– Har du reist til Kambodsja for å misbruke barn?

I løpet av ett år reiser trolig flere hundre nordmenn, som er tidligere straffedømte for overgrep mot barn, ut av Norge, til det politiet definerer som risikoområder som er beryktet for enkel tilgang på fattige barn. TV 2 har de siste månedene sporet opp flere domfelte nordmenn i utlandet, for å konfrontere dem.

Det er tidlig formiddag når TV 2 sjekker inn på Thai Airways-flyet som nesten daglig flyr mellom Oslo Lufthavn Gardermoen og Bangkok. Grytidlig morgenen etter lander vi i den thailandske hovedstaden.

Passasjerene ombord på flyet forsvinner raskt ut fra flyplassen. Det er tydelig at mange vil komme i gang med ferien. TV 2 har det også travelt. Vi har avtalt et møte med en nordmann i nabolandet Kambodsja. En times flytur senere lander vi i hovedstaden Phnom Phen.

Ferieparadis

Thailand, Kambodsja og Filipinene har de siste årene blitt mange nordmenns favoritt feriedestinasjoner. Av flere årsaker. Det er ingen hemmelighet at mange tiltrekkes av de utallige sexmarkedene.

Men det som er en mørk hemmelighet, er at noen drar hit for å begå grove overgrep mot fattige barn.

Vet ikke at han møter journalist

Mannen vi skal møte har en fortid hjemmefra. I 2015 ble han dømt for seksuelle overgrep mot barn i Norge. Barnet var under 10 år. Dermed er han en av flere dømte overgripere Kripos er bekymret for.

Hvorfor reiser en domfelt person halve jorden rundt, til et sted som er beryktet for enkel tilgang på fattige barn?

Det er nettopp det spørsmålet vi vil stille han.

TV 2 har hatt kontakt med mannen i flere måneder i forkant av dette, men han vet ikke at jeg er journalist, han vet heller ikke at vi kommer til å filme møtet.

Skjult kamera

Den norske pensjonisten tror TV 2s reporter er en turist, som planlegger et lengre opphold i Kambodsja, og som søker tips og råd til ferien.

Vi møtes på en restaurant helt i sjøkanten og setter oss ned ved et bord.

– Er du på ferie eller har du flytta?

– Jeg har vel egentlig flytta. Jeg har kvittet meg med mye hjemme. Så jeg er fri og jeg er klar til å bo her nede jeg, sier mannen.

Det tar ikke mange minuttene før mannen begynner å snakke om sexmarkedet i området.

– De skal gjerne ha, for all night da, så skal de ha 50. Så må du betale 10 i bar fee. De blir fornøyd da, sier mannen

Han vil gjerne vise nattelivet. Vi avtaler derfor å møtes igjen på kvelden på et av hans stamsteder.

– Sjeldent de sier nei til noe

Ute på utestedene kan alle servitørene kjøpes fri fra baren. For ca 80 norske kroner blir de med kunden hjem.

– Det er sjeldent de sier nei til noe egentlig, sier mannen

Mange av servitørene her ser svært unge ut. Mannen hevder at de fleste som jobber her er over 18, men han forteller også om markeder der barn selges.

– Det er visst nok et marked utenfor Phom Phen der foreldre selger barn. Men det har jeg bare hørt om fra media, sier mannen

Etter hvert konfronterer jeg mannen med overgrepsdommen fra Norge, og spør om jeg kan intervju han. Det er ikke noe han ønsker å snakke mye om.

– Det er noe dritt, for jeg blir ikke kvitt det, sier mannen.

– Rømt fra Norge på grunn av saken?

Han hevder han er uskyldig dømt, og at overgrepene han var tiltalt for aldri har skjedd.

– Er det sånn at du har rømt Norge på grunn av denne saken?

– Nei overhode ikke, sier mannen

Til slutt spør vi han rett ut:

– Er du i Kambodsja på grunn av lett tilgang på barn?

– Nei, barn har jo ikke noe med sex å gjøre.

Den overgrepsdømte 70-åringen innrømmer kjøp av sex, men benekter at det er snakk om barn.

Han nekter også for at grunnen til at han har valgt å bosette seg i Kambodsja, et av versting landene når det gjelder overgrep mot barn, er for å kunne forgripe i skjul.

Dette er det nærmest umulig for norsk politi å ettergå.

Hit kommer overgripere fra hele verden for å forgripe seg mot barn:

I følge Kripos er det vanskelig å si hvor mange som drar ut, men antallet er betydelig.

– Det vil alltid være mennesker som har en seksuell interesse for barn, og en måte å skaffe seg den tilgangen på er å reise til fattige land, risikoområder for den her type overgrep, sier leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Laila Søndrol til TV 2.

– På ett tidspunkt så ble det gjort et uttrekk som viste at det var 400 tidligere straffedømte som reiste til det som vi i politiet definerer som risikoområder for å begå overgrep. Nå er det ikke dermed sagt at de 400 i det uttrekket reiste med hensikt å begå overgrep, og det var heller ikke sikkert at dette var 400 saker som politiet skulle etterforske. Det var et uttrekk som ble gjort for å få et bilde av omfanget av tidligere straffedømte som reiste på det tidspunktet, sier leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Laila Søndrol til TV 2.