15 prosent har kroniske smerter i underlivet:

Karoline (18) måtte døyve smertene i underlivet med kjøleelementer

Fikk diagnosen vaginisme og vestibulitt. – Det kjennes ut som en brennende sviende følelse og på det verste måtte jeg sette meg i badekaret eller sitte med kjøleelementer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På God Morgen Norge fredag ble det tatt opp et tema mange forbinder med skam og tabu, men som gjelder opp mot 15 prosent av alle norske kvinner – kroniske smerter i underlivet.

En av de som er tøff nok ti lå snakke om dette, er 18 år gamle Karoline.

– Jeg fikk vaginisme-diagnosen rett etter jeg fylte 16 år, og vestibulitt-diagnosen omtrent et år senere. Men jeg har slitt med smerter i underlivet i litt over to år.

– Smertene kan komme når som helst

Hun forteller at sykdommen i perioder har gitt henne så mye smerter at det begrenset henne ganske mye.

– På dårlige dager lå jeg med et kjøleelement mellom beina for å prøve å dempe den brennende følelsen. Smertene mine kan komme når som helst så det var vanskelig å planlegge. Jeg har blant annet måtte dra hjem fordi det ble så mye svie på bussen når jeg var på vei for å møte en venninne.

Gynekolog Helena Enger forteller at vestibulitt er nervesmerter ytterst i skjeden, mens vaginisme er muskelsmerter i bekkenet. De to kroniske underlivssykdommene henger ofte sammen.

Enger får inn veldig mange pasienter som plages av dette. Etter at Karoline stilte opp i NRK tidligere i år, har det kommet enda flere.

Hvordan kan det behandles?

– I noen tilfeller kan man bruke kremer. Hvis man har veldig vondt anbefaler vi å avstå fra sex. Fysioterapi på bekkenet kan også hjelpe, sier Enger.

Gynekologen hyller Karoline for åpenheten rundt underlivssmertene.

– Det er helt fantastisk, for det er vanskelig for mange å snakke om. Men det er viktig med mer åpenhet, sier Enger.

– Skulle ønske jeg kunne få se at andre slet med det samme

For Karoline var det viktig å stå frem og fortelle om smertene, selv om hun er ung.

– Jeg husker selv hvordan det var å ha sterke smerter i underlivet allerede før man fyller 16 år. Det er en periode av livet man er ekstra sårbar, og usikker på seg selv. Jeg skulle ønske jeg kunne få se at andre slet med det samme.

Hun har blitt mye bedre siden rundt jul, og tenker at det ikke kommer til å bli et problem hvis den positive utviklingen med sjeldnere og mindre smerter fortsetter.

– Men siden jeg har slitt så pass mye med smerter er det veldig viktig å snakke med en eventuell kjæreste i fremtiden om dette så han kan vise hensyn.

Gynekologen forteller at det ble mange flere tilfeller av vaginisme og vestibulitt for 10-12 år siden, da stringtruser ble mer populære. Derfor kan det hjelpe å ikke bruke stringtruser, i kombinasjon med intimbarbering.

Karoline har også opplevd at hun må være forsiktig med bruken av noen ting.

– For eksempel merker jeg at det ikke er lurt å gå med stramme bukser, g-streng truser, eller bruke vanlige bind og tamponger, sier 18-åringen.