Senterpartiet har stjålet tusenvis av velgere fra Arbeiderpartiet det siste halvåret. Det kan ifølge nestleder i Levanger Ap skyldes for mye tåkeprat fra ledelsen.

– Jeg etterlyser et klarere språk fra politikerne sånn at folk på grasrota skjønner hva som blir sagt, sier Kai Lennart Johansen.

Han tror Senterpartiet har fått dominere mediabildet mye på grunn av sitt tydelige språk.

TV 2s aprilmåling viser at 28,9 prosent sier de ville stemt på Arbeiderpartiet hvis det var valg i dag. Dersom det resultatet holder seg til valget, ville det blitt det nest dårligste valgresultatet siden krigen.

Etterlyser kontakt mellom ledelsen og grasrota

Johansens delegasjon fra Levanger har fått med seg en oppfordring inn i landsmøtet.

Før landsmøtet i helga har flere lokallag sendt skriftlige oppfordringer til partiledelsen sin om å bli mer folkelige. Også lokallaget i Akershus er redd toppledelsen blir for elitepreget.

– Vi må få en bedre kontakt mellom ledelsen i partiet og det som er grasrota vår, sier lederen i Fet Ap, Yngve Lofthus Teigen.

Lokallaget er redd dagens Ap-ledelse er for elitepreget og må passe seg for å ikke bli for topptunge.

– Det handler om hvem vi er, vi er jo et arbeidsparti og da er det viktig at vi har det med oss hele tiden, også i representasjonen vår.

Partisekretæren i Ap, Kjersti Stenseng påpeker overfor TV 2 at ledelsen er sammensatt av folk fra ulike deler av landet og med ulik bagrunn. Men det begynner å haste for Jonas Gahr Støre og resten av ledelsen å få det fram. De har bare litt over hundre dager på seg til å snu den dalende oppslutningen.

– Et parti i fritt fall

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, mener Støre langt på vei har mistet kontakten med grasrota.

– Partiet har jo mistet fotfestet også, som det fremste opposisjonspartiet. Og når det gjelder den negative formkurven, så blir også den bekreftet av gjennomsnittet av samtlige meningsmålinger. Så det er klart at det er et parti som er i krise og er i fritt fall, som møttes på landsmøtet her i helgen, sier Eriksrud.

Han påpeker at det er veldig mange i landsmøtesalen som deler kritikken mot Støres utydelighet.

– Jeg tror nok også at Støres nærmeste erkjenner at han har en kode å knekke som politisk kommunikator, som debattant, men samtidig må Støre finne sin egen stil. Han kan jo ikke være noen andre enn den han er.

– Så har han kommet kritikken litt i møte, det skal sies. Her på landsmøtet holdt han en god tale i går, og var god i debatten i dag. Men så begynner han å få dårlig tid. En skal huske på at Erna Solberg ble partileder i 2004. Hun tapte to stortingsvalg. Det tok ni år før hun endelig vant et valg for Høyre og ble statsminister.

Eriksrud tror ikke at Arbeiderpartiet vil gi Støre like god tid, og minner om at det kun er fire måneder igjen til valget, og at Ap-lederen dermed har dårlig tid på å knekke denne koden, slik at han kan vinne valget og bli statsminister for Arbeiderpartiet.