Fengslingsmøte i Sunnmøre tingrett i dag etter voldssaken i Ålesund natt til 2. påskedag. Fra venstre advokatene Håkon Rasmussen, Erling Flisnes, Sjur Engelsen Lange og politiadvokat Mathias Häber i Møre og Romsdal politidistrikt.
Fengslingsmøte i Sunnmøre tingrett i dag etter voldssaken i Ålesund natt til 2. påskedag. Fra venstre advokatene Håkon Rasmussen, Erling Flisnes, Sjur Engelsen Lange og politiadvokat Mathias Häber i Møre og Romsdal politidistrikt. Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2.

Studieturen endte på glattcelle og i Tingretten

ÅLESUND (TV 2) Påsken ble ikke helt som forventet for tre nederlandske utvekslingsstudenter på utdanningstur i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig 2. påskedag ble en mann funnet hardt skadet på en benk ved Hellebroa i Ålesund sentrum og fraktet med luftambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim.

Noen timer senere mandag ble tre ungguttene på 18, 19 og 20 år pågrepet av politiet i Ålesund og siktet for grov kroppsskade.

De tre er nederlandske utvekslingsstudenter som nettopp var kommet til byen for et tre uker lang studieopphold på en skole i Ålesund. Onsdag ble de tre fremstilt for varetektsfengsling i Sunnmøre tingrett med krav om fire uker i varetekt etter å ha sittet på glattcelle siden mandag.

Fryktet de ville rømme fra landet

– Vi mener det er unndragelsesfare; at de tre siktede kommer til å stikke fra Norge for å unndra seg straff, sier politiadvokat Mathias Häber i Møre og Romsdal politidistrikt til TV 2.

Advokat Erling Flisnes, forsvarer til en av de siktede, avviste at de tre vil rømme.

– Saken har kommet ut av alle proporsjoner. De tre siktede erkjenner straffskyld og at de har gjort en kjempetabbe som har rotet seg bort i en voldssak. Her kunne politiet ha brukt kreftene på å få en tilståelsessak opp for retten i løpet av få dager i stedet for å kreve fengsling, sier Flisnes til TV 2.

Utvekslingsstudentene havnet på et nachspiel i Ålesund der de kom i krangel med en nordmann om en mindre sum penger som skal ha blitt borte. Nordmannen ble deretter bedt om å gå i en minibank å ta ut tilsvarende beløp. Utenfor minibanken endte pengekrangelen med en slåsskamp.

Fanget på kamera

– Det var via overvåkningsbilder fra minibanken at de tre ble identifisert og senere pågrepet. Det er skjerpende at volden er brutal og begått i fellesskap, sier politiadvokaten.

Ifølge politiet er fornærmede - en mann i 30 - årene utskrevet fra St. Olavs hospital. Av den grunn har også politiet nedjustert siktelsen til kroppsskade.

Sunnmøre tingrett mener det ikke er grunnlag for å fengsle de tre ungdommene. Retten begrunner dette med at det ikke er unndragelsesfare, og at det uansett vil være et uforholdsmessig inngrep å holde de fengslet frem til hovedforhandling. Studentene ble dermed løslatt nå i ettermiddag.

Forsvarer til de av de siktede, Håkon Rasmussen, opplyser at skolen i Ålesund har avsluttet utvekslingsoppholdet med de tre studentene med øyeblikkelig virkning.