Rennende øyne, tett nese, kløe, hoste og utslett er det som er i vente for over 20 prosent av Norges befolkning – pollensesongen er like rundt hjørnet.

Astma- og Allergiforbundet skriver på sine nettsider at cirka én million nordmenn har mer eller mindre alvorlig pollenallergi, og antallet ser ut til å øke.

Heldigvis er det flere råd som kan hjelpe dersom man er plaget med pollenallergi.

Vaksinasjon kan hjelpe
– Pollenallergi er at kroppen reagerer unaturlig sterkt på pollen fra plantene, forteller Helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Anna Bistrup.

Bistrup forklarer at den beste løsningen mot pollenallergi er å følge rådene man får fra legen, men at det finnes flere alternativer når det kommer til behandling.

– Dersom man har mye plager kan det være en idé å prøve noe som heter allergivaksinasjon. Det er rett og slett at man i stedet for å fjerne symptomene, så fjerner man årsaken til behandlingen, forteller Bistrup.

Astma og allergiforbundet mener at langt flere burde få tilbud om allergivaksinasjon mot pollenallergi.

Allergivaksiner er aktuelt når man ikke klarer å unngå de allergenene som gir plager, og når medikamentell behandling alene ikke er nok.

Vaksinering er den eneste behandlingsformen som griper inn i selve sykdomsprosessen, og som i noen tilfeller kan føre til at man blir helt kvitt plagene. For de aller fleste vil vaksinering føre til lindring og mindre behov for medisiner.

Kan man bli helt kvitt pollenallergi?
– I noen tilfeller kan man faktisk det, forteller medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Han forteller til Helsekontrollen at enkelte personer kan bli kvitt pollenallergi, men at dette først og fremst gjelder barn.

– Noen vokser det rett og slett av seg, forteller Madsen.

Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5-40 år, ifølge Astma- og allergiforbundet. Steinar Madsen forklarer at løsningen for de fleste er å få medisinsk behandling.

– Medisiner mot allergi er noe av det vi bruker aller mest i Norge. En halv million mennesker får medisin mot allergi, så det er veldig mange som har allergiplager, forteller Madsen.

Han forklarer at det er langt flere i Norge som blir behandlet for pollen enn det for eksempel er i Sverige og Danmark. Hvorfor dette er tilfellet er usikkert.

Hold deg innendørs på de verste dagene
Astma- og Allergiforbundet skriver at pollen finnes i luften i store mengder til bestemte tider av året. De vanligste pollenkildene om våren er trær, og utover sommeren er det gress og burot. Generelt er det mindre pollen i kyststrøkene og på høyfjellet.

Ved å følge med på pollenvarslingene kan man få oversikt over hvilke dager det er størst sjanse for å få en reaksjon. Det beste rådet er likevel å unngå kontakt med det man reagerer på, noe som kan være vanskelig når pollensesongen blomstrer for fullt.

– Hvis du er veldig plaget og bjørkepollen laver ned kan det være en fordel å holde seg inne en dag eller to dersom man har anledning, forteller Madsen.

Han forteller at hans erfaring er at det er vanskelig å unngå pollenallergi dersom man har det.

– Når det er pollensesong får de fleste plager, sier Madsen til Helsekontrollen.

Anna Bistrup sier seg enig med Madsen.

– Dersom man er veldig plaget er det kanskje ikke så lurt å legge opp til utendørstrening for eksempel.

Råd som kan hjelpe
Er du en av de som virkelig er plaget med pollenallergi er det et par råd som kan hjelpe. Bistrup forteller at pollenfilter i bil og på vindu kan være til hjelp for mange pollenallergikere.

– Skaff pollenfilter i bilen og ha det foran vinduene hjemme. Men husk å rense filtrene godt før hver sesong, forteller Bistrup.

Hun legger til at det kan være en fordel å vaske hender og ansiktet godt under pollensesongen for å få renset bort så mye pollen som mulig.

Unngå kryssreaksjoner
Astma- og Allergiforbundet skriver at enkelte pollenallergikere kan oppleve ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker. Dette skyldes en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Årsaken til dette er at de allergifremkallende stoffene i pollen(proteiner) ligner på proteiner i maten.

– Rå grønnsaker kan gi kryssreaksjoner. Dersom man kjenner ubehag bør man skrelle eller koke frukten og grønnsaken, forteller Bistrup.

Hun forklarer at dette gjelder de som er spesielt plaget med pollen og at man ikke skal unngå rå frukt og grønnsaker uten at man kjenner en reaksjon.

– Dersom det klør når man spiser en gulrot bør man koke den før man spiser den. Men det å unngå noe bare fordi man tror - det er upraktisk.