Helseminister Bent Høie (H) må møte i Stortinget for å svare på spørsmål om venteliste-triksingen ved flere norske sykehus.


Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) må møte i Stortinget for å svare på spørsmål om venteliste-triksingen ved flere norske sykehus. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

AP krever ventelistesvar:

Helseministeren må redegjøre for venteliste-triksingen

– Dette begynner å bli uholdbart, sier Arbeiderpartiet. Nå krever de at Helseministeren kommer i Stortinget og redegjør for venteliste-triksingen TV 2 har avslørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere saker har TV 2 avslørt at pasienter ved flere norske sykehus feilregistreres, faller ut av de offentlige sykehuskøene – og mister behandlingsretten.

Helseminister Bent Høie har bestilt granskning av ventelistene, men nå krever Arbeiderpartiet at han kommer til Stortinget med en redegjørelse for hva han vil foreta seg for å rydde opp.

– Når det dukker opp saker om grove brudd på pasientens rettigheter i norske sykehus, må Bent Høie som øverst ansvarlig for landets sykehus reagere. Det er hans ansvar, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen..

Feilregistrering gjør ventelistene kortere

De grove bruddene han viser til, dreier seg om feilregistrering av pasienter som utrednings-pasienter, slik at den offentlige ventelistestatistikken «sminkes».

Les mer om hvordan det foregår her.

Ved feilaktig registrering kastes pasientene ut av køen når de hilser på sykehuslegen for første gang, for å ta blodprøver eller ha en forundersøkelse forut for den egentlige behandlingen.

Micaelsen mener statsråden hittil har skjøvet byråkratiet foran seg og ikke har tydelige svar.

– Flere ganger har statsråden svart på spørsmål fra Stortinget om at han har kontroll, men når vi nå ser helsejurister som er alvorlig bekymret og peker på systematiske lovbrudd, krever vi at statsråden kommer til stortinget med gode svar, sier han.