Manon (18), Emmanuelle (41) og Suzette (82) stemmer alle på Marine Le Pen

MARSEILLE (TV 2): De er fra tre forskjellige generasjoner, men har samme politiske idol. Manon, Emmanuelle og Suzette har en felles grunn til å stemme på presidentkandidat Marine Le Pen fra Front National, kampen mot innvandring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Familien Lavrero driver en neglesalong i en liten by i Sør-Frankrike. Mor og datter jobber sammen, og bestemor Suzette kommer stadig innom med rullatoren. Når hun ikke triller rundt og deler ut valgkamp-brosjyrer for Le Pen i den litt søvnige byen La Valette-du-Var.

– Før klistret jeg masse plakater også, men nå tynger alderen litt, smiler Suzette, som har pyntet seg med en heklet lue, full av Le Pen-bilder.

Kamp mot innvandring

Manon skal stemme ved et valg for første gang. Hun sier det er flere årsaker til at hun vil stemme på Marine Le Pen, men den viktigste er kampen mot innvandring. Terroraksjonen i Nice sist sommer har endret livet til 18-åringen og vennene. De går ikke så mye ut lenger, blir heller hjemme fordi det er tryggere.

De siste dagene har Marine Le Pen skjerpet tonen i innvandringsdebatten. Nå lover hun å stoppe all innvandring midlertidig fra dag en hvis hun blir valgt til president. Selv ikke familiegjenforening skal tillates. Kun studentvisum og opphold i tre måneder skal tillates. Le Pen mener Frankrike må foreta en gjennomgang av konsekvensene av innvandring før den eventuelt tas opp igjen.

– Alle disse folkene som kommer fra Nord-Afrika og landene rundt der. De jobber ikke, men de spiser og grafser til seg, sier Suzette Masini (82), og mener Le Pen er den eneste kandidaten som kan gjøre Frankrike fransk igjen.

– Hvis vi ikke hadde hatt innvandring, hadde vi hatt mere penger til pensjoner, til helsevesenet og sosialtrygd, sier datteren Emmanuelle Lavrero (41).

Le Pen: – Import av arbeidsledige

TV 2 treffer Marine Le Pen i et tjue minutter langt sitt-ned-intervju i starten av valgkampen. Le Pen er medlem av Europaparlamentet og vi møter henne i Brussel, under en av arbeidsøktene i EU-hovedstaden. Hun har akkurat kommet fra en valgkampturne i de oversjøiske franske områdene.

– Hvis vi fortsetter med innvandring så importerer vi i realiteten arbeidsledige. Importere mennesker som vi må betale for. Det er meningsløst å la dem ødelegge balansen i vårt trygdesystem, sier Marine Le Pen til TV 2. Hun forsvarer sin strenge innvandringspolitikk og mener hun representerer folkets mening.

Emmanuelle ville aldri ansatt en utlending i sin salong. Det gjelder enten vedkommende kommer fra Romania eller Marokko.

– De kan ikke elske Frankrike, slik som vi elsker det. Fordi foreldrene deres har aldri kjempet for dette landet. De elsker det bare på grunn av alt det de kan få her, sier hun og vil absolutt ikke kalles rasist.

Mor Suzette mener det er Marine Le Pens tur ved dette valget. Hun forsøker å overbevise alle om at Le Pens politiske prosjekt er noe som bør forsøkes de neste fem årene. Hvis ikke det er vellykket så er det jo bare å bytte henne ut, sier 82-åringen med de kvikke øynene.