REKKEVIDDEN: Nord-Korea kan trolig skyte raketter med atomstridshoder i en radius på 1000 kilometer. Det potensielle nedslagsfeltet inkluderer deler av Japan, hele Sør-Korea, Kina og deler av Russland.
REKKEVIDDEN: Nord-Korea kan trolig skyte raketter med atomstridshoder i en radius på 1000 kilometer. Det potensielle nedslagsfeltet inkluderer deler av Japan, hele Sør-Korea, Kina og deler av Russland. Foto: Google Maps

slik er Kim jong-uns atomvåpen:

Nord-Korea kan skyte atomraketter 1000 kilometer

Alt tyder på at Nord-Korea er i stand til å montere atomstridshoder på sine mellomdistanseraketter, mener seniorforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sprengkraften til de to siste kjernefysiske bombene som Nord-Korea har testet, tilsvarer kraften på bomben som USA slapp over Nagasaki i Japan i 1945.

Nord-Koreas mål er å utvikle et atomvåpenarsenal med raketter som kan nå USAs fastland, men allerede nå har landet mellomdistanseraketter som kan gjøre enorm skade både i Sør-Korea, Japan, Kina og Vladivostok-området i Russland.

– Det er få grunner til å tvile på at de vil kunne plassere dette på et missil dersom de ønsker å benytte det i en krig, forteller Halvor Kippe, som er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstiutt (FFI), til TV 2.

Kan gjøre enorm skade

Disse rakettene har en rekkevidde på rundt 1000 kilometer, noe som betyr at de kan slå ned i hele området som er markert med røde symboler i kartet øverst i denne artikkelen.

VISTE MUSKLER: Under prosesjonen i Nord-Korea påskeaften ble flere typer missiler vist frem. På dette bildet vises en pyntet rakettoppskytningsrampe. Foto: Damir Sagolj/Reuters.
VISTE MUSKLER: Under prosesjonen i Nord-Korea påskeaften ble flere typer missiler vist frem. På dette bildet vises en pyntet rakettoppskytningsrampe. Foto: Damir Sagolj/Reuters.

– Dersom Nord-Korea angriper Sør-Korea eller Japan med våpen av samme sprengkraft som det de oppnådde i 2016, så kan man sammenlikne det med angrepene mot Hiroshima og Nagasaki. Men konsekvensene kan også bli mye større, siden begge de to landene har befolkningssentra som er langt større og tettere befolket enn de to nevnte byene i 1945, sier Kippe.

PARADE: Disse interkontinentale ballistiske missilene ble vist frem under paraden i Pyongyang påskeaften i forbindelse med at Nord-Korea markerte 105-årsdagen for Kim Il Sungs fødsel. Kjøretøyene de er montert på ble egentlig bygget for å frakte tømmer, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Foto: Damir Sagolj/Reuters.
PARADE: Disse interkontinentale ballistiske missilene ble vist frem under paraden i Pyongyang påskeaften i forbindelse med at Nord-Korea markerte 105-årsdagen for Kim Il Sungs fødsel. Kjøretøyene de er montert på ble egentlig bygget for å frakte tømmer, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Foto: Damir Sagolj/Reuters.

Ifølge forskeren kan et slikt angrep bety så mange som 100.000 drepte bare ved ett nedslag.

Viste frem raketter

Påskeaften gjennomførte Kim Jong-un en militærparade der en rekke raketter og utskytningsramper ble vist frem. Spørsmålet mange stiller seg er hvor langt Nord-Korea har kommet i sitt atomprogram og hvorvidt de vil være i stand til å gjennomføre målrettede angrep.

Kippe mener landet har tatt flere steg de siste årene og at noen av resultatene ble vist frem i paraden. Kippe bet seg merke i såkalte «leveringsmidler», altså raketter og utskytningsramper.

– Flere nye leveringsmidler ble vist fram i paraden på påskeaften. Blant de viktigste var to nye langtrekkende missilsystemer, såkalt interkontinentale, ballistiske missiler (ICBM-er). Den eneste hensikten med slike, fra Nord-Koreas perspektiv, er å kunne true det amerikanske fastlandet med kjernevåpen. Strengt tatt så vi ingen nye missiler av den typen, men to ulike typer mobile ramper med utskytingsrør for slike missiler. Størrelsen levner ingen tvil om at disse nye systemene peker mot ICBM-er, ikke mellomdistansemissiler. Trolig var det ingenting i utskytingsrørene, så vi får vurdere dette som utstilling av nye mobile ramper for slike missiler, og et soleklart signal om at de vil utvikle slike missiler, mener Kippe.

– Når kan Nord-Korea være i stand til å skyte langdistanseraketter med atomstridshoder?

– Det kan ta mange år, sier Kippe, men understreker at Nord-Korea ser ut til å ha gjort flere betydelige fremskritt i sitt atomprogram.

Nye, mobile ramper

Ett av dem er at de nå ser ut til å utvikle både en kjernefysisk førsteslagsevne og en kjernefysisk andreslagsevne.

– Førstnevnte betyr at de utvikler en evne til å slå til mot en kommende trussel før den materialiseres for fullt. Førsteslagsevnen utgjøres av de landbaserte mellomdistansemissilene, som nå har fått økt overlevelssevne gjennom Pukguksong-2 (Pkg-2) med fast drivstoff og røffere mobile ramper i form av stridsvognchassis som ikke krever asfalt, forklarer Kippe.

Den såkalte andreslagsevnen utgjøres potensielt av ubåtmissilene Pukguksong-1 (Pkg-1). Disse ble testet med hell i 2016 og kan ifølge Kippe true nabolandene med 100 mils rekkevidde.

– Nå regner jeg med at de vil trenge flere tester av både Pgs-1 og Pgs-2 før de gjøres operative. Dessuten er ubåtene sårbare grunnet høyt støynivå, men det utgjør allikevel et betydelig fremskritt for Nord-Korea, mener FFI-forskeren.

UBÅT-MISSILER: Innbyggere i Nord-Korea som fulgte paraden påskeaften fikk se det som trolig er prototype av langdistanseraketter ment for utskytning fra ubåter, av typen Pukguksong-1.
UBÅT-MISSILER: Innbyggere i Nord-Korea som fulgte paraden påskeaften fikk se det som trolig er prototype av langdistanseraketter ment for utskytning fra ubåter, av typen Pukguksong-1. Foto: Lee Jin-man

USA varsler nye tester

Mens Nord-Korea rasler med sablene varslet USA onsdag at Pentagon i løpet av mai vil teste sin evne til å skyte ned raketter skutt ut fra Nord-Korea.

Ifølge forsvarskilder CNN har snakket med, vil øvelsen bestå av en prøveskytning av en forbedret utgave at et missil i Stillehavet. Denne versjonen av missilet har bare blitt testet en gang før, og skal kunne nå lenger og være mer treffsikker enn tidligere varianter.

I tillegg skal det skytes ut missiler stasjonert i Alaska og California, melder CNN.