Hva skjedde med Terje Skogen?

Disse støvlene er et stort mysterium for politiet

RENA / ELVERUM (ÅSTED NORGE): Terje Skogen lå ute i terrenget i nesten halvannet år før han ble funnet. Skoene hans som lå ved funnstedet hadde vært der «vesentlig kortere». Politiet mener at noen kan ha plassert de der kort tid før 18-åringen ble funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terje Skogen forsvant sporløst utenfor Elverum i mai 2000. Da levningene og klærne hans ble funnet spredt ute i terrenget høsten 2001, bar de preg av å ha ligget ute i naturen i lang tid.

Fortsatt vet ingen hva som skjedde med Terje, eller hvordan han døde, men det har blitt gjort funn som tyder på at han kan ha blitt utsatt for vold.

Det eneste politiet vet med sikkerhet, er at støvlene de fant - de samme støvlene Terje hadde på seg da han forsvant, ikke har ligget ute i skogen like lenge som levningene etter 18-åringen.

– Norges landbrukshøgskole på Ås foretok undersøkelser for oss og de konkluderte med at skoene har ligget der i vesentlig kortere tid enn resten av plaggene som ble funnet på samme sted, sier politioverbetjent Roger Næss, leder av krimseksjonen ved Elverum politistasjon til Åsted Norge.

Mystisk funn

FORSVANT: 18 år gammel forsvant Terje Skogen utenfor Elverum. Halvannet år senere ble levningene hans funnet. Ingen vet hva som skjedde med 18-åringen, men politiet kan ikke utelukke at han ble drept.
FORSVANT: 18 år gammel forsvant Terje Skogen utenfor Elverum. Halvannet år senere ble levningene hans funnet. Ingen vet hva som skjedde med 18-åringen, men politiet kan ikke utelukke at han ble drept. Foto: PRIVAT

Terje Skogen fra Rena forsvant etter en kjøretur med to kamerater i mai 2000. Vennene, som var de siste som så 18-åringen i livet, har forklart til politiet at han gikk ut av bilen for å strekke på beina. Han gikk nedover en skogsvei og forsvant ut av syne.

Det ble iverksatt omfattende søk etter Terje da savnetmeldingen kom inn, men verken politiet, søkemannskaper eller frivillige fant noen spor etter 18-åringen.

En av teoriene politiet har jobbet ut ifra, var at 18-åringen hadde blitt drept og dumpet i skogen.

På våren 2001, da snøen hadde smeltet, henvendte politiet seg til militæret på Rena for bistand til ytterligere søk.

GRØNN: Vegetasjonen under støvlene til Terje Skogen var grønn. Landbrukshøgskolen på Ås konkluderte med at skoene ikke hadde ligget like lenge ute som de andre funnene som ble gjort.
GRØNN: Vegetasjonen under støvlene til Terje Skogen var grønn. Landbrukshøgskolen på Ås konkluderte med at skoene ikke hadde ligget like lenge ute som de andre funnene som ble gjort. Foto: POLITIET

I månedsskifte august/september ble nye søk iverksatt i området hvor Terje sist ble observert. De nye søkene og søksområdene ble omtalt i media før de ble iverksatt.

Den 5. september fant politiet, med bistand fra militæret, gjenstander som tilhørte 18-åringen.

Omtrent 2,5 kilometer fra der han skal ha forlatt bilen, fant politiet sokker, sko og en caps som han hadde på seg den dagen han forsvant.

ØDELAGT: Vegetasjonen under capsen og sokkene som ble funnet, var brun. I tillegg bar plaggene mer preg av å ha ligget ute lenge.
ØDELAGT: Vegetasjonen under capsen og sokkene som ble funnet, var brun. I tillegg bar plaggene mer preg av å ha ligget ute lenge. Foto: POLITIET

Vegetasjonen under capsen og sokkene var gul-brunt da de ble funnet. Selve plaggene viste også tydelige tegn til å ha ligget ute i naturen i nesten halvannet år. Vegetasjonen under skoene, derimot, var helt grønn.

