Garmin, Sony og GoPro kjemper om å lage det beste actionkameraet.
Garmin, Sony og GoPro kjemper om å lage det beste actionkameraet. Foto: Jon Roar Solset

Test: Er disse actionkameraene bedre enn GoPro?

TV 2 hjelper deg har sammen med Lyd & Bilde testet utfordrere til GoPro. Særlig ett kamera imponerer.

Siden GoPro kom på markedet i 2004 har det dominert markedet for actionkameraer. Men Sony og Garmin håper å dytte GoPro ned fra tronen med sine, henholdsvis, FDR-X3000R og ViRB Ultra 30.

Flotte bilder

Særlig tre egenskaper blir vektlagt: bildekvalitet, brukervennlighet og batteritid. Og på bildekvalitet er det et kamera som skiller seg ut.

– Sony har fantastisk bildekvalitet og er det eneste kameraet med optisk bildestabilisering, sier Geir Nordby fra Lyd og Bilde.

Les mer om testen hos Lyd & Bilde

Bildestabilisering er viktig for actionkameraene, da det ofte er bevegelse i opptakene. Uten ordentlig bildestabilisering vil bildene riste for mye. GoPro og Garmin har elektronisk bildestabilisering, som kan funke like bra – men på en bekostning.

– Bildet croppes slik at du får mindre oppløsning, sier Nordby.

Bildestabilisatorene testes på en humpete skogsti. Foto: Jon Roar Solset
Bildestabilisatorene testes på en humpete skogsti. Foto: Jon Roar Solset

Lette å bruke

Det GoPro og Garmin mangler i bildestabilisering tar de igjen i brukervennlighet.

– De har begge gode pekeskjermer og lette menyer å navigere i. Sony derimot er ganske vanskelig å bruke. Her må du trykke mye på knapper, og det er ikke veldig intuitivt, sier Nordby.

GoPro og Garmin har i tillegg talestyring, der du blant annet kan be de starte opptak, stoppe opptak og ta bilder – kun ved å snakke til dem. Dette gjør det enklere å gå inn og ut av opptak når du har kameraene montert på hjelm eller andre utilgjengelige steder.

Skuffende batteritid

Også på batteritid er GoPro og Garmin best, men det er likevel ikke godt nok.

– De varer omtrent to timer, mens Sony er dårligst med en levetid på cirka én time og 20 minutter, sier Nordby.

Helhetlig imponerer Garmin med fine bilder og god brukervennlighet, men det har GoPro også. I tillegg har det et ess i ermet: vanntett kamerahus. Om du skal bruke det under vann trenger du altså ikke sette det i et vanntett hus, som man må med Sony og Garmin.

Resultat:

  • Sony: Tar fantastiske bilder og video, dessverre faller det igjennom på brukerkvalitet og det er i følge vår ekspert alt for dyrt.
  • Garmin: Endelig en kjempeutfordrer til GoPro! Det tar flotte bilder og brukervennligheten er på topp.
  • GoPro: Tar også nydelige bilder kombinert med at det er enkelt å bruke. Men siden huset er vanntett uten ekstrautstyr tar det en knepen seier over Garmin.