Hareide provosert etter ap-landsmøtet:

– Avstanden til Ap har ikke blitt mindre

Flere vedtak fra Arbeiderpartiets landsmøtet provoserer Kristelig Folkeparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF-leder Knut Arild Hareide er i ferd med å skrive ferdig sin tale til landsmøtet kommende hel. Søndag jobbet han med hvordan han skal svare på flere av vedtakene fra Arbeiderpartiets landsmøte som provoserer Kristelig Folkeparti.

Kan bli avhengig av støtte

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har gjentatte ganger fridd til KrF-leder Knut Arild Hareide i et forsøk på å få partiet til å bytte side foran stortingsvalget.

Arbeiderpartiet kan bli avhengige av KrFs støtte for å få flertall etter valget, men flere av vedtakene på helgens landsmøte kan ha gjort et mulig samarbeid vanskeligere.

– Noen av konfliktsakene har vært kjent, så er det andre saker som har kommet mer overraskende på oss, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til TV 2.

– Har avstanden mellom Ap og KrF etter dette landsmøtet?

– Det er vanskelig å oppsummere på bakgrunn av enkeltsaker, men avstanden har i alle fall ikke blitt mindre, sier Hareide.

Under landsmøtet ga flere delegater uttrykk for at det var viktig å ikke gi Kristelig Folkeparti gjennomslag ved et eventuelt samarbeid etter valget. En av dem var Brynjar A. Saus fra Troms.

– Kjære landsmøte. Vi kan ikke la KrF bestemme alt. De er så gammeldags, sa Saus fra talerstolen.

– En blåmandag

Parlamentarisk leder i KrF Hans Olav Syversen skriver på Twitter at flere av landsmøtevedtakene må fremstå som en blåmandag for de i partiet som måtte ønske seg et tettere samarbeid med Arbeiderpartiet.

– Det får stå for hans regning. Jeg tror mange av velgerne hans er uenige med ham, svarer Jonas Gahr Støre (Ap).

Foretrekker Høyre

I november vedtok landsstyret til Kristelig Folkeparti at de ønsker et regjeringssamarbeid mellom sentrumspartiene og Høyre etter valget.

– Har helgens landsmøte gjort det vanskeligere å samarbeide med Arbeiderpartiet?

– Vårt samarbeidsvedtak fra november står seg veldig godt. Vi ønsker en regjering bestående av sentrumspartiene og Høyre, sier Hareide.

– Har det blitt lettere å velge side etter landsmøtet til Arbeiderpartiet?

– Vårt samarbeidsvedtak fra november står seg veldig godt.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre mener det er flere andre forslag i Arbeiderpartiets program som bør friste Kristelig Folkeparti.

– Vi har gått et skritt frem med Arbeiderpartiet, så får de andre partiene lese programmet, sier Støre.

Her er problemsakene

Lørdag tapte ledelsen i Arbeiderpartiet med 160 mot 140 stemmer en avstemning om å stryke K-en som står for kristendom i KRLE-faget i skolen.

– Jeg er skuffet over det vedtaket. Det er ikke tvil om at dette er en viktig sak for KrF. Det var KrF som kjempet inn denne K-en i sin tid, sier Hareide.

Men også vedtak som ja til eggdonasjon, assistert befuktning for enslige og en ny blodprøve for gravide som har rett på fosterdiganostikk kan gjøre det vanskeligere å få støtte fra KrF som Arbeiderpartiet kan bli avhengig av.

– Vi er bekymret for et samfunn som blir et sorteringssamfunn. Vi ønsker et samfunn som har plass til alle.

Vedtaket om å vurdere å innføre et tredje kjønn provoserer også KrF.

– Vi tror ikke det å utvide med flere kjønn er riktig vei å gå, sier KrF-lederen.

Her finer du flere av vedtakene fra Arbeiderpartiets landsmøte