Skoene, et par svarte skinnstøvler, var i en mye bedre befatning enn de andre funnene. For eksempel var skinnbeltet Terje hadde på seg da han forsvant hadde blitt helt ødelagt og morkent, mens skoene framsto som helt fine.

– I forhold til resten av klærne vi har sett så er det en vesentlig mindre slitasje og påvirkning av vær, vind og dyr enn alle andre plagg som ble funnet, bekrefter Roger Næss.

FANT LEVNINGENE HER: 12 kilometer fra der Terje sist ble sett fant politiet levningene etter ham. Tallene viser hvordan klær og levninger ble funnet spredd utover et stort område.Til venstre i bildet kan man skimte skogsveien Terje ble observert gående nedover.
FANT LEVNINGENE HER: 12 kilometer fra der Terje sist ble sett fant politiet levningene etter ham. Tallene viser hvordan klær og levninger ble funnet spredd utover et stort område.Til venstre i bildet kan man skimte skogsveien Terje ble observert gående nedover. Foto: POLITIET

Politiet fikk hjelp av Norges Landbrukshøgskole til å undersøke funnene. Landbrukshøgskolen konkluderte med at skoene hadde ligget ute i naturen «vesentlig kortere» enn levningene og de andre klærne som ble funnet.

– Det betyr at skoene kan ha blitt plassert der i ettertid, sier krimsjefen til Åsted Norge.

Hvem som eventuelt plasserte ut skoene, og hvor de har vært i mellomtiden, har politiet ingen formening om.

Fant levningene

Én måned senere og nesten en mil lenger inn i skogen, ble 18-åringen funnet. En elgjeger kom over en rekke klær og beinrester i et øde myrområde og varslet politiet. Funnstedet var noen hundre meter ut i terrenget fra der skogsveien Terje sist ble sett gående.

I nærheten av levningene fant politiet også en grønn presenning. Hvor presenningen kom fra, hvem som hadde lagt den der, eller hvor lenge den har ligget i skogen, har politiet aldri fått noe svar på.

– Vi har aldri klart å knytte den til Terje Skogen, sier Roger Næss.

TRENGER MER INFORMASJON: – Vi vet fortsatt ikke hva som skjedde med Terje Skogen og det er mye i hendelsesforløpet som er uklart for oss og vi ønsker å få informasjon og tips om det er noen som sitter med det, sier lensmann i Åmot, Bjørn Stene. Åsted Norge møter lensmannen der hvor Terje forsvant for 17 år siden. Hun har jobbet på saken siden Terje først ble meldt savnet.
TRENGER MER INFORMASJON: – Vi vet fortsatt ikke hva som skjedde med Terje Skogen og det er mye i hendelsesforløpet som er uklart for oss og vi ønsker å få informasjon og tips om det er noen som sitter med det, sier lensmann i Åmot, Bjørn Stene. Åsted Norge møter lensmannen der hvor Terje forsvant for 17 år siden. Hun har jobbet på saken siden Terje først ble meldt savnet. Foto: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE

Politiet har flere teorier om hvorfor de to funnstedene er så langt ifra hverandre.

– Det kan være flere teorier, en teori er at Terje selv har gått veien innover og har kastet fra seg noe og endt opp der han ble funnet. En annen teori er at det er andre personer som har plassert klær og Terje lenger inn, sier Roger Næss.

HVEM EIER DENNE? Like ved der Terje ble funnet, oppdaget politiet en grønn presenning. Politiet har aldri funnet ut hvem som plasserte den der, eller hvorfor den lå der.
HVEM EIER DENNE? Like ved der Terje ble funnet, oppdaget politiet en grønn presenning. Politiet har aldri funnet ut hvem som plasserte den der, eller hvorfor den lå der. Foto: POLITIET

Levningene etter Terje ble funnet spredt utover et område på over 100 meter. Kroppen hadde ligget ute i terrenget i over ett år og fire måneder og gjorde det vanskelig å finne ut dødsårsaken.

Gjennom avhør og etterforskning har politiet aldri funnet noe motiv for at Terje ønsket å ta sitt eget liv, selv om de aldri har kunne utelukket det.

