NYVALG: Theresa May forklarte valget sitt på en pressekonferanse utenfor statsministerboligen tirsdag.
NYVALG: Theresa May forklarte valget sitt på en pressekonferanse utenfor statsministerboligen tirsdag. Foto: Daniel Leal-olivas/AFP

Theresa May vil holde nyvalg i juni

Den britiske statsministeren vil ha nyvalg 8. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Theresa May bekrefter at hun vil holde nyvalg 8. juni i år.

May kunngjorde dette under en pressekonferanse utenfor statsministerboligen i 10 Downing Street tirsdag.

– Siden jeg ble statsminister har jeg sagt at det ikke skal være noe valg før 2020. Men nå har jeg konkludert med at den eneste måten å garantere sikkerhet og stabilitet på, er ved å holde dette valget, og søke deres støtte for valgene jeg må ta, sa hun.

May forklarte at hun nylig tok beslutningen om å skrive nyvalg.

– Vi trenger et valg, og vi trenger det nå, sa hun.

Har avvist tidlig valg

May anklaget videre opposisjonen for å stikke kjepper i hjulene for prosessen Storbritannia nå har innledet for å forlate EU, og sa at det er på bakgrunn av dette at hun har endret mening og nå utlyser nyvalg.

May overtok som statsminister etter David Cameron i juli i fjor da han trakk seg etter å ha tapt folkeavstemningen om Brexit.

Ifølge BBC har May tidligere avvist flere ganger at hun vil skrive nyvalg før det planlagte valget i 2020. Storbritannia holder vanligvis valg i mai hvert femte år, men kan avholde nyvalg dersom to tredjedeler av parlamentsmedlemmene i Underhuset støtter det.

Kraftig pundfall

Det britiske pundet falt tirsdag formiddag kraftig, trolig som en konsekvens av at statsministeren kalte inn til pressekonferanse med ukjent tema.

Ryktene begynte raskt å versere i britiske medier om hvorvidt statsministeren ville skrive nyvalg.

(TV 2/NTB)