Odd Christian Eiking har slitt med å tilpasse seg den franske sykkelkulturen.
Odd Christian Eiking har slitt med å tilpasse seg den franske sykkelkulturen. Foto: Øyvind Brattegard

– Det går ikke med John Olav Nilsen og gjengen her. Jeg har prøvd

Det er ikke Édtih Piaf, men heller ikke så fjernt fra den franske sangerinnen, det som runger ut over høytalerne der FDJ-laget gjør sine siste forberedelser til Liège-Bastogne-Liège.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kl. 14 ser du Liège-Bastogne-Liège på TV 2 og TV 2 Sumo

Blant franske stjerner, som ikke bryr seg stort om annet enn egen kultur, finner vi Odd Christian Eiking. 22-åringen fra Askøy har slitt med å finne seg til rette.

– Det har tatt litt tid, men nå føler jeg at jeg har funnet min plass. Det var på noen måter litt annerledes enn det jeg hadde trodd. Litt annen mentalitet enn jeg var vant til.

FDJ er et stolt fransk lag med en 20 år lang historie. Det stilles krav.

– Fjoråret ble tøft for ham. Han har hatt mye å lære om å lese ritt og løypene. Han hadde ennå ikke forstått hvordan et lag samarbeider, sier sportsdirektør Marc Madiot til TV 2 Sporten.

Eiking var vant med suksess på det norske laget Team Joker. Der var han stjernen og hadde åtte pallplasseringer i UCI-ritt i 2015. Selvtilliten tok han med seg inn i profflivet. 22-åringen ville bevise at han hadde noe på toppnivå å gjøre. Det gjorde at askøyveringen kunne oppfattes som egoistisk og egenrådig.

– Ja, han er ennå ung. Han har ennå ikke lært hva jobben hans i laget er. Skal man være en leder, må man først være en god lagspiller. Man må ha en god forståelse for oppgavene i laget. Først da kan man gå videre til neste nivå, sier Madiot.

– Ja, asså, jeg er jo som mange andre, ung og håpefull. Det var kanskje iblant at jeg ikke visste hva jeg slulle gjøre, sier Eiking. Jeg har fått høre det noen ganger, men det går bedre nå.

Får støtte fra den franske mesteren

Lagkamerat og fransk mester, Arthur Vichot, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av en egosentrisk lagkamerat.

– Han er beskjeden, så jeg tror det er misforstått, sier Vichot til TV 2 Sporten.

– Føler du at du har fått de muligheten du fortjener?

– Både og. Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg hadde hatt flere muligheter, men da burde jeg nok kanskje vært på et lag på et litt lavere nivå, sier Eiking.

Men i de tyngste stundene, der fransk språk og kultur har gitt sørre utfrodringer enn forventet, har FDJs norske rytter til tider fantasert om nye jaktmarker.

– Jeg har selvfølgelig tenkt tanken, men det er ikke alltid det er mye grønnere på den andre siden. Om jeg skal ha kontrakt med noen av de største lagene så må jeg bevise noe. Det har jeg vel litt til gode å gjøre.

Nå venter 258 knallharde kilometer i monumentet Liege-Bastogne-Liege. Eiking er klar på egen rolle i laget.

– I morgen blir det "all in" for de to kapteinene vi har (Vichot og Roux red. anm). Jeg er beredt på å gjøre jobben. Det må jeg gjøre.

Eikings innstilling til søndagens kraftanstrengelse verdsettes av Vichot. Kapteinen håper han får glede av nordmannens hjelp utover kontraktslengden som varer ut sesongen.

– Vi håper han blir. Han er en god rytter, så vi håper han blir.