OPPUSSINGS-VINNERE: Martin prøver å holde motivasjonen oppe mens Aina sparkler - en ganske  krevende øvelse. Heldigvis ble det bra til slutt. 
OPPUSSINGS-VINNERE: Martin prøver å holde motivasjonen oppe mens Aina sparkler - en ganske  krevende øvelse. Heldigvis ble det bra til slutt.  Foto: TV 2

HUSET- Aina og Martin

– I mange år har vi drømt om et eget hobbyrom!

Aina og Martin gikk til topps og valgte å pusse opp et hobbyrom i den åpne konkurransen i Huset.

I onsdagens Huset-episode skulle de fire parene pusse opp et av de to rommene i andre etasje og innrede som de selv ville.

Det var en åpen konkurranse hvor de selv kunne velge hvilken funksjon rommet skulle ha.

Aina og Martin gikk til topps med sitt hobbyrom eller «Kryssfinerommet» som de selv kalte det.

Aina og Martins hobbyrom

Her er Aina og Martins forklaring på hvordan rommet ble til:

– Etter å faktisk ha ferdigstilt hele første etasje i en fykende fei står nå de resterende rommene i andre etasje for tur. I denne oppgaven fikk vi frie tøyler til å velge hva vi ønsket at rommet skulle inneholde.

Kreativ familie

I mange mange år har vi drømt om et eget hobbyrom. Vi er en kreativ familie som liker små og store prosjekter. Male, sy, tegne, perle, skru og mekke til. Vi alle tre er mennesker som liker å skape noe. I huset vi leier i dag er det ikke noe ekstra plass, så dette rommet vekker til live de aller største drømmene i oss.

DRILL: Martin og hans beste venn
 “drillo” får kjørt seg hardt når ca. 100 hull
 skal borres. Foto: TV 2
DRILL: Martin og hans beste venn “drillo” får kjørt seg hardt når ca. 100 hull skal borres. Foto: TV 2

For oss er det flere ting som er viktig i et hobbyrom. Det må være god benkeplass - til alle mulige prosjekter. Det må kunne romme mange ulike maskiner, verktøy og utstyr, og alt må være lett tilgjengelig slik at man virkelig kan utfolde seg kreativt.

Det må være rom for alt fra små perler og sytråd, til skrustikke og loddebolt.

Sparkling

I denne episoden gikk Aina hardt ut - og ville endelig mestre sparklingen. Sparkling er og blir det vanskeligste og mest tidkrevende vi gjorde dette prosjektet, og Sander ble liksom aldri helt fornøyd. Men her, i dette rommet, hadde Aina bestemt seg for at nå var tiden inne for å virkelig bli god på å sparkle. Uten å huske helt eksakt tror jeg vi endte med fem strøk før vi sa oss fornøyde. Heldigvis var Sander fornøyd denne gangen. Og godt var det - ettersom Aina truet med å forlate seremonien om han ikke var fornøyd. Vi ler av det nå, og det var nok ment på tøys - men frustrasjon og følelsen når man står uke etter uke, uten søvn, og med dårlig mat er virkelig helt reell. Kameraene klarer aldri å fange det omfattende og utmattende arbeidet vi gikk igjennom.

Martin prøvde flere ganger
 å overbevise Aina om at pærler ikke har
 noen ting å gjøre i en verktøyreol. uten
 hell. Foto: TV 2
Martin prøvde flere ganger å overbevise Aina om at pærler ikke har noen ting å gjøre i en verktøyreol. uten hell. Foto: TV 2

Vi valgte å utforme hobbyrommet hovedsakelig på den ene siden av rommet - mot vinduene, for best mulig belysning. Dette frigjør gulvplass slik at man har muligheten til å sette opp bukker eller avlastningsbord på den andre siden - og gjør at man får god tumleplass, eller en gjesteseng om behovet skulle melde seg. Vi delte inn den lange arbeidsbenken i flere soner. Tegne og male sone, sy og perle sone og til slutt miniverksted. Sonene skal være lett å endre underveis ettersom kreativiteten og interesser endrer seg.

