TAPTE: Hillary Clinton og ektemannen Bill Clinton på scenen etter at Donald Trump vant presidentvalget i fjor.
TAPTE: Hillary Clinton og ektemannen Bill Clinton på scenen etter at Donald Trump vant presidentvalget i fjor. Foto: Jewel Samad

Ny bok: Derfor var Clintons sjokk-tap uunngåelig

Hillary Clinton (69) ble tatt på senga da hun ble slått av Donald Trump (70). Forfatter mener han har forklaringen på sjokktapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hillary Clinton (69) var ikke forberedt på den økende høyrepopulismen i Europa.

Dette var hovedårsaken til at hun tapte presidentvalget, mener en av de to forfatteren av den nye boka «Shattered: Inside Hillary Clinton’s Doomed Campaign», Jonathan Allen.

Boka, som handler om Hillary Clintons valgkampanje, har han skrevet sammen med journalistkollega Amie Parnes.

Allen beskriver den økende høyrepopulismen som «en tsunami», og sier at Hillary nektet å bevege seg til tross for faren.

– Det var som å stå på en strand og se en tsunami komme sakte mot deg fra havet, og du ikke beveger deg, sier han til Yahoo News.

– De så hva som skjedde i Storbritannia, og Bill Clinton pratet om Brexit hele tiden. Hillary Clinton var bekymret for dette, men hun hadde ingen følelse for hva som kom til å skje i dette landet og hvordan en skulle justere seg for det på riktig måte.

NYUTGIVELSE: Boka «Shattered: Inside Hillary Clinton's Doomed Campaign».
NYUTGIVELSE: Boka «Shattered: Inside Hillary Clinton's Doomed Campaign».

Ikke forberedt

Allen mener at Hillary stod bom fast i sin egen overbevisning.

– Hun har alltid trodd på å jobbe seg gjennom systemet, og å forsøke å gjøre forandringer gjennom dette systemet, sier han.

Forfatteren tror ikke at 69-åringen var forberedt på at velgerne ville snu seg mot henne.

– Tanken på at det amerikanske folket ville snu seg og på en måte brenne ned hva de hadde bygget opp, altså det hun tror på... Det var for hardt for henne å forstå, sier han.

Forfatteren sier at under valgvaken, da det begynte å gå opp for Hillary Clinton at Donald Trump (70) var iferd med å vinne presidentvalget, skal hennes ektemann Bill Clinton (70) ha sagt følgende:

«Dette er som Brexit. Jeg antar at det er reelt».

PÅ TALERSTOLEN: Senator Bernie Sanders under Our Revolution Massachusetts Rally i Boston i mars
PÅ TALERSTOLEN: Senator Bernie Sanders under Our Revolution Massachusetts Rally i Boston i mars Foto: Scott Eisen

Håvet inn millioner på taler

Hillary Clintons motkandidat Bernie Sanders (75) anklaget flere ganger Hillary for å ha for tette bånd til Wall Street. En lekket e-post støttet denne teorien.

Sanders forsøkte flere ganger å få Clinton til å legge frem talene, men uten hell.

E-posten viste at Hillary Clinton var mer handelsliberal enn hun ga uttrykk for offentlig, og at hun hadde tjent nærmere 177 millioner kroner på en «taleturné» for Wall Street-gigantene.

I løpet av karrieren har Hillary mottatt rundt 400 millioner i donasjoner fra finanssektoren, og i mai i fjor toppet finanssektoren Clintons donasjonsliste.

Ville ikke beklage

Forfatteren sier at Hillary kom til kort på mange måter.

– Da hun pratet om temaer som bekymret stemmegiverne, mente andre stemmegivere at hun ikke pratet om ting de brydde seg om. Vi så det samme skje i hovedvalget, sier han.

HILSER: Donald Trump og Hillary Clinton før den TV-sendte debatten på Hofstra University i New York. Debatten hadde 84 millioner seere. 
HILSER: Donald Trump og Hillary Clinton før den TV-sendte debatten på Hofstra University i New York. Debatten hadde 84 millioner seere.  Foto: David Goldman

Han nevner også at Clinton tok stor skade av å ikke beklage e-postskandalen.

I 2009 valgte Clinton, mens hun var utenriksminister, å håndtere sin offisielle e-post via en privat server i stedet for via utenriksdepartementets system.

Det ble avslørt at hun hadde 22 topphemmelige dokumenter på den private e-posten sin.

Allen sier at jo lengre tid det tok før Clinton beklaget, jo mindre tillit fikk hun hos velgerne.

– Dette handlet om tillit. Dette var vanskelig i starten, og så ble det bare verre over tid, sier han.

HOLDER KOKEN: Hillary Clinton taler under Vital Voices Global Leadership Awards i Washington i mars.
HOLDER KOKEN: Hillary Clinton taler under Vital Voices Global Leadership Awards i Washington i mars. Foto: Justin Sullivan

– Rådgiverne tenkte det samme: «Du må beklage. Vi har sagt at du må beklage». Dette var et eksempel på hvordan Clinton-familien ikke skjønte, eller ikke ville skjønne, at hun trengte å beklage.

Ingen forskjell uansett

Til slutt nevner han «Access Hollywood»-klippet, hvor Donald Trump kom med sin nå famøse «grab them by the pussy».

«Dette er forferdelig. Vi kan ikke tillate at denne mannen blir president,» ble det skrevet på Hillary Clintons Twitter-side.

Allen sier at utsagnet ikke utgjorde noen forskjell.

– Dette bare bekreftet det folk uansett tenkte om Donald Trump. Dette var ikke noe som fikk velgerne til å endre mening, sier han.

Først dagen etter valgnederlaget, talte Clinton for sine tilhengere.

– Dette er ikke det utfallet vi hadde ønsket. Jeg er lei for at vi ikke vant dette valget ut fra de verdier vi deler og den visjonen vi har for landet vårt, sa hun.