Odins mor opprørt over selvmordsserie på Netflix

– De som sliter trekkes mot slike serier som «13 Reasons Why», hevder Katrine Olsen Gillerdalen (41), som mistet sønnen Odin da han tok livet sitt som 13-åring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Netflix-serien «13 Reasons Why» er den mest populære serien blant ungdom for tida. Den handler om 17 år gamle Hanna Baker som tar sitt eget liv. Før hun dør spiller hun inn kassetter med 13 grunner til at hun begår selvmord.

– Jeg ble sint!

Katrine Olsen Gillerdalen ble kjent for hele Norge da hun sto fram med historien om sønnen Odin. Etter mange års mobbing tok Odin sitt eget liv, bare 13 år gammel.

– Jeg ble bare sint da jeg så serien. Jeg har gruet meg til å se serien, så jeg har hatt utsatt det så lenge jeg kunne, forteller moren til Odin.

Odin var bare 13 år da han tok sitt eget liv. Nå driver moren hans Odin-stiftelsen. Foto: privat
Odin var bare 13 år da han tok sitt eget liv. Nå driver moren hans Odin-stiftelsen. Foto: privat

Bekymret for smitteeffekt

En scene i serien viser hvordan Hanna Baker tar livet sitt. Odins mor frykter at det kan gi en smitteffekt for sårbare unge.

– Jeg har allerede fått tilbakemelding på at unge som sliter søker denne typen serie, fordi den er så mørk og dyster, sier hun. Mobbeekspert Kristin Oudmayer er enig.

– Jeg har snakket med mange ungdommer om denne serien. Og særlig de ungdommene som strever selv, sier at de blir trigga. Flere jeg har snakket med får trang til å skade seg selv og kjenner på de negative følelsene som de vender innover, forteller Kristin Oudmayer.

Feil å legge skylden på barn

Odins mor reagerer også på hevnmotivet i serien. Hanna Baker mener at 13 navngitte personer i hennes omgangskrets har skyld i hennes selvmord.

– En ting er å holde voksne ansvarlige for det de burde ha gjort, men å legge skylden på barn blir helt feil. Hun mener også at serieskaperne bommer når de fremstiller selvmordet som et valg Hanna Baker tar.

– En som tar livet sitt ser ikke at hun eller han har noe annet valg, slår Odins mor fast.

Lettvint løsning

Albertine Skovdahl (24) mistet sin kjæreste i selvmord for snart to år siden. Hun syns serien legger bør til byrden for pårørende.

– Vi pårørende føler veldig mye skyld fra før. Det å kaste ansvaret på andre kan bli litt feil. Det er viktig å belyse at vi må være snille mot alle. Men dette er for brutalt, mener Skovdal som er engasjert i de pårørendeforeningen Leves ungdomsgruppe.

Albertine Skovdahl er aktiv i pårørendeforeningen Leve og forteller at de uneg i foreningen som har sett serien, har veldig ulike meninger om den. Foto: TV 2
Albertine Skovdahl er aktiv i pårørendeforeningen Leve og forteller at de uneg i foreningen som har sett serien, har veldig ulike meninger om den. Foto: TV 2

– Jeg syns serien fremstiller selvmord som en lettvint løsning. Selvmord er veldig komplekst. Vi får ikke høre noe om hennes indre, om hun har psykiske lidelser eller depresjon.

Fremstiller mobbing realistisk

Kristin Oudmayer har skrevet flere bøker om mobbing. Hun har sett serien, og mener at den fremstiller kompleksiteten i hvordan mobbing kan foregå på en god måte.

– Men jeg er bekymret fordi serien ikke byr på alternative måter å handle på. Ungdommene blir gjort ansvarlige for at en jevnaldrende tar livet av seg. Jeg syns Skam er gode på dette. De berører også tabubelagte temaer, men de klarer å gi ungdom gode alternativer og hele tiden gi dette viktige håpet om at det finnes løsninger, mener Oudmayer.