– Det er veldig vanskelig å si noe om hva som kan ha skjedd der han ble funnet. Det ser vi på klærne, at det er store skader, men det er ting som kan ha blitt ødelagt av dyr. På samme måte så ble vanskelig å gjennomføre en obduksjon etterpå. Det er veldig vanskelig for de som obdusere å kunne si noe om eksakt dødsårsak. Men det er sagt at han kan ha vært utsatt for vold, sier Roger Næss.

VET IKKE: Skoene til Terje lå ikke like lenge i skogen som levningene eller resten av klærne. Roger Næss, leder for krimseksjonen ved Elverum politistasjon sier at politiet aldri har fått noe svar på hvorfor.
– Det har vi ingen formening om, sier han.
VET IKKE: Skoene til Terje lå ikke like lenge i skogen som levningene eller resten av klærne. Roger Næss, leder for krimseksjonen ved Elverum politistasjon sier at politiet aldri har fått noe svar på hvorfor. – Det har vi ingen formening om, sier han. Foto: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE

Var redd

Terjes mor, Gerd Johansen Norberg, sier til Åsted Norge at sønnen framsto som engstelig i tiden før forsvinningen.

Det var ikke uvanlig at 18-åringen var borte en kveld eller to før han kom hjem igjen. Allikevel følte Gerd at det var annerledes denne gangen.

18-åringen var del av et miljø hvor det ble brukt narkotika, og han skal ha opparbeidet seg gjeld til dette miljøet. Disse opplysningene har Åsted Norge fått bekreftet av politiet.

– Han hadde vært litt redd på forhånd og sagt at dersom noen ringte på døra så skulle jeg si at han var borte.

Moren ble oppringt av en av de to kompisene til Terje som var med på kjøreturen. Vennen sa at Terje gikk innover skogsveien og ble borte for dem.

Gerd sier at hun trodde at Terje hadde blitt lei av bilturen og ville ikke bli med mer. Moren antok derfor at sønnen var på vei hjem igjen, men da han ikke kom i løpet av natta meldte hun han savnet.

Hva skjedde med Terje Skogen?

– Jeg følte det på meg at her var det noe som ikke stemte. For han pleide bestandig å komme hjem igjen, sier hun.

Kort tid etter forsvinningen, ble de to kammeratene som Terje Skogen hadde vært i bilen med varetektsfengslet og siktet for drap.

Politiet mente at de to mennene hadde avgitt sprikende forklaringer rundt hendelsesforløpet og forsvinningen til 18-åringen.

To av politiets likhunder markerte også, uavhengig av hverandre, om at det kan ha ligget et lik i bilen de tre kjørte i den dagen Terje forsvant.

Mennene benektet kjennskap til dette, og saken mot de to mennene ble senere henlagt og mennene fikk utbetalt erstatning for belastingen de hadde vært igjennom.

Håper på svar

Moren tror det er mange som vet hva som har skjedd med Terje, men som ikke vil fortelle eller tør å stå fram med informasjonen. Siden forsvinningen har det verset rykter om hva som skjedde.

SAVN: I 17 år har morgen Gerd Johansen Norberg ventet på å finne ut hva som skjedde med sønnen Terje (18). 
– Det er så krevende, det blir så mye mareritt og tanker. Så jeg håper nå at jeg får visshet om hva som skjedde.
SAVN: I 17 år har morgen Gerd Johansen Norberg ventet på å finne ut hva som skjedde med sønnen Terje (18). – Det er så krevende, det blir så mye mareritt og tanker. Så jeg håper nå at jeg får visshet om hva som skjedde. Foto: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE

– De har ikke tenkt på oss pårørende som trenger å vite for å komme oss videre i livet.

Selv om hun ikke vet hva som har skjedd med Terje, tror hun at det der noen der ute som vet. For hun tror ikke at det

– Jeg er vel den som vet minst, det er sikkert mange som vet, men det blir kanskje holdt tett om det i visse kretser.

Gerd tenker på Terje hver dag og håper på få svar etter alle disse årene.

– Å gå med uvisshet hele tiden er krevende. Det blir så mye mareritt og tanker. Jeg håper at jeg får visshet om hva som skjedde og kan bearbeide det, sier hun.