I HARDT VÆR: Klima- og miljøminister Vidar Helgesn (H) fikk ikke støtte for endring av naturmangfoldsloven
I HARDT VÆR: Klima- og miljøminister Vidar Helgesn (H) fikk ikke støtte for endring av naturmangfoldsloven Foto: NTB scanpix.

Sp fremmer mistillitsforslag mot Helgesen på grunn av ulvesaken

Senterpartiet fremmer mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på grunn av ulvesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, til TV 2.

– Vi har bestemt oss for å fremme mistillit mot Helgesen. Han har ikke overholdt opplysningsplikten overfor Stortinget og har trenert hele ulvesaken, sier Arnstad til TV 2.

– Hva betyr dette?

– Det betyr at han i realiteten er satt under administrasjon under Stortinget. Det er et spørsmål om han fortsatt skal sitte som statsråd, og det må også statsministeren ta stilling til, sier Arnstad til TV 2.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er at ingen av partiene på Stortinget sluttet opp om forslaget fra klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om å endre naturmangfoldsloven.

– Flertallet i Stortinget mener det er fullt mulig å ta ut og felle flere ulv uten å endre loven, sier nestleder i Stortingets Energi- og miljøkomite, Terje Lien Aasland (Ap), til TV 2.

– Det er oppsiktsvekkende at ikke engang Helgesens eget parti vil stemme for forslaget hans, sa Arnstad til NTB tidligere i dag.

Skogeierforbundets leder Erik Lahnstein, som selv er tidligere Sp-politiker, ser saken på samme måte som Arnstad.

– Det er svært gledelig at Stortinget nå sikrer et vesentlig større uttak av ulv enn det som følger av den snevre fortolkningen av lovverket som regjeringen har gått inn for. Her har flertallet lyttet til folks uro og instruert regjeringen om å gjøre det samme, sier han til NTB.

– Med det forliket som ligger i flertallet i dag, så blir det åpning for å felle flere ulv, sier Arnstad til TV 2.

Helgesen sier i en skriftlig kommentar at han ikke vil kommentere mistillitsforslaget andre steder enn i Stortinget.

– Useriøst

Mistillitsforslaget støttes ikke av SVs Heikki Eidsvoll Holmås, som er partiets energi-, miljø- og transportpolitiske talsperson. Han mener det må andre grunner til for at det skal være et poeng å fremme mistillitsforslag mot Helgesen.

– Det er mange grunner til å vurdere mistillit mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Men at han nekter å bryte norsk lov for å drepe ulv, er ikke et av dem, sier Holmås til NTB.

– Ulvepopulistene i Senterpartiet står helt alene om å ville utrydde ulven i Norge. At de mener statsråd Helgesen må gå fordi han følger loven, som Senterpartiet selv var med på å lage, er useriøst, mener han.

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget avga onsdag innstilling i saken. Der bes Helgesen og regjeringen eksplisitt om å endre rovviltforskriften slik at hjemmelsgrunnlaget utvides med formuleringene i naturmangfoldslovens paragraf 18 b og c. Ingen av partiene på Stortinget sluttet opp om forslaget om å endre naturmangfoldsloven.

– Har undergravd Stortinget

Allerede i mars uttalte Arbeiderpartiet at de vurderte mistillitsforslag mot statsråden på grunn av blant annet ulvesaken.

– Helgesen har undergravd Stortingets vedtak i ulvesaken. Ulvekonflikten har aldri vært større, så vi kan dessverre ikke lenger si at vi har tillit til ham, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NRK, som først meldte om saken, etter at Stortinget har avvist Helgesens forslag om å endre naturmangfoldsloven.

– Vi vil fremme forslag om at Helgesen må fratre sin stilling, sier Vedum til NRK.