Debatten rundt tigging har blusset opp etter tirsdagens Brennpunkt-dokumentar.
Debatten rundt tigging har blusset opp etter tirsdagens Brennpunkt-dokumentar. Foto: Frode Hoff/TV 2

Nå vil flere ha tiggeforbud

Debatten om et forbud mot tigging har blusset opp igjen for fullt etter at NRK-dokumentaren «Lykkelandet» viste at kriminelle nettverk styrer mye av tiggingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både på regjeringsnivå og i norske kommuner tas det til orde for å forby tigging i kjølvannet av NRKs dokumentar «Lykkelandet», hvor det kommer fram at et tiggernettverk i Bergen har tjent millioner på organisert tigging, gateprostitusjon, vinningskriminalitet og salg av narkotika.

Se debatt om tigging nederst i saken!

NRKs dokumentar viser hvordan rundt 140 rumenere styrer markedet for prostitusjon og tigging i Bergen.

Solberg reagerer sterkt

– Jeg reagerer sterkt på dette. Samtidig er ikke dette noe nytt, og problemene påpekte vi også før valget i 2013, sier statsminister Erna Solberg.

Hun slår fast at Høyre fortsatt ønsker et forbud mot tigging.

– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt.

Solberg møter imidlertid motstand fra SVs Karin Andersen, som ikke vil snu og gå inn for tiggeforbud.

– Alt som vises i dokumentaren er allerede ulovlig. Vi trenger ikke et tiggeforbud for å bekjempe det. Regjeringen vil nok en gang heller gjøre fattigdom mindre synlig. De burde bekjempe de kriminelle, ikke de fattige,

Kommuner vil ha forbud

Dokumentaren har vakt oppsikt i flere norske kommuner.

– NRK-dokumentaren var dråpen i begeret. Vi har en del rumenske tiggere i Os, som blir transportert hit i grupper. Mange av dem har vært svært pågående, spesielt mot barn og eldre. Slik vil vi ikke ha det, sier ordfører Marie Bruarås (H) i Os kommune, som vil ha tiggeforbud.

Kommende mandag skal også bystyret i Stavanger vurdere tiggeforbud på nytt. Det er Frps gruppeleder i Stavanger, Christian Wedler, som har fremmet forslaget, skriver Stavanger Aftenblad.

Lignende tilstander i Oslo

Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» rettet søkelyset mot rumenske kriminelle som organiserer mye av tiggingen i Bergen. Også i Oslo står kriminelle rumenere bak mye av tiggingen, ifølge politiet.

– De er involvert i pillesalg, grove tyverier og bedrageri, hovedsakelig, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, til NRK.

Stølen ønsker et tiggeforbud velkommen.

Sjikane og vold mot tiggere

Politiet opplyser at tiggere i Bergen har blitt utsatt for vold og sjikane etter Brennpunkt-dokumentaren tirsdag.

– Opplysningene vi er blitt gjort kjent med, går ut på at det har vært flere tilfeller av folk som er blitt sjikanert. Og i ett tilfelle: at en person er blitt slått og sparket, sier visepolitimester Olav Valland i Bergen til Bergens Tidende.

Valland ber om at vold og sjikane mot tiggere opphører umiddelbart.

– Dette er helt uakseptabel atferd, uavhengig av om dem som er utsatt for dette tilhører et organisert tiggermiljø eller ikke, sier han.

Ifølge Robin Hood-huset i Bergen, som hjelper vanskeligstilte, ønsker flere tiggere nå reist hjem.

– Det er en del personer som har sagt de vil reise hjem og har fått praktisk bistand til å søke opp billige flybilletter av ansatte ved Robin Hood-huset. De orker ikke å være her, de føler det vanskelig og utrygt, sier Amano til TV 2.

Billetter mellom Torp og Bucarest kan koste så lite som 149 kroner.

(©NTB/TV 2)