psykisk syk ekstremist dømt:

Angrep kameraten bakfra med kokkekniv mens han ropte «dø»

Den paranoid schizofrene mannen ble mer og mer radikal. Det endte med at han hoppet på en venn bakfra og ropte dø mens han skar ham i halsen med en kokkekniv i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag kom dommen fra Oslo tingrett. 31-åringen, som var tiltalt for drapsforsøk, er dømt til tvungen psykisk helsevern.

Palestinsk asylsøker

Mannen kom til Norge fra Gaza som palestinsk asylsøker i 2009. Han ble etterhvert norsk borger, men falt helt utenfor samfunnet de siste årene og mistet både arbeid og et sted å bo.

Det var på denne tiden at han møtte en norsk-afghaner i en moské i Oslo. Denne mannen syntes synd på 31-åringen og ga ham mat og husly i en kafe han drev på Grünerløkka.

Ifølge dommen var dette ment som et midlertidig tilbud. Men oppførselen til 31-åringen var så skremmende at mannen som hjalp ham ikke torde annet enn å la ham bli boende.

Snakket om jihad og IS

I dommen står det:

«Ifølge fornærmede skal tiltalte stadig oftere ha snakket om å skjære hodet av folk, at nordmenn var vantro og støttet Israel økonomisk, og at norske barn måtte dø slik barna på Gaza ble drept. Tiltalte skal ha uttrykt flere ganger at han var blodtørstig og snakket om Jihad og IS, at han hatet Norge, og at han ville at fornærmede og ham selv skulle drepe norske barn».

Det var til slutt Mattilsynet, som kom på kontroll til kafeen, som ga beskjed til 31-åringen om at han ikke kunne bo der. Han flyttet da ut. Helgen etter, den 9.mai 2016, kom han tilbake til kafeen. Det skulle ende med et brutalt drapsforsøk.

Offer lagde kaffe

I dommen, som ikke har noen begrensninger i adgangen til offentlig gjengivelse, står det:

«Mens fornærmede sto vendt inn mot kaffemaskinen, gikk tiltalte forbi ham og inn på kjøkkenet. Han kom tilbake og angrep fornærmede bakfra i halsen med en stor kokkekniv som han hadde hentet inne på kjøkkenet. Fornærmede hørte ikke at tiltalte kom bak ham fordi kaffemaskinen bråkte. Tiltalte hoppet på fornærmede, tok tak i fornærmedes hår med den ene hånden og brukte den andre hånden til å holde kniven som han stakk og presset inn og skar i fornærmedes hals, slik at det ble et kutt i halsen som blødde».

Ifølge dommen gled offeret ned på gulvet, mens tiltalte holdt kniven og fortsatte å skjære ham i halsen mens han ropte «dø» flere ganger.

Overlevde drapsforsøk

Norsk-afghaneren klarte å komme seg opp på bena igjen og fikk tak i kniven samtidig som han dyttet den tiltalte bort.

«Deretter kom fornærmede seg ut av kafeen. Sannsynligvis ramlet han inn i vindusruten til et lokale rett over gaten, før han segnet om. Fornærmede var i alle fall delvis ved bevissthet. Folk kom raskt til. Det ble ringt til ambulanse, og utført førstehjelp på stedet. Bare få minutter etter knivstikkingen ble fornærmede bragt i ambulanse til Ullevål sykehus, og der ble det utført akutt livreddende operasjon på ham, og han overlevde», står det i dommen.

31-åringen er nå plassert på regional sikkerhetsavdeling ved Dikemark sykehus.