MATHCVINNER: Marcus Rashford ble matchvinner i kvartfinalen mot Anderlecht. Foto: Reuters / Andrew Yates Livepic
MATHCVINNER: Marcus Rashford ble matchvinner i kvartfinalen mot Anderlecht. Foto: Reuters / Andrew Yates Livepic

Slik spilles Europaligaens semifinaler

Spansk motstand for Manchester United i Europaliga-semien. En gammel Liverpool-kjenning kan knuse finaledrømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ajax - Lyon

Celta Vigo - Manchester United

Begge kampene spilles torsdag 4. mai med returoppgjøret uken etter. De førstnevnte lagene begynner på hjemmebane.

Møter tidligere Liverpool-flopp
Celta Vigo klarte 1-1 borte mot Sander Berges Genk, og vant dermed 4-3 sammenlagt i kvartfinalen. Den spanske klubben ligger på tiendeplass i La Liga, men har vært meget solide i Europa. På veien til semifinalen har de slått ut Sjakthar, Krasnodar og Genk.

– Celta Vigo er det tøffeste laget de kunne trekke. De er veldig energiske og kommer uten tvil til å skape mer sjanser enn de andre lagene har gjort mot Manchester United hittil i turneringen, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

En av nøkkelspillerne til Galicia-klubben er den tidligere Liverpool-floppen Iago Aspas. Spanjolen har scoret 23 mål denne sesongen og er med det lagets toppscorer. For Liverpool scoret spissen kun én gang i løpet av sine 15 kamper i 2013/14-sesongen. Etter kun én sesong ble han lånt ut til Sevilla, før han returnerte til Celta Vigo foran fjorårssesongen.

– Jeg spilte ikke mye den sesongen, men man må huske at jeg var der på samme tid som Luis Suárez og Daniel Sturridge var på sitt beste, har Iago Aspas tidligere uttalt.

Stamsø Møller mener Aspas har overbevist etter at han forlot Liverpool.

– Han er helt enkelt veldig, veldig god. Hvis Zlatan ikke spiller, er det ingen tvil om at han på papiret vil være den beste spissen på banen.

Guidetti blir klar
La Liga-klubben har også den svenske spissen John Guidetti i stallen. Angriperen, som er født i finalebyen Stockholm, ble byttet ut i førsteomgang av torsdagens kamp, men han er snart tilbake.

– Semifinalene her kommer vi, jeg er så stolt av guttene. Jeg vil gjøre det klart at jeg ikke ble skadet i går kveld. Jeg følte meg ikke bra før kampen, men jeg ville prøve. Etter en stund skjønte jeg at det ville være bedre for både meg og laget om jeg ikke spilte mer. Om én eller to dager vil jeg være klar, skriver Guidetti på sin Instagram-konto.

Manchester United trengte ekstraomganger for å slå belgiske Anderlecht på hjemmebane. Marcus Rashfords scroring i det 107. minutt var det som skulle til for å sende Mourinhos menn videre. Men Manchester-klubben fikk seg en stygg ripe i lakken da Zlatan Ibrahimovic måtte forlate banen med det som så ut som en alvorlig kneskade. Det er ennå ikke offentliggjort hvor lenge svensken blir ute.

Stamsø Møller mener det er vanskelig å spå hvordan Zlatans eventuelle skadeavbrekk vil påvirke utfallet.

– På sitt beste er han en av verdens beste spisser, og han kan gjøre ting som går utenpå alle andre på banen. Derfor blir det tullete å si at skaden hans kan være positiv for United.

Likevel ser han tendenser til at de unge spillerne slipper seg mer løs uten ham.

– Han er en spiller og en type som tar ekstremt mye plass. Jeg kommer ikke på noen andre spillere som tar opp like mye plass som det han gjør, både på banen og i garderoben. De unge spillerne ser opp til ham. Selv Pogba ser jo ut som en guttunge ved siden av ham i intervjuer! Nå tvinges unggutter som Rashford til å ta mer ansvar, og han viste jo mot Chelsea at han er moden for oppgaven.

Lyon vs. Ajax
Lyon tok seg videre etter å ha slått Besiktas på straffer i Istanbul. Maxime Gonalons satte inn den avgjørende straffen. Lyon jakter sin første finale i Europaligaen noensinne.

– Fransk fotball har fått et kjempeløft, sier Stamsø Møller til TV 2.

– Det er to lag som er omtrent på samme hylle, men jeg tror Lyon kan avgjøre det på grunn av at de har en klassespiller som Lacazette på laget.

Ajax avgjorde sin kvartfinaleduell mot Schalke i ekstraomgangene. Schalke gikk opp til 3-0 i første ekstraomgang, men nederlendernes to scoringer i løpet av de siste ti minuttene gjorde at Ajax vant 4-3 sammenlagt. Forrige gang klubben vant turneringen var i 1986/87.

Finalen spilles onsdag 24. mai på Friends Arena i Stockholm. Vinneren av turneringen vil få plass i neste års Mesterliga.