EKSTREMT POTENT: Dette er Karfentanil, stoffet den 15 år gamle gutten i Oslo fikk i seg og døde av i mars i år. Få milligram kan ta livet av flere hundre mennesker. Foto: AP
EKSTREMT POTENT: Dette er Karfentanil, stoffet den 15 år gamle gutten i Oslo fikk i seg og døde av i mars i år. Få milligram kan ta livet av flere hundre mennesker. Foto: AP

spredning kunne blitt katastrofalt:

15-åringens dødsdop kunne ført til flere hundre dødsfall

Politiet etterforsker om 15-åringen som ble funnet død på gutterommet etter å ha fått i seg det ekstremt dødelige stoffet Karfentanil hadde planer om å selge dødsdopet videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 15 år gamle gutten som ble funnet død på gutterommet 8. mars, hadde bare noen milligram med Karfentanil. Men stoffet er så potent at noen miliigram likevel må anses som en stor mengde.

– Hvis man tar utgangspunkt i det politiet sier, at det var snakk om få milligram av stoffet, inneholder få milligram karfentanil opptil flere hundre dødelige doser, avhengig av hvor rent stoffet var, sier rettstoksikolog og spesialist i klinisk farmakologi Merete Vevelstad, ved Oslo universitetssykehus, til TV 2.

Gutten ble funnet med hansker på og med det hvite melis-aktige pulveret han hadde fått i posten foran seg. Hanskene kan tyde på at han visste at stoffet var farlig, men ikke hvor farlig det er.

– Det er viktig å få sagt at folk undervurderer farene. Folk flest tenker på en rusdose som en stripe eller en liten haug med pulver, som en kokaindose, men her er det altså snakk om en brøkdel av et saltkorn som kan føre til død, sier Vevelstad.

Hvordan gutten fikk i seg stoffet vet ikke politiet, men Karfentanil i pulverstoff spres lett. Det kan bli luftbåren, og selv svært små mengder av pulveret på for eksempel klær kan føre til livsfarlig spredning.

– Siden det i dette tilfellet var melisaktig konsistens, betyr det at stoffet fort kunne spredd seg i luften. Stoffet utgjør også en fare for polititjenestemenn eller helsepersonell som kommer i kontakt med stoffet, forklarer Vevelstad.

Det er første gang politiet har funnet stoffet i Norge. I Øst-Europa og USA har det forårsaket flere dødsfall.

Etterforsker guttens planer

Gutten som døde i Oslo har ifølge politiet tidligere forsøkt å innføre ulovlige midler, men den gang ble det stoppet i en tilfeldig toll-kontroll.

– Vi hadde kontakt med ham i preventiv sammenheng etter det beslaget, sier Stein Olav Bredli, leder ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt til TV 2.

Politiet etterforsker hva gutten skulle med stoffet, og om han hadde planer om å videreselge dette.

– Vi etterforsker nå hva som kan ha vært guttens intensjonen ved å bestille stoffet. Vi har beslaglagt guttens PC for å finne ut hvordan han har kjøpt middelet, og har vært i kontakt med guttens omgangskrets for å finne ut mer om hva som kan ha vært planen med dødsdopet, sier Bredli til TV 2.

10.000 ganger sterker enn morfin

Politiet understreker at det var et veldig begrenset volum av Karfentanil de fant. Dersom planen var å distribuere det til andre, kunne det allikevel gått fryktelig galt på grunn av den ekstreme dødeligheten.

Fakta om karfentanil

* Karfentanil er et såkalt fentanyl-derivat og er et ekstremt potent opioid som er dødelig i svært små doser og ved berøring.

* Stoffet er 10.000 ganger sterkere enn morfin og 100 ganger sterkere enn det potente legemiddelet fentanyl.

* Karfentanil er ikke godkjent for bruk på mennesker, men har i noen tilfeller vært brukt som narkosemiddel på store dyr, som for eksempel elefanter.

* Karfentanil selges gjerne som pulver eller blotterpapir, men tabletter, spray og annet finnes også tilgjengelig.

* Ett enkelt korn av pulver er nok til å gi dødelig forgiftning, og ett gram karfentanil tilsvarer 50.000 dødelige doser.

* Allerede få minutter etter inntak inntrer livstruende virkninger, som er dødelige uten motgift. Man blir desorientert og raskt sløv, og slutter å puste. Pupillene blir små og huden klam.

(Kilde: Kripos, Oslo universitetssykehus)

– Man kunne fått opptil flere hundre dødsfall dersom stoffet hadde blitt spredd, sier Vevelstad til TV 2.

Det er grunn til å tro at gutten ikke visste hvor sterkt Karfentanil er. Karfentanil anslås å være 10.000 ganger sterkere enn morfin.

Vevelstad sier det knapt kan regnes som et rusmiddel, siden det nærmest er umulig å få delt det opp i så små bestanddeler at det ikke er svært farlig og «bare» fungerer som dop.

– En mengde karfentanil tilsvarende et saltkorn er nok til å ta livet av en håndfull mennesker, så det er vanskelig å få delt opp dette saltkornet så mye at det ikke blir farlig. Deler du det opp i fem deler, er det fremdeles dødelig for de fem som tar stoffet, sier Vevelstad.

Hun presiserer at det i små doser kan brukes til å legge elefanter i full narkose - derfor har det blitt kalt elefant-dop.

– En veterinær som fikk sprut av stoffet mot øyne og munn ved et uhell, fikk innen to minutter farlige forgiftningssymptomer og måtte ha langvarig behandling, forteller rettstoksikologen.