksen. Det er ventet at hun skal forklare seg over to dager.

Hennes forklaring går blant annet ut på at hun mistet troen på det offentlige helsevesenet etter datterens mange år med spiseforstyrrelser.

TV 2 har tidligere viderebragt morens påstander om at datteren skal ha fått spiseforstyrrelser fordi hun følte seg mobbet på barneskolen. Flere medier, deriblant TV 2 er dømt i pressens faglige utvalg for å ha viderebragt disse påstandene uten å ta nok forbehold.

Til sammen skal 70 vitner og fire sakkyndige uttale seg i saken. Den foregår i Gjøvik tinghus fordi stor interesse fra media gjør at Valdres tingrett er for liten. Det er satt av fire uker til rettssaken.

TV 2 følger rettssaken fra kl 09.00 mandag morgen.