Fem ting skjedde i mars og bekymrer klimaforskerne veldig

Årsaken til den unormale varmen i mars er klimaendringer, slår forskere fast.

Sykloner, skogbranner, ifjell i drift og hungersnød er noe vi må forvente mer av, mener forskere.  Foto: NTB Scanpix, montasje: TV 2
Sykloner, skogbranner, ifjell i drift og hungersnød er noe vi må forvente mer av, mener forskere.  Foto: NTB Scanpix, montasje: TV 2

Den globale temperaturen i mars var den høyeste som noen gang er målt i et år uten værfenomenet El Niño.

Årsaken er klimaendringene, fastslår forskere i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Forrige måned ble bare slått av mars 2016, men da var været over store deler av kloden preget av en kraftig El Niño.

El Niño førte da til flom, tørke, ville stormer og ødelagte avlinger. Mens El Niño er en naturlig svingning i værforholdene på jorda, er de langsiktige klimaendringene med svært høy sannsynlighet menneskeskapte.

– Vi kommer til å fortsette å oppleve varmerekorder resten av vår levetid, sier klimaforsker Andrew Dessler ved universitetet A & M i Texas.

Disse unormale faktorene bekymrer forskerne:

  • Det har aldri vært så lite is ved polene før. På nordpolen var den gjennomsnittlige ismengden 7,5 prosent lavre enn snittet for mars de siste 29 månedene. På sørpolen var den hele 34,2 prosent lavre enn snittet for de siste 29 årene.
  • Det var varmere enn normalen både over land og havene. Havtemperaturen og landtemperaturen var den nest høyeste noen sinne målt i mars måned.
  • Middeltemperaturen i Europa var mye høyere enn det som er vanlig i mars. Tyskland, Frankrike og Østerrike hadde den aller varmeste marsmåned noensinne.
  • Kun Canada og Alaska hadde en kjøligere mars måned enn snittet. Globalt sett er dette påfallende.
  • Syklonen Debbie brakte rekordstore nedbørsmengder med seg over Australia, og det var den tredje varmeste mars-måneden som noen gang er registrert.

Én grad over normalen

Det er vanlig at temperaturene synker noe i etterkant av en El Niño. Men i mars i år var den globale gjennomsnittstemperaturen over én grad høyere enn snittet for 1900-tallet, ifølge den amerikanske forskningsetaten NOAA.

Forskerne har aldri tidligere registrert at denne grensen er blitt brutt uten at temperaturene har vært løftet av en El Niño.

– Årsaken er utelukkende klimaendringer, sier Ahira Sanchez-Lugo fra NOAA.

Samtidig som temperaturene er unormalt høye, er utbredelsen av sjøisen i Arktis og Antarktis rekordlav.

Trump vil kutte forskning

Også januar og februar var svært varme måneder. Og både i 2016 og 2015 ble det satt nye globale temperaturrekorder.

– Hvis El Niño hadde vært den viktigste årsaken til rekordvarmen, hadde de tre første månedene i år garantert ikke vært like varme, sier forsker Zeke Hausfather fra universitetet i Berkeley.

Regjeringen til president Donald Trump har foreslått store kutt i klimaforskningen som utføres av NOAA og romfartsorganisasjonen NASA.

Trump ønsker også å fjerne svært mange av USAs tiltak for å bekjempe klimaendringene.

I løpet av en drøy måned er det ventet at presidenten vil avgjøre om han vil trekke USA fra den globale klimaavtalen som ble vedtatt i Paris.

(©NTB/TV 2)