Kryssfiner

RYDDIG: Aina og Martin liker et ryddig og fint bruksrom. Her er Martins miniverksted. Foto: TV 2 
RYDDIG: Aina og Martin liker et ryddig og fint bruksrom. Her er Martins miniverksted. Foto: TV 2 

Hele konstruksjonen lagde vi i kryssfiner. De av dere som har fulgt denne reisen vet at vi er over middels glad i dette materialet - og vi ble raskt omdøpt “kryssfinerpalasset” av våre gode naboer. Vi lo godt av det nye kallenavnet vårt - det er virkelig tatt på kornet. Vi har absolutt adoptert navnet! Vi liker dette materialet til mange ulike bruk - men spesielt her på et hobbyrom synes vi det egner seg veldig godt! Det er røft og solid og tåler mye - og har et uttrykk som appellerer til å jobbe kreativt.

Rundstokker

SYMASKIN: Godt arbeidslys er viktig når Aina skal lage lappeteppe. Foto: TV 2
SYMASKIN: Godt arbeidslys er viktig når Aina skal lage lappeteppe. Foto: TV 2

Vi startet med veggplatene. Her ønsket vi å skape et fleksibelt oppbevaringssystem som kan endre seg i takt med behovet. Vi boret mange hull i platene før vi monterte dem - slik at man kan banke inn rundstokker.

Meningen ar at man kan bruke rundstokkene som stativ for esker, hyller eller bare som knagger. Inspirasjonen for dette veggopphenget kommer fra verkstedskap som er bygget litt på samme måten - bare at vår variant er blåst opp i størrelse.

Så bygde vi til benkeplaten i 29 mm kryssfiner fra Monter. Det er viktig at denne konstruksjonen tåler mye - ergo tykk og solid benkeplate. Understellet lagde vi i samme materiale. Vi lakket platen to strøk med interiørlakk, men burde nok hatt flere strøk for enda bedre finish.

I enden av benken bygde vi et tilpasset skap med innfelt belysning i LED. Innmaten i skapet fikk vi tak i hos Jula. Her fikk Martin et etterlengtet miniverksted - og et sted til å gjøre av alt verktøy. Kronen på verket var loddebolt. Martin blir usedvanlig lykkelig for slike ting.

PERLER OG GARN: Fleksible løsninger og en lun og god arbeidsplass.
PERLER OG GARN: Fleksible løsninger og en lun og god arbeidsplass.

For enda mer oppbevaring kjøpte vi også et todelt verktøy skap på hjul i rødt, også dette fra Jula. En av de vanskeligste valgene i dette rommet var veggfargen. Den måtte ikke være for mørk - her skal det jo jobbes. Den måtte ikke være for masete - den skal jo ikke ta vekk fokuset fra det kreative arbeidet.

I tillegg måtte den gå godt både til kryssfineren og til det røde skapet. Vi endte opp med en dus grå/grønn/blå farge vi synes passet godt. For ekstra god belysning hang vi opp to lamper fra Ikea over vinduet. I tillegg kjøpte vi en arbeidslampe fra Søstrene Grene. Arbeidsstolene kjøpte vi hos Ikea. Mini. strykebrett fra Ikea, små hobbyartikler fra Søstrene Grene.

Skrivemaskinen fikk vi tak i på loppemarked - og ble Ainas favoritt artikkel.

Mannekenger

Mannekengdukkene hadde vi med hjemmefra - til Martins store forargelse.

Disse fikk Aina i konfirmasjonspresang av sine foreldre. Allerede da likte Aina å jobbe med hendene. Martin synes de dukkene alltid er i veien - så det var da enda godt at de fikk et nytt hjem på hobbyrommet.

MANNEKENG: Disse to mannekengene fikk Aina i konfirmasjonsgave fra foreldrene sine. Foto: TV 2 
MANNEKENG: Disse to mannekengene fikk Aina i konfirmasjonsgave fra foreldrene sine. Foto: TV 2 

Dette rommet handlet i mindre grad om utseende - og mer om funksjon. Vi ville skape et bruksrom - ikke et museum. Resten av prosjektet brukte vi dette rommet flittig hver eneste dag. Spesielt Martins miniverksted var veldig nyttig i den videre prosessen. Vi savner det rommet allerede - det ville virkelig vært en drøm å få muligheten til å eie noe sånt en gang.

– Ikke sikre på seier

I denne konkurransen var vi absolutt ikke sikre på seier. Dette var jo en åpen konkurranse - så her var mulighetene uendelige. Vi var fornøyde med rommet vi hadde skapt - men skjønner at akkurat dette rommet er et rom som er skapt av oss og for oss.

Det er ikke sikkert at det appellerer til alle. Det var for så vidt noe som var viktig for oss i hele denne prosessen - og noe vi hadde snakket om på forhånd. Vi skulle lage ting vi likte - og ikke la oss føye etter andres meninger uavhengig av hvilke konsekvenser det ville få.

KRYSSFINEROMMET: Aina og Martin fikk frie tøyler og valgte å lage et hobbyrom. Resultatet ble så bra at de vant romkonkurransen. Foto: TV 2 
KRYSSFINEROMMET: Aina og Martin fikk frie tøyler og valgte å lage et hobbyrom. Resultatet ble så bra at de vant romkonkurransen. Foto: TV 2 

Derfor var vi veldig spente på om dommerne ville like det. Heldigvis falt det i smak - det var veldig gøy å vinne. Og enda bedre - Sander synes at sparklingen nesten var perfekt. Det var nesten som en seier i seg selv etter Ainas mening. Til syvende og sist har dommernes avgjørelse ingenting å si - det er du der hjemme som avgjør hvem som vinner til slutt.

Om du er nyskjerrig på hvordan vi løste disse oppgavene og vil følge vår elleville kamp om drømmehjemmet, følg oss på:

Facebook: HUSET TV 2 Aina og Martin

Blogg: www.ainaogmartin.blogg.no

Instagram: ainaogmartin

Her kan du se resultatene på hvordan de tre andre parene løste den åpne konkurransen.

Hansemann og Malin:

RETRO: Hansemann og Malin har vært fornuftige i valg av tema. Med en rustikk skrivepult kan man trekke seg tilbake for å bli ferdig med dagens oppgaver. Foto: TV 2 
RETRO: Hansemann og Malin har vært fornuftige i valg av tema. Med en rustikk skrivepult kan man trekke seg tilbake for å bli ferdig med dagens oppgaver. Foto: TV 2 

Vil du lese mer om hvordan Hansemann og Malin løste rommet, sjekk her:

Facebook: https://www.facebook.com/husethansemannogmalin/

Blogg: HansemannogMalin.blogg.no

Tomas og Malin:

Her kan du lese mer om hvordan Tomas og Malin løste sitt oppdrag:

KONTORPREG: Tomas og Malin har laget hjemmekontor for to. Har kan de få unna dobbelt så mye arbeid. Foto: TV 2
KONTORPREG: Tomas og Malin har laget hjemmekontor for to. Har kan de få unna dobbelt så mye arbeid. Foto: TV 2

Facebook : https://www.facebook.com/husettomasogmalin/

Linn og Tina:

Vil du lese om hvordan Linn og Tina løste sitt rom, sjekk her:

Facebook: HUSET Linn og Tina

Blogg: http://husetlinnogtina.blogg.no/

KREATIVT ROM : Linn og Tina har valgt å bruke arealet på et hobbyrom. Selv om er grått blir det nok fargerike ideer og sang og musikk. Foto: TV 2
KREATIVT ROM : Linn og Tina har valgt å bruke arealet på et hobbyrom. Selv om er grått blir det nok fargerike ideer og sang og musikk. Foto: TV 2

Huset ser du på TV 2 på onsdager kl. 20 og på TV 2 Sumo.