Talaat lager og selger syrisk mat på verdens nordligste fallafel-bu. .
Talaat lager og selger syrisk mat på verdens nordligste fallafel-bu. . Foto: Trygve Hongset

nytt integreringsprosjekt i tromsø:

– Her viser flyktningene at de både kan og vil bidra

For to år siden flyktet han fra den krigsherjede hjembyen Aleppo. Nå selger Talaat syrisk mat fra verdens nordligste falaffel-bu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et restaurantkjøkken i Tromsø har 20 år gamle Talaat Aboras fått nye muligheter. Hjemme i Aleppo vasket han biler. Nå lager, og selger han og tre andre flyktninger syrisk mat til de som vil ha.

– Føler meg langt bedre

– Det er utrolig bra for meg. Jeg får nettverk, jeg føler meg langt bedre enn da jeg kom til Norge, forteller den smilende og livsglade syreren til TV 2.

Driverne av gourmetrestauranten Hildr er glade for at de takket ja til å delta i det spennende integreringsprosjektet.

– Det har utviklet seg et spennende møte mellom folk fra to svært forskjellige verdener. Her viser flyktningene at de kan bidra, at de vil bidra. Selvfølgelig vil de det, det har vært en fornøyelse å få dem hit til oss på Hildr, forteller daglig leder Gabriella Carlehed Jacobsen. Hun er også tett involvert i selve prosjektet som har som mål å gi nyankomne syriske flyktninger arbeid, synliggjøre at de har mye å bidra med og bidra til en god integrasjon.

Smil og latter på Hildr

18 år gammel flyktet Talaat fra krigen i Syria. Han kom etter hvert til Norge, og Tromsø, der han nå stortrives i et spesielt og godt arbeidsfellesskap. Kjøkkensjef Marius Carlehed Jacobsen er minst like begeistret som sin kone over det de nye «kollegene» har bidratt med på arbeidsplassen.

– Det er smil, og latter, men vi skal da også skape et feelgood-tilbud med en viss distanse tildet triste som skjer da, sier han.

Men det som Talaat og hans kolleger produserer på kjøkkenet til gourmetrestauranten Hildr skal ikke serveres på stentøy og damask, men gjennom et vindu i verdens nordligste falaffel-bu. Forretningsideen kom fra Tromsø-legen Christine Hesla som for to år ble så grepet av flyktningstrømmen gjennom Europa, at hun måtte gjøre noe for å hjelpe.

Hun gikk foran med å gi en dagslønn, og utfordret sine legekolleger. Først i Tromsø, så i hele landet. Målet var å samle inn 300.000 kroner. Til slutt ble bidraget til Flyktningerådet på hele 3.2 millioner kroner. Nå er det prosjektet Jalla kvalitetsmat med sosial smak som er legens resept på en ny type integrering.

Jalla kvalitetsmat med sosial smak

– Det er sosialt, for gjennom å bli kjent med hverandre kan vi forstå hverandre bedre. Det er en sosial smak fordi vi gir arbeid til folk på flukt, sier hun.

Hesla ble for sitt bidrag til Flyktningsrådet kåret til Årets Tromsø-lege av Legeforeningen, og hun har tro på at også Jalla-prosjektet vil bli godt mottatt. Ikke bare av de flyktningene som nå deltar.

– Nå som de har fått sjansen til å jobbe, bidra, le og fnise, være frusterte og dra lasset, stresse og fikse og ordne sammen med oss så er det akkurat som om de har voknet til liv på en måte, sier hun opp.

Innovasjon Norge vurderte doktor Heslas resept på integrering av flyktninger som så spennende at de ga mer enn det hun hadde søkt om i støtte. Talaat love at han i takknemlighet skal betale tilbake til Norge.

Takknemlig

– Jeg vil gjøre mitt beste her i Norge og bidra til landet. Og jeg vil studere, og jeg vil jobbe. Jeg vil og vil og vil....

Jalla-prosjektet er også prisbelønnet, og fra bua i Tromsø annonsere Talaat store planer.

– I dag er vi i Tromsø, i morgen i hele Norge, etter hvert blir vi over hele Europa.