FEILAKTIG UTESTENGT: Mamadou Sakho under en kamp for Liverpool mot Watford i 2015. 
FEILAKTIG UTESTENGT: Mamadou Sakho under en kamp for Liverpool mot Watford i 2015.  Foto: Matt Dunham

Sakho offer for utilgivelig dopingtabbe: – De kan aldri erstatte hva de tok fra meg

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Liverpool-Crystal Palace på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no søndag kl. 17.30.

I april i fjor smalt bomben: Liverpool-stopper Mamadou Sakho var tatt for doping.

Den franske landslagsspilleren ble utestengt i 30 dager i påvente av en lengre suspensjon, men den kom aldri.

Grunnen var at hele saken var en gedigen tabbe, og til slutt ble han frikjent.

Det viste seg at stoffet higenamin, som var det Sakho ble «tatt» for, likevel ikke stod på dopinglisten.

Konsekvensene var likevel store. Franskmannen ble fordømt av ekspertisen, spilte ikke fotball på de siste månedene, og gikk med det glipp av noe av det som kunne ha vært det største i hans fotballkarriere.

Nå snakker Sakho ut om frustrasjonen han følte over å gå glipp EM på hjemmebane.

– Jeg jobbet så hardt for å forberede meg selv til EM på hjemmebane, for å hjelpe landet mitt og til å bære den franske trøyen i en turnering på hjemmebane. Nå vil jeg aldri få den sjansen, sier 27-åringen i et større intervju med The Guardian.

– Uansett hva de sier eller gjør, de kan ikke erstatte hva de tok fra meg.

Tøft å møte familien

Han har aldri benektet at han tok middelet som skal sørge for økt fettforbrenning, og samarbeidet også umiddelbart med både Liverpool og antidoping-myndighetene.

Han aksepterte at Liverpool ikke ville bruke han i perioden der han var utestengt.

– For meg var det tøffeste øyeblikket da jeg så min mor, min søster, min bror og min kone i tårer... De forstod ikke situasjonen, sier Sakho.

– Det var vanskelig å se dem slik. De var knust, men jeg prøvde å forklare at jeg ikke hadde gjorte noe galt, og at alt ville bli bra. Jeg var faktisk ganske rolig og forsøkte å berolige dem. Det var en tid da jeg måtte være sterk, og for de som var nær meg til å beholde troen. Vi visste at vi ville få rett til slutt.

Om skylden ligger på det WADA-akkrediterte laboratoriet i Köln der prøven ble tatt eller hos UEFA kommer an på hvem du spør.

Midtstopperen hevder i alle fall at han er gått videre fra hendelsen.

– Advokaten min kan se hva som skjer videre, men jeg fokuserer på andre ting. Jeg har lært i livet at du aldri skal se tilbake over skulderen, mens du lurer på hva som kunne ha vært. Det er fortiden. Se alltid fremover, til den neste utfordringen. Det er livet. Gode og dårlige ting skjer, men mentaliteten min er alltid å prøve å finne noe positivt, sier han.

– En fot i hver leir

Nå er ambisjonen å komme seg tilbake på landslaget, og å delta i VM i 2018. Men et mesterskap i Russland vil ikke kunne erstatte et EM på hjemmebane.

Selv om han ble frikjent ble livet i Liverpool aldri det samme.

Under lagets USA-turné i pre-season ble han sendt hjem for ikke å respektere Jürgen Klopps lagregler gjennom å komme for sent til fly, behandling og måltider.

En overgang kom ikke i orden, og midtstopperen har spilt reservelagsfotball for Liverpool frem til han ble utlånt til Crystal Palace i januar.

Underveis har han vært i trøbbel for ytringer på Snapchat.

I London-klubben har Sakho funnet fotfestet igjen og imponert. Han kan imidlertid ikke spille når Palace gjester klubben han er utlånt fra på søndag.

– Det blir rart. Jeg vil være der med Palace-laget, men for denne kampen er jeg i en vanskelig posisjon. Jeg har en fot i hver leir. Kanskje dette bør være et tilfelle av: «måtte det beste laget vinne», sier midtstopperen som gjerne tar en ny sjanse i klubben som eier ham om han får den.

– Om jeg tar på meg Liverpool-trøyen igjen gjør jeg det med glede. Jeg har tre år med kontrakt igjen, men dersom jeg må bli hos Palace gjør jeg gjerne det. Jeg er glad, og jeg føler meg bra her.

Se Liverpool-Crystal Palace på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no søndag kl. 17.30.