RBKs Mike Jensen i duell med Branns Sivert Heltne Nilsen. De to er beinharde duellanter på banen, men venner utenfor.
RBKs Mike Jensen i duell med Branns Sivert Heltne Nilsen. De to er beinharde duellanter på banen, men venner utenfor. Foto: Hommedal, Marit

RBK-kapteinen: – Publikum skal ikke få et sutreshow

Rosenborgs Mike Jensen får både ris og ros for spillestilen sin. Selv vil han bare vise publikum og lagkameratene at han er en spiller som gir alt. Men av og til gir han litt for mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mot Viking mandag hadde både han og Rosenborg en dårlig dag, men vant likevel 1-0. Etterpå fikk han kritikk i VG av Vikings Kwesi Appiah, som mener Jensen kastet seg, skrek i duellene og gikk inn for å få frispark. «Pinlig», mente Appiah.

Til TV 2 sier Jensen at han ikke synes det er nødvendig å snakke negativt om andre spillere i media, men han har ikke problemer med å si at det kokte litt ekstra mot Viking. Det er her den røde sonen kommer inn i bildet.

I programmet Snakkes! blir Jensen varmt forsvart for sin oppofrende og aggressive spillestil.

– Han leverer på banen og må få lov til å bruke de midlene han trenger for å bli best. Han er kanskje best når han er litt forbanna, sier Jesper Mathisen.

– Se og lær av Mike Jensen! Det er for få «rasshøl» i norsk fotball, konstaterte Marius Skjelbæk.

Den røde sonen

Før vi forteller mer om den den røde sonen, forklarer Mike Jensen hvordan han ønsker å fremstå på banen.

– Å spille med engasjement handler om medspillere, motspillere, dommeren, banen, alt. På banen er det viktig å vinne og pushe grenser. Publikum liker når de ser at en spiller gir alt han har, sier Jensen, som understreker at utenfor banen er han en helt annen person.

– Når kampen er over, tar man hverandre i hånden og er venner igjen.

Men så tilbake til den røde sonen. Det er når engasjementet går over til frustrasjon. Det kan gå utover motstandere og dommeren.

– Når jeg blir sliten og frustrert, provosert og får frispark mot meg, blir rytmen brutt og da kommer jeg i rød sone. Den må jeg ut av så fort som mulig for ikke å komme i trøbbel med dommeren. Selv om jeg lager frispark, får jeg også mange frispark mot meg, forteller dansken.

– Mot Viking var jeg i rød sone for lenge. Jeg ble ikke rolig hurtig nok, og det tar jeg selvkritikk for. Det påvirket både meg og laget og var utelukkende min egen feil, sier han selvkritisk.

Roser Brann-spiller

I Snakkes! sammenlignes Jensen med innpiskeren Martin Andresen og Eirik Bakke. De to har lagt opp, men RBK-kapteinen vil ikke gå med på at man er blitt for snille i norsk fotball, slik TV 2s Marius Skjelbæk mener.

– Jeg synes de fleste lagene i Norge har en slik spillertype eller to, sier Jensen og trekker frem Branns midtbaneanker Sivert Heltne Nilsen.

Sivert Heltne Nilsen og Mike Jensen er gode vener etter kamp.
Sivert Heltne Nilsen og Mike Jensen er gode vener etter kamp. Foto: Hommedal, Marit

– Han er litt den samme typen som meg. Han er i fyr og flamme, roper på dommeren, kjefter, duellerer og lager tøffe, men ikke stygge, frispark. Han har jeg et fantastisk forhold til. Vi tar hverandre alltid i hendene etter kamp og smiler litt. Han er en fin fyr, som jeg liker godt.

– Han er en viktig spiller for Brann med sin energi og intensitet. Han spiller med følelsene utenpå. Det er litt den effekt jeg håper å oppnå og at det smitter over på lagkameratene at jeg jobber så hardt jeg kan.

Han synes tenningsnivået i Eliteserien fint, men ser at dommerne ofte får en stri tørn tidlig i sesongen.

– Banene er ikke så gode da og det blir mange tøffe dueller når man ikke kan spille fort langs bakken. Det er vanskelig for dommerne, som ikke har en lett jobb. Det er ikke personlig når jeg klager på en dommeravgjørelse, jeg bare mener noe annet.

– Ikke lage sutreshow

29-åringen er opptatt av å finne en balansegang for ikke å fremstå dårlig for de som går på kamp for å se på.

– Det skal være slik at små barn og familier som går på fotballkamp skal ha det gøy og artig, ikke få et sutreshow.

Når du har jobben som midtbanesjef på Norges beste lag, er det noe motstandernes fans merker seg. Ofte kan de gi høylytt uttrykk for sin misnøye mot dansken, men skal vi tro ham er ikke norske fans ille i det hele tatt.

– De fleste supporterne i Norge er gode til å heie frem eget lag, ikke rakke ned på andre. Jeg har jo merket etter noen dueller med for eksempel Sivert Heltne Nilsen på Brann stadion at det kommer noen bu-rop, men det er langt fra hva jeg opplevde i Parken i Danmark, sier Jensen, som har en fortid i Brøndby.