Foto: Thomas Samson/AFP Photo

En politimann drept - to alvorlig skadet  etter skyting i Paris

PARIS (TV 2): Tre politifolk ble torsdag kveld skutt av en gjerningsperson som skal være kjent for sikkerhetspolitiet fra før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En politimann er drept og to alvorlig skadd etter skytingen på Champs-Élysées i Paris. Fransk påtalemyndighet har åpnet terror-etterforskning.

Frankrikes president, Francois Hollande, sa på en kort pressekonferanse torsdag at han er overbevist om at angrepet var terror-relatert.

Ifølge overvåkningsorganet SITE Intel Group hevder terrororganisasjonen IS at de står bak angrepet. Det er IS-tilknyttede Amaq som viderebringer meldingen, som også navngir en angriper.

Stoppet på rødt lys og skjøt

En rekke medier meldte først at to politibetjenter var drept, men de siste meldingene tyder på at to er alvorlig skadet mens kun én er drept.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at politimannen ble drept da en bil rundt klokken 21 stoppet på rødt lys og skjøt mot politiet. Personen som skjøt ble drept av politiet. Han skal tidligere ha vært kjent av franske sikkerhetsmyndigheter som en ekstremist.

Den avdøde angriperen er ifølge BFMTV kjent for de franske sikkerhetstjenestene fra før. Han er identifisert og 39 år gammel. Han skal ha skrevet på den krypterte meldingstjenesten Telegram at han ønsket å drepe politifolk, ifølge BFMTV.

Meldte seg

Politiet lette etter enda en person i forbindelse med angrepet torsdag. Ifølge Le Figaro har vedkommende meldt seg for belgisk politi fredag.

Ifølge BFMTV er tre personer i omgangskretsen til den drepte mistenkte arrestert.

– Var målrettet angrep

Fransk politi har torsdag kveld aksjonert mot boligen til gjerningsmannen som ble skutt og drept.

– Han virket rolig, ikke en som gjorde så mye ut av seg. Jeg går i moskeen, men har ikke sett ham der, og jeg har aldri snakket med ham om religion, sier en nabo.

Skytingen fant sted ved kjøpesenteret Marks & Spencer, der et tyvetalls politibiler skal ha vært utstasjonert like ved.

BFMTV skriver at en talsmann for det franske innenriksdepartementet sier at polititjenestemennene var ofre for et målrettet angrep. Gjerningspersonen skal ha åpnet ild mot en politibil.

«Politiet aksjonerer i Champs Élysees-området. Unngå området og følg politiets instrukser», skrev Paris-politiet på Twitter litt før klokken 21.30.

«Fransk politi sier at skytingen i Paris der en politibetjent er drept, trolig var en terroristhandling», skriver Sky News.

Klokken 22.15 meldte Reuters at nye skudd er avfyrt i samme område ved Champs Elysee. Nyhetsbyrået siterer en politikilde. Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Vitne i Paris: – Jeg hørte skudd og så mye røyk

Dømt tidligere

Politikilder opplyser til nyhetsbyrået AFP at 39-åringen ble arrestert i februar mistenkt for å ha planlagt drap på politifolk, men at han ble løslatt i mangel på gode nok bevis.

I 2005 ble mannen ifølge kildene dømt for tre drapsforsøk, hvorav to var rettet mot politifolk. Punktene i dommen strakte seg tilbake i 2001 da han bevæpnet med en pistol kjørte en stjålet bil som krasjet inn i en annen bil.

Mannen rømte til fots, men sjåføren av den andre bilen og passasjeren – en politilærling – tok ham igjen. Han skjøt to skudd mot dem og begge ble alvorlig skadd.

To dager senere påførte han alvorlige skader på en betjent som tok ham ut av cellen. Han fikk tak i tjenestevåpenet og avfyrte flere skudd.

– Hørte flere skudd

Ifølge Reuters ble politimennene skutt av en person med en Kalashnikov, et russiskprodusert automatvåpen også kjent som AK47.

– Jeg hørte flere skudd og så mye røyk, forteller et øyenvitne TV 2 snakket med like etter skytingen.

Direktebilder fra Paris viser et stort antall utrykningskjøretøyer og væpnet politi i området. Minst et helikopter er satt inn i politiets innsats etter angrepet.

Løp da de så sirenene

STORT POLITIOPPBUD: Hele Champs Élysée er fylt opp av politibiler. Foto: TV 2.
STORT POLITIOPPBUD: Hele Champs Élysée er fylt opp av politibiler. Foto: TV 2.

TV 2s reporter Elin Sørsdahl, som for tiden dekker valget i Frankrike, er på stedet.

Hun fulgte en politisk debatt like ved da hun ble klar over skyteepisoden. Hun forteller at det er stort politioppbud i paradegaten.

– Vi så at det ble mer og mer politi litt lenger ned i gaten. Det var også et politihelikopter som hang over Champs Élysées, sier Sørsdahl.