NFF ettergår påstander om kampfiksing: – Jeg sliter med å se at det kan være noe annet

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er nesten sikker på at mannen som angrep linjemannen i oppgjøret mellom Kongsvinger og Ranheim forsøkte å stoppe kampen.

Det var en bosnisk mann uten tilknytning til Norge som stod bak angrepet på linjemannen i Obos-ligakampen mellom Kongsvinger og Ranheim.

Mannen er sendt ut av Norge og ilagt en bot på 12.000 kroner, men saken trenger ikke å være over av den grunn.

Det kan dreie seg om kampfiksing, og et forsøk på å stoppe kampen for å unngå store tap.

– Jeg sliter med å se at det kan være noe annet, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Først trodde jeg at det bare var en idiot, så trodde jeg at det var en ikke mindre idiotisk russ. Men når det viser seg at han er utenlandsk og uten tilknytning til Norge, så er kampfiksing i mitt hode det eneste alternativet. Jeg kan ikke se noen annen grunn til å gjøre noe slik.

Ny opplysning for NFF

Norges Fotballforbund har foreløpig ingen opplysninger i den retning.

– Det er skremmende hva enkeltpersoner kan få seg til å gjøre, heldigvis så gikk det bra med assistentdommeren. Det er en person som kan klandres for det som skjedde. Samtidig er det satt en del krav til klubbene i vårt regelverk i forhold til å ivareta sikkerheten for spillere og dommere. Nå er det opp til påtalenemnda om det er grunnlag for at hendelsen også kan medføre en reaksjon til klubben. Da blir det i så fall opp til Doms- og sanksjonsutvalget å ta stilling til det spørsmålet, sier kommunikasjonsdirektør Yngve Haavik til TV 2 Sporten.

Direktør for konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn, bekrefter at fotballforbundet nå ettergår påstander om kampfiksing etter linjemann-angrepet.

– Vi er blitt møtt med en påstand om at dette kan handle om kampfiksing. Vi ettergår det, sier Nils Fisketjønn til VG.

Det er mulig å få satt store penger på ulike spill i forbindelse med kamper som Kongsvinger-Ranheim i Obos-ligaen.

Angrepet skjedde med ti minutter igjen av kampen, og det kan være at personer med store penger på et resultat kan ha sett at kampen var i ferd med ikke å gå inn, og at de derfor prøvde å få kampen avbrutt.

– Da vil de få pengene de har satt på kampen tilbake, sier Mathisen.

– Det har skjedd tidligere at dommere og spillere har blitt angrepet av denne grunnen. Det har også vært bombetrusler, eller kutting av strømkabler. I den verden der, med så mye penger involvert, så er folk villige til å gjøre hva som helst.

Stusset over at kampen fortsatte

Nå ble det i tilfelle ingen refundering for de involverte partene ettersom dommer Steinar Hauge valgte å la kampen fortsette, etter en dialog med sin angrepne assistent.

At kampen fortsatte overrasker imidlertid Jesper Mathisen.

– Jeg syns det var rart at kampen fortsatte. Hvis de var villige til å hive en mann over gjerdet for å stoppe kampen, så var det ingen garanti for at det ikke stod flere klar til å angripe. Det kan ikke ha vært noe hyggelig for linjemannen å se seg over skulderen resten av kampen, sier Mathisen.

Om dette var et forsøk på å stoppe kampen på grunn av potensielt tapte pengespill er det trolig en del penger involvert.

– Det finnes systemer som kan plukke opp om det har vært uvanlige spill på kamper hos ulike bookmakere. Men det vil nok ta litt tid. De har neppe spilt hos Norsk Tipping, for å si det slik, sier Mathisen.