Wenger kan bli «FA-cupkongen»: – Det vil være en verdig sorti

Hvis Pep Guardiola skal sikre Wembley-finale i sin første sesong, må Manchester City gjøre noe de ikke har gjort på 113 år. Kun moderne tids FA-cupkonge står i veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene fra Arsenals forrige FA-cuptriumf i vinduet øverst!

Arsène Wenger og Arsenal er blitt den moderne FA-cupspesialisten, og søndag kan franskmannen lede London-klubben til finale på ny.

Wenger, som ikke har skrevet under ny kontrakt og som ukentlig må tåle spørsmål rundt sin fremtid, har vunnet turneringen seks ganger i løpet av sin tid i klubben.

Det er halvparten av alle FA-cuptitlene Arsenal, turneringens mestvinnende klubb noensinne, har vunnet.

– Wenger har sjansen til å bli historisk og til å vinne sin sjuende FA-cup. Arsenal har en voldsom historie i denne cupen, og det er et viktig trofé for klubben, sier Øyvind Alsaker.

– Verdig og flott sorti om de skulle vinne et trofé på sesongens siste dag
TV 2s kommentator tror Wenger sannsynligvis kommer til å bli værende på Emirates, men mener samtidig at franskmannen, dersom dette nå er hans siste sesong, kan få en enorm avskjed dersom det skulle bli seier søndag og en situasjon der FA-cupfinalen i mai blir managerens siste kamp i Arsenal.

– Skulle han lande på at han gir seg, så vil det gjøre det veldig mye enklere for Arsenal-fansen å hylle ham og å gi ham den hyllesten han fortjener i en verdig og pompøs setting. Det vil være en verdig og flott sorti om de skulle vinne et trofé på sesongens siste dag, sier Alsaker.

Se FA-cupsemifinalen Arsenal-Manchester City søndag 16.00 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2!

Alsaker skal selv kommentere søndagens semifinale, og ser frem til en stor dyst. Han tror ikke utfallet av FA-cupen er det som kommer til å avgjøre hvorvidt Wenger blir værende eller ikke i Arsenal.

– Det er ikke et som opptar ham. Det handler mer om hva han føler. Føler han at han har noe på gang og kan bygge et lag som kan vinne ligaen igjen? Føler han at han har noe å bidra med? Han har sagt selv at hvis han føler at han står i veien for klubben så skal han tre til side. Så dette handler om prestasjon, utvikling og alle de litt vanskelige og kjedelige begrepene, mer enn om et øyeblikks lykke og et trofé til fansen. Det kommer nok i andre rekke, tror Alsaker.

City må overvinne historien
20. februar 1904 vant Manchester City 2-0 over Woolwich Arsenal, og tok seg til tredje runde i FA-cupen.

Arenaen var Manor Ground i Plumstead, sør-øst i London, på det som var Arsenals opprinnelige hjemsted.

Utrolig nok er seieren den eneste gangen Manchester City har slått Arsenal i FA-cupen, for de to lagene har faktisk bare møtt hverandre tre ganger tidligere i turneringen.

Det lave totalantallet eksisterer til tross for at Arsenal har vært i 19 finaler (vunnet rekordmange tolv), mens Manchester City har vært i ti.

Arsenals 29. semifinale i FA-cupens historie
Etter City-triumfen i 1904, som var med på å ta dem hele veien til Wembley der de vant sin første FA-cuppokal med 1-0-seier over Bolton, møttes lagene ikke igjen før i 1932. Den gang var arenaen Villa Park i Birmingham, der Cliff Bastins ble eneste målscorer i kampen og sendte Arsenal til finale som de tapte 1-2 for Newcastle.

Møte nummer tre var også en kamp som ledet til finale, fra februar 1971. To mål fra Charlie George var nok til å sikre 2-1-seier for Arsenal på Maine Road i Manchester i 5. runde, og også det året tok de røde fra London seg som kjent til finale. Den vant de 2-1 mot Liverpool, igjen ble George matchvinnerhelt, i det som var klubbens første double-triumf noensinne.

Til tross for få innbyrdes oppgjør, er det dog liten tvil om at det er to markante FA-cuplag som skal møtes til dyst søndag. Arsenal spiller sin 29. semifinale, noe ingen andre lag i historien matcher. De er pr i dag likt med Manchester United på 28, men vil altså sette rekord søndag. Vinner de, vil de bokføre sin 20. finale, hvilket vil være én mer enn United også det.

City har åtte strake semifinaleseire
Manchester City skal spille sin 13. semifinale, et stadie av turneringen de som oftest har gjort det veldig bra på. Av sine foregående tolv, er hele ti vunnet, inkludert alle de siste åtte semifinalene de har vært i.

Vi må faktisk helt tilbake til 1924 (0-2 mot Newcastle) og 1932 (0-1 mot Arsenal) for å finne de gangene City har tapt en FA-cupsemifinale.

Pep kan tangere van Gaal: – Trenger noe å vise til
Forrige sesong var det Manchester United som vant FA-cupen, og da ble Louis van Gaal den første manageren til å vinne cupen i både England, Spania og Tyskland. Hans tid i Barcelona og Bayern München blir nok totalt sett vurdert som mer suksessrik enn hans tid i Manchester, noe som foreløpig også er gjeldende for City-manager Pep Guardiola.

Spanjolen har, som van Gaal, også vunnet cupene i Spania og Tyskland, og kan dermed tangere den eksentriske nederlenderens bragd allerede i sin første sesong i engelsk fotball.

– Vi har her to managere med helt ulike grunner til å trenge et trofé. Pep er ny i jobben. Det å vinne et eller annet fort er ekstremt viktig. Jürgen Klopp i Liverpool misbrukte den muligheten forrige sesong, og med en gang det går ett, to eller tre år uten at man har vunnet noe blir det en «hang up». Slik City bruker penger, så trenger de noe å vise til etter sesongskutt, sier Alsaker.

Wenger kan forbigå legendarisk Villa-manager
Arsène Wenger kan på sin side altså legge grunnlaget for å erobre tronen som tidenes FA-cupmanager helt for seg selv med semifinaleseier søndag. Arsenal har vunnet turneringen to av de siste tre årene, i tillegg til triumfene i 1998, 2002, 2003 og 2005.

– Med all den kritikken som har veltet mot ham denne sesongen så vil ikke et trofé komme til å endre all verden blant supporterne i det hele tatt, men skulle han gi seg er det symbolsk viktig å avslutte med et trofé. Og skulle han fortsette så hjelper det at han vinner noe denne sesongen, sier Alsaker.

PS! Wengers seks turneringsseire med Arsenal er en rekord franskmannen per dags dato deler med den legendariske Aston Villa-manageren George Ramsay. Han ledet Birmingham-klubben i 42 år, fra 1884 til 1926, og vant seks FA-cuptroféer mellom 1887 og 1920.

Se FA-cupsemifinalen Arsenal-Manchester City søndag 16.00 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2!