helsesøster langer ut mot voksne:

– Vi må tåle at russen bråker

Helsesøster Hilde Mostue (54) mener det er sunt at «generasjon perfekt» slår ut håret i russefeiringen. Men politiet sier folk har all grunn til å klage på støy fra russen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka går det virkelige startskuddet for russ i hele landet, når tusenvis av russebusser og russ døpes.

Selv om russetiden er et stort høydepunkt for mange ungdommer, forbinder mange voksne disse vårukene med støy og tap av nattesøvn.

I helgen raste politiet i Vestfold mot russen, etter å ha stoppet en buss med 30 passasjerer om bord – til tross for at bussen var registrert for bare 17 personer. I tillegg rapporterte de om vold, skjenking av mindreårige og offentlig urinering og blotting blant russen.

Politioverbetjent Ole Magnus Jensen i Asker og Bærum politidistrikt tror man kan se flere liknende rapporter i ukene som kommer.

– Jeg tror ikke vi skal bli overrasket om vi ser dette andre steder også, spesielt dette med å ta med mindreårige og fenomenet med å «stappe busser», som de kaller det, sier han.

Han har fulgt utviklingen over tid, og mener russens festing ofte skaper en for stor belastning for andre.

– Belastningen blir for stor både for russen selv og på innbyggerne som bor rundt omkring, sier Jensen.

– Festingen er sunn

Hilde Mostue (54) er helsesøster i Bærum kommune, og jobber med ungdom på videregående skoler. Hