Stela Colin var på Robin Hood-huset i Bergen torsdag formiddag. Der fikk hun sett NRK-dokumentaren med tolk. 
Stela Colin var på Robin Hood-huset i Bergen torsdag formiddag. Der fikk hun sett NRK-dokumentaren med tolk.  Foto: Svein Erik Giskegjerde/TV 2

Romfolk fikk se NRK-dokumentaren som avslørte tigging som skalkeskjul for organisert kriminalitet

Rundt 30 personer kom til visning av Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» med rumensk tolk tilstede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Robin Hood-huset i Bergen arrangerte visning av dokumentarfilmen slik at romfolk i byen kunne få forklart bakgrunnen for det de hevder er grov hets, angrep og drapstrusler fra enkelte i Bergens befolkning.

Romfolket selv er opprørte etter å ha sett dokumentaren.

– Folk er sjokkerte, forbanna og sinte. Noen er ikke sjokkerte, men mange er det. De er sinte på de som har gjort det som blir vist i dokumentaren, og de er fortvilt over at norsk politi ikke har tatt disse personene og sendt dem ut av landet, sier daglig leder ved Robin Hood-huset, Marcos Amano til TV 2.

– Er redd for at folk skal slå og sparke

Stela Colin var blant tiggerkvinnene som hadde tatt turen for å se dokumentaren. Hun vet ikke hva hun skal gjøre, og sier hun føler seg utrygg i Bergen.

– Jeg er veldig trist, svak og redd. Jeg ser ikke hvordan jeg kan fortsette med det jeg gjør for å overleve. Jeg er redd for at folk skal slå, sparke og trakassere meg, sier hun til TV 2.

– Jeg har åtte barn i Romania. Mannen min er også hjemme i Romania. Han har diabetes. Hvis jeg hadde hatt bare en fjerdedel av pengene som vises i dokumentaren, tror virkelig nordmenn at jeg fortsatt ville vært her? Jeg måtte låne penger fra naboer i Romania for å komme meg hit i et forsøk på å hjelpe familien min, sier hun.

Nekter for å være del av nettverket

Romfolket i Robin Hood-huset sier de ikke er en del av det kriminelle nettverket, som ble avslørt i dokumentaren. Men de sier også at de ser at det foregår prostitusjon, stjeling og salg av juksegull i andre grupperinger.

Onsdag fortalte en mannlig tigger til TV 2 at de ikke turte gå videre med det de visste om kriminaliteten til politiet av frykt for hevn fra de involverte.

– Jeg har aldri hatt noe med denne businessen å gjøre. Jeg sitter bare og tigger. Hvis noen vil hjelpe, så er det greit. Hvis noen ikke vil hjelpe, er det også greit. Jeg er ikke i kontakt med disse folkene som dokumentaren handler om. De er fra en annen del av Romania. Jeg vil ikke bli identifisert med det som ble vist i dokumentaren, for jeg føler meg ikke skyldig for dette, sier Colin.

Stemningen snudde over natten

Tiggerne forteller at stemningen i byen forandret seg over natten. Det har også Stela Colin erfart.

– Jeg har ikke klart å samle noe penger de to siste dagene. Folk vil ikke hjelpe meg lenger. Jeg ønsker å sende penger til familien min i Romania, sier hun og forteller at hjemme bor de 12 personer på to rom.

– Jeg forsøker virkelig å hjelpe dem. Jeg gråter hver dag når jeg ser på bildet av familien min, for det er så vanskelig for meg og jeg savner dem, sier Colin.

Takker nordmenn og bergensere

Mange av tiggerene forteller at de er engstelige og bekymret. De kjenner ikke Bergen og bergenserne igjen. Det å bli utsatt for vold og trakassering er helt nytt.

– Jeg håper at Gud vil vise meg nåde igjen, for det trenger jeg. Jeg vil takke nordmenn og spesielt folk i Bergen, for de har hjulpet meg mye. Jeg ber av hele mitt hjerte at de må bli slik de var før, avslutter Stela Colin.