POPULÆR I NORGE: Jesper Christensen som Kong Haakon VII i Kongens nei
POPULÆR I NORGE: Jesper Christensen som Kong Haakon VII i Kongens nei Foto: Paradox Film 1 AS

Svensk anmelder slakter Kongens nei

Den anerkjente, svenske filmanmelderen gir Kongens nei to av fem stjerner.

Storfilmen Kongens nei var blant årets mest sette, og omtalte, filmer i Norge i 2016.

– Polert historie

Filmen, som tar for seg historien om Kong Haakon VIIs rolle under andre verdenskrig, skal nå vises i nabolandet Sverige. Filmen har premiere denne helgen.

Mens filmen i Norge fikk svært god kritikk av anmelderne, er ikke alle like begeistret i Sverige.

Filmkritiker i SVT, Fredrik Sahlin skriver i sin anmeldelse at filmen representerer det som ofte får størst budsjetter og publikum i Norge – nasjonalistiske filmer. Han viser til tidligere storfilmer som Max Manus og Kon-Tiki.

– Men denne gangen er det selveste Kongen som skal roses!

– Her får vi den polerte, men sanne historien om den gamle Kong Haakon VII, som under den tyske invasjonen i 1940 havner i en kinkig situasjon. Skulle han bøye av, og signere det som ga tyskerne makten og landsforræderen Quisling makten – eller ikke gjøre det, og da oppfordre til motstand? skriver Sahlin.

Han skriver videre at Kongen, som alle filmhelter, velger det rette.

– Kongen la så beina på bordet og rømte til London med familien, en flukt som han på merkelig vis alltid har blitt hyllet for, og filmen gir ingen videre ledertråd når det gjelder de omstendighetene, skriver han.

Sahlin gir Kongens nei to av fem stjerner.

Les hele anmeldelsen her.

Vil ikke slå an

HOVEDROLLE: Jesper Christensen (tv) fra Danmark spiller kong Haakon, og Anders Baasmo Christiansen spiller kronprins Olav.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HOVEDROLLE: Jesper Christensen (tv) fra Danmark spiller kong Haakon, og Anders Baasmo Christiansen spiller kronprins Olav. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Sahlin mener filmen nærmest fremstår som et bestillingsoppdrag.

– Den i grunnen ukritiske hyllesten får filmen til å fremstå som en bestillingsjobb fra hoffet, skriver han.

Til NRK, som først omtalte saken, utdyper Sahlin at han mener regissør Erik Poppe er dyktig, men at han ikke har laget en spennende nok film. Han tror ikke filmen vil slå an i vårt naboland.

– Men det er først og fremst fordi svensker ser lite norsk film. Og det er synd, for dere har mange flinke regissører, sier han til kanalen.

Gøteborgs-Posten mener Kongens nei er en lærerik og spennende historie, og skryter uhemmet av hovedrolleinnehaver Jesper Christensen.

Aftonbladet er også langt mer positiv.

– En velspilt og ordentlig fortalt historie, skriver anmelder Jens Peterson, som gir terningkast fire.