ALDRI LANGT UNNA: Keith Schiller (58) er sjeldent langt unna president Donald Trump.
ALDRI LANGT UNNA: Keith Schiller (58) er sjeldent langt unna president Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais

– den mest undervurderte i det hvite hus:

Den ukjente mannen Donald Trump alltid har ved sin side

58-åringen omtales som den Trump stoler mest på – i tillegg til sin nærmeste familie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump har en stor gruppe rådgivere, som de siste månedene har blitt stadig mer kjent blant amerikanerne.

Politisk rådgiver Steve Bannon, stabsjef Reince Priebus og rådgiver Kellyanne Conway er alle blitt kjente ansikter i mediene.

I tillegg har pressesjef ved Det hvite hus, Sean Spicer, blitt en sentral del av Trumps administrasjon. Spicer har gjentatte ganger fått gjennomgå for sine uttalelser, senest om sine kommentarer om Hitler.

Nesten familie

Men det er én mann som ifølge CNN også står Trump svært nær. Og hittil er han nærmest ukjent for de aller fleste.

Men det er altså Keith Schiller (58) som er mannen Trump tyr til når han trenger å få ting gjort.

Schiller og Trump har kjent hverandre i en årrekke. Den tidligere politimannen på nesten to meter og over 100 kilo har jobbet for Trump i over 20 år, og har helt siden Trumps politiske karrière begynte, stått den tidligere eiendomskongen svært nær.

58-åringen er som Trump, en ekte newyorker, og bor nå like ved Trump Tower på Manhattan. Før han begynte i Trumps sikkerhetsteam jobbet Schiller som politimann, hovedsakelig med narkotikakriminalitet.

TEAM: Rådgiver Stephen Miller, sjefsstrateg Stephen Bannon, stabsjef Reince Priebus og Keith Schiller ved Det hvite hus. 
TEAM: Rådgiver Stephen Miller, sjefsstrateg Stephen Bannon, stabsjef Reince Priebus og Keith Schiller ved Det hvite hus.  Foto: Joshua Roberts

– Han er én av de mest lojale jeg har møtt, sier Bo Dietl, tidligere kollega i NYPD til New York Times.

Det var ifølge avisen tilfeldigheter som gjorde at Schiller ble kjent med Trump. På slutten av 1990-tallet var Trumps andre kone, Marla Maples, hos statsadvokaten, for å anmelde en forfølger. Maples livvakt imponerte ikke Schiller, som mente han selv var bedre skikket for jobben.

– Et lys ble tent. Dette kan jeg også gjøre. Du vil ikke møte denne mannen i en mørk bakgate, har Schiller fortalt til sin tidligere klassekamerat Rich Siegler.

Gjør alt

I Det hvite hus har Schiller tittelen som deputy assistant og leder av operasjoner i Det ovale kontor, og han har ifølge CNN er langt mer kompleks rolle. For Trump er Schiller både rådgiver, livvakt og en såkalt «fikser» – som presidenten tyr til når han virkelig vil ha noe gjort.

Schiller skal omtales som den Trump stoler mest på – i tillegg til sin nærmeste familie.

Trump og Schiller har også utviklet et nær vennskap, og det skal ikke være noen oppgave Schiller ikke kan gjøre for presidenten.

– Keith er verdifull for Trump-teamet. Folk stoler på ham, og han har vært lojal mot presidenten i en årrekke. Vi er heldige som har ham, sier direktør for strategisk kommunikasjon ved Det hvite hus, Hope Hicks.

TEAM: Rådgiver for Trump, Kellyanne Conway sammen med Keith Schiller. 
TEAM: Rådgiver for Trump, Kellyanne Conway sammen med Keith Schiller.  Foto: Reuters/Joshua Roberts

Stor betydning

I sitt daglige virke som president kan Schiller ofte sees i bakgrunnen av Donald Trump, og de siste månedene har han ved mange anledninger vært blant de nærmeste på presidentens reiser.

Også da Trumps svigersønn, Jared Kushner, var på reise til Irak, var Schiller med i følget.

Én av måtene Donald Trump jobber på er blant annet å rådføre seg med folk i administrasjonen, som ikke nødvendigvis har ekspertise på feltet. Kilder CNN har snakket med sier at det ofte er Schiller som er denne personen, og at han ofte gir presidenten råd i mange ulike saker.

– Det betød mer for meg hva Keith Schiller tenkte om meg, enn hva valgkampsjefen tenkte. Nå betyr det mer hva Keith syns enn hva Reince mener om meg, forteller en kilde nær presidentens administrasjon.

Schiller blir omtalt som den mest undervurderte i Trumps team. Av tidligere klassekamerater beskrives han som en fysisk mann, med stort talent både i basket og amerikansk fotball. Den nå 58 år gamle mannen var aldri redd for å en slåsskamp.

– Trodde han det var noe galt, var han alltid klar for å brette opp ermene. Det var aldri en kamp han snek seg vekk fra, sier en tidligere klassekamerat, Rich Siegel.

Også i jobben som politimann fikk Schiller nok av utfordring. Hans tidligere sjef, David E. Chong beskriver ham som lojal mann, som aldri vek fra sin sjefs side.

– Jeg ville beholdt Keith for alltid hvis jeg kunne. Jeg kunne alltid stole på ham, og jeg var veldig trygg når han var i nærheten, sier Chong til CNN.