Steve Stephens, alias Stevie Steve, har vært på flukt fra politiet i 48 timer etter at han la ut video av et grotesk drap på Facebook. 
Steve Stephens, alias Stevie Steve, har vært på flukt fra politiet i 48 timer etter at han la ut video av et grotesk drap på Facebook.  Foto: Handout

Facebook-drapsmannen funnet død etter biljakt

Steve Stephens (37) skjøt seg selv etter å ha vært på flukt i to døgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Steve Stephens har vært jaget av politiet i fem stater etter at han skjøt og drepte Robert Godwin (74) i Cleveland, Ohio, søndag. Han publiserte video av drapet på Facebook like etter.

Godwin var tilsynelatende et tilfeldig offer. I videoen ser vi Stephens sittende i bilen. Han peker seg ut offeret som går på fortauet like ved, og han planlegger drapet. Han henvender seg til Godwin og skyter ham i ansiktet. Godwin døde på stedet.

Sakens brutalitet har vekket voldsom oppmerksomhet i USA og verden forøvrig.

Skjøt seg selv etter politijakt

Etter drapet ble Stephens lagt til på FBIs liste over de ti mest etterlyste personene i USA. Det ble lovet en belønning på 50.000 dollar for opplysninger som førte til pågripelse.

Politiet i Pennsylvania opplyser tirsdag at de fikk et tips om at Stephens bil var observert på en parkeringsplass utenfor en McDonalds-restaurant i Erie County, 160 kilometer nordøst for Cleveland.

En patrulje oppsøkte bilen og etter en kort biljakt, skjøt Stephens seg selv.

– Vi er takknemlige for tipset som kom til politiet, vi er glade for at situasjonen er over, men vi er lei oss for at det endte på denne måten. Det er mange som hadde fortjent svar på spørsmål til hvorfor dette skjedde, sier politisjef Calvin Williams på en pressekonferanse.

Mange tusen så drapsvideoen

Politiet meldte først at selve drapshandlingen ble direktesendt på det sosiale nettverket, noe Facebook har benektet.

I en pressemelding skriver selskapet at 37-åringen la ut en video av drapet søndag, men at den ble lastet opp i etterkant.

Facebook hevder videoen ble slettet 23 minutter etter den ble rapportert som støende, men amerikanske medier hevder videoen lå ute i tre timer, og flere tusen så videoen før profilen til Stephens ble slettet av Facebook.

Robert Godwin ble drept og videoen av ham ble postet på facebook. (Facebook via AP)
Robert Godwin ble drept og videoen av ham ble postet på facebook. (Facebook via AP)

Mannen skal også ha sendt direktevideo like etterpå hvor han tilsto å ha drept den eldre mannen.

Hevdet han hadde drept mange

Den 37 år gamle drapsmannen sa i videoen at han hadde drept 13 personer. Politiet har så langt ikke grunn til å tro at det er hold i påstandene.

I videoen sa han også at han bar på et voldsomt sinne som bare vokste. Han hadde tapt alt han hadde på gambling, og kjæresten ville gå fra ham.

Stephens hadde ikke noe kriminelt rulleblad utover en rekke trafikkforseelser. Han skal ha arbeidet med vanskeligstilte barn.

– Tilgir Stephens

Familien til Godwin har gått ut i medier og uttalt at faren ikke hadde noe utestående med drapsmannen.

Barna hans har også gråtkvalt fortalt at de tilgir Stephens fordi det er det de har lært av sin far.

Robert Godwins datter, Debbie Godwin, sier til AP at hun er lei seg for at Stephens tok sitt eget liv. Hun hadde foretrukket at han sonet straffen sin i fengsel.

– Hvis du har gjort det, må du se forbrytelsen din i ansiktet, sier hun til AP.

74-åringen var ute på tur og samlet flasker etter å ha hatt påskemiddag med familien søndag, da han ble tilfeldig offer for Stephens.

Facebook vil se på varslingsrutiner

Videoen føyer seg inn i en rekke av Facebook-videoer som har vakt reaksjoner, deriblant en video av en angivelig gjengvoldtekt av en 15 år gammel jente, to dødelige skyteepisoder, og kidnapping og tortur av en 18 år gammel funksjonshemmet mann.

– Som følge av denne forferdelige hendelsen, går vi gjennom flyten i vår rapportering for å sikre oss at folk kan rapportere videoer og annet materiale som er i strid med våre regler så enkelt og kjapt som mulig, uttalte Facebooks visepresident for global virksomhet Justin Osofsky etter drapet på Godwin.