Bystyremedlem i Oslo, Carl I. Hagen (Frp), er lei av tigging i hovedstaden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Bystyremedlem i Oslo, Carl I. Hagen (Frp), er lei av tigging i hovedstaden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Carl I. Hagen etter romleir-alarm: – Nå er begeret fullt!

– Vi er ikke valgt for å representere utlendinger som kommer hit og forsøpler byen, tordner Carl I. Hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kunne TV 2 fortelle at bydelsdirektør i Nordstrand bydel i Oslo, Tore M. Andersen slår full alarm om tilreisende som etablerer bosettinger i nærområdet.

– Barnehager rapporterer om at tilvante og populære turmål og lekeområder ikke lenger kan brukes. Det rapporteres om at barnehagebarn tilgrises av avføring, og at barns klær i noen tilfeller må kastes på grunn av dette, skriver Andresen i et brev til Bymiljøetaten.

Bakgrunn: – Barnehagebarn tilgrises av avføring

Andersen beskriver situasjonen som akutt, og ber om at kommunen tar grep.

– Vi er urolige for situasjonen, fordi den ikke går over. Det er vedvarende forsøpling og forringelse av nærområdene våre, og løsninger er ikke lenger bare å rydde opp, sier Andresen til TV 2.

«Negative konsekvenser for livssituasjonen»

Bystyremedlem Carl I. Hagen (Frp) er opprørt over situasjonen, og mener byrådet nå må ta grep. Derfor fremmer han sammen med Tommy Skjervold (Frp) et forslag om tiggerforbud i Oslo.

I en pressemelding om forslag skriver Hagen og Skjervold at «Oslos innbyggere, og barnehagebarn spesielt, nå må spares for de mange negative konsekvensene dette har for livssituasjonen deres som følge av en vekst i romfolks bosettinger og aktive tiggere».

– Nå synes vi at begeret er fult. Da må de øvrige partiene skjønne at dette er måten å gjøre Oslo mindre attraktivt for dem. Da vil de ikke komme til Oslo, og da kan vi få en ren og pen by igjen, sier Hagen til TV 2.

Derfor mener Hagen at byrådspartiene og KrF og Venstre nå må skjønne at det kreves handling for å få bukt med problemene.

– Vi er valgt av Oslos innbyggere, de som har stemmerett. Vi er ikke valgt for å representere utlendinger som kommer hit og forsøpler byen.

– Bør rammes av utvisningsvedtak

Frp-nestoren viser også til NRK Brennpunkts dokumentar «Lykkelandet», som rettet søkelyset mot rumenske kriminelle som organiserer mye av tiggingen i Bergen.

Også i Oslo står kriminelle rumenere bak mye av tiggingen, ifølge politiet.

– De er involvert i pillesalg, grove tyverier og bedrageri, hovedsakelig, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, til NRK.

Med et forbud mener Hagen at det blir mindre attraktivt å komme til Oslo, også for bakmennene.

– Da har heller ikke bakmennene den fronten de har hatt. Det er god grunn til håp, så får vi se, vi vet ikke hva som skjer før vi har innført det, sier Hagen.

Hagen har tro på at et forbud vil få bukt med problemene, dersom det håndheves. I tillegg mener han at de som fortsetter å tigge, etter å ha blitt bortvist, bør bli utvist.

– Hvis den samme personen blir tatt tre ganger på rad, bør det rammes av et utvisningsvedtak.

– Det beste hadde vært nasjonalt forbud

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) ber lokalpolitikere ta saken i egne hender og innføre tiggeforbud i sine kommuner.

– Det beste hadde vært et nasjonalt forbud. Men når det enn så lenge ikke er flertall for dette på Stortinget, er min klare oppfordring at man lokalt tar tak i dette og fremmer vedtak om å forby tigging i de største byene, sier justisminister Per-Willy Amundsen til NRK.

Utspillet kommer i kjølvannet av NRK-dokumentaren «Lykkelandet» som dokumenterer organisert kriminalitet i tiggermiljøet i Bergen, med bakmenn som tjener penger på blant annet prostitusjon og narkotika.

Fremskrittspartiet fremmet et forslag om nasjonalt tiggeforbud i 2015, men trakk forslaget fordi de manglet flertall i Stortinget.

– Jeg oppfatter at det nå er politisk bevegelse i saken. Da har man mulighet til å ta tak i denne problemstillingen lokalt, sier Amundsen.

Erna Solberg: – Regjeringen har et forslag vi kan komme med raskt

I kjølvannet av NRK Brennpunkts dokumentar har flere tatt til orde for å forby tigging.

– Jeg reagerer sterkt på dette. Samtidig er ikke dette noe nytt, og problemene påpekte vi også før valget i 2013, sa statsminister Erna Solberg onsdag.

Hun slår fast at Høyre fortsatt ønsker et forbud mot tigging.

– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt.

Dokumentaren har vakt oppsikt i flere norske kommuner.

– NRK-dokumentaren var dråpen i begeret. Vi har en del rumenske tiggere i Os, som blir transportert hit i grupper. Mange av dem har vært svært pågående, spesielt mot barn og eldre. Slik vil vi ikke ha det, sier ordfører Marie Bruarås (H) i Os kommune, som vil ha tiggeforbud.

Kommende mandag skal også bystyret i Stavanger vurdere tiggeforbud på nytt. Det er Frps gruppeleder i Stavanger, Christian Wedler, som har fremmet forslaget, skriver Stavanger Aftenblad.

TV 2/NTB