DØMT: Offentliggjøringen av overvåkningsbilder førte til et tips som gjorde at politiet kunne pågripe tre personer. Foto: Politiet.
DØMT: Offentliggjøringen av overvåkningsbilder førte til et tips som gjorde at politiet kunne pågripe tre personer. Foto: Politiet.

«Kartbanden» dømt etter TV 2-etterlysning

Tre rumenere er dømt til fengsel etter at programmet Åsted Norge førte politiet til pågripelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To av rumenerne, som stjal større pengebeløp fra eldre mennesker i Oppland 20. februar i år, ble i Gjøvik tingrett dømt til fem måneders ubetinget fengsel.

Tredjemann ble dømt til fem måneders fengsel hvorav en måned er gjort betinget.

Den ene kvinnen er i tillegg fratatt 750 Euro, noe som gjør at ett av ofrene får dekket tapet sitt, opplyser Sør-Øst politidistrikt.

Det ene av ofrene var en eldre mann som ble frastjålet 15.000 kroner som han hadde tatt ut på postkontoret i Gjøvik.

Avledet oppmerksomhet med kart

Ved å holde frem et kart og be om hjelp til veibeskrivelse, klarte banden å avlede offerets oppmerksomhet.

To av de dømte, mannen og en av kvinnene, er dømt til å betale de 15.000 kronene til fornærmede som erstatning for tyveriet.

Bare halvannen time etter det første tyveriet, slo banden som omtales som «kartbanden» til igjen, denne gangen ved Amfi-senteret på Raufoss.

Overvåkningsbildene viser at tre personer samarbeider om å oppholde en eldre kvinne, som akkurat hadde gjort et kontantuttak på post i butikk på senteret. De stjal deretter lommeboken hennes, før de forlot senteret.

Kvinnen ble frastjålet 10.000 kroner.

Åsted Norge-omtale avgjørende

Politiet pågrep de tre rumenerne to dager etter at TV 2-programmet Åsted Norge offentliggjorde overvåkningsbilder av de tre. Omtalen førte til tips om hvem de tre kunne være.

– Dersom forholdet ikke hadde blitt omtalt på tv-programmet allerede samme dag, er det svært tvilsomt om forholdene ville blitt oppdaget før de tre hadde reist ut av landet, heter det i dommen fra Gjøvik tingrett.

De tre rumenerne, to kvinner og en mann, ble pågrepet i en bil på Konnerud i Drammen.

– Saken ble omtalt på TV 2-programmet Åsted Norge mandag kveld, blant annet med overvåkningsbilder av de tre personene. Dette førte til tips som gjorde at politiet i går pågrep personene i en bil på Konnerud i Drammen, opplyste politiet etter pågripelsene.