SKAL FORHINDRES: Telt i romleir på Sognsvann i forbindelse med at Statsbygg vil fjerne leiren. Nå vil bymiljøetaten forhindre at det etableres nye leire. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
SKAL FORHINDRES: Telt i romleir på Sognsvann i forbindelse med at Statsbygg vil fjerne leiren. Nå vil bymiljøetaten forhindre at det etableres nye leire. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Foto: Karlsen, Anette

Barnehagebarn kommer hjem med avføring på klærne:

– Kan ikke ha det sånn i byen vår

Bymiljøetaten i Oslo kommune har iverksatt nye tiltak for å forhindre at det etableres romleire i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er kjent med situasjonen i Oslo. Vi får mange henvendelser fra privatpersoner, og de kom tidligere i år, sier direktør for Bymiljøetaten i Oslo, Gerd Robsahm Kjørven til TV 2.

Daglig runder

I et brev til etaten slår bydelsdirektør i bydel Nordstrand, Tore Andresen, alarm om forsøpling og forringelse av naturområdene i bydelen.

Det skyldes stadig økende antall tilreisende som bosetter seg i skogsområdene.

– Barnehager rapporterer om at tilvante og populære turmål og lekeområder ikke lenger kan brukes. Det rapporteres om at barnehagebarn tilgrises av avføring, og at barns klær i noen tilfeller må kastes på grunn av dette, skriver Andresen i brevet.

Robsahm Kjørven sier etaten er fullt klar over problematikken. Nærmest samtidig som de mottok varselbrevet fra Andresen 7. april sier hun at det ble iverksatt nye tiltak for å forhindre etablering av leire i områdene.

– Vi har igangsatt arbeidet med mer og mer jevnlig rydding i områdene, for å hindre at det blir bygget leire. To personer er ansatt for daglig å rydde og vise tilstedeværelse i områdene, sier Robsahm Kjørven.

Leder for Oslo Høyres bystyregruppe reagerer sterkt på bydelsdirektørens varsling.

– Dette er jo helt uakseptabelt. Vi kan ikke ha det sånn i byen vår. At barn ikke lenger kan bruke uteområder på grunn av forsøpling og avføring kan vi ikke leve med, sier Lae Solberg til TV 2.

Han mener det er bra at Bymiljøetaten iverksetter tiltak, men mener det fortsatt gjøres for lite.

– To personer som går rundt er langt fra nok. Det er et lite og puslete tiltak. Vi ønsker et innsatsteam med flere titalls personer, som i samarbeid med politiet, kontinuerlig vil være til stedet i de mest utsatte områdene – for å hindre at det etableres leire, sier Lae Solberg.

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) viser til Bymiljøetatens uttalelse, og ønsker ikke å gi ytterligere kommentar i saken.

Tidligere

Tidligere har det vært normalt praksis å gå til aksjoner mot leirene i område. Da har både ansatte i kommunen og politiet i Oslo deltatt.

– Vi har ingen planer om å stoppe dette tiltaket, så lenge det er behov for det. Målet er å gjøre dette der det trengs. Det kan også være aktuelt å gjøre dette flere eller andre steder i Oslo, sier Robsahm Kjørven.

TV 2 har tidligere fortalt om at antall leire som har blitt ryddet i Oslo, doblet seg fra 2015 til 2016. I fjor måtte kommunen ansette en egen person som skulle plukke avføring.

Bymiljøetaten bekrefter overfor TV 2 at det hittil i år er kommet mange henvendelser, og at de har kommet tidligere enn normalt.

– Vi forsøker å gjøre det vi kan innen de rammene vi har. Vi er veldig klar over problemstillingen, sier Robsahm Kjørven.

Bydelsdirektør Tore Andresen sier han er urolig for utviklingen.

– Det som bekymrer oss er at dette ikke går over. Det er vedvarende forsøpling og forringelse av nærområdene våre. Vi har attraktive nærområder, og det er viktig at de skal kunne brukes av lokalbefolkningen. Når innbyggere i vår bydel varsler om at klær må kastes på grunn av avføring så må vi varsle, sier Andresen til TV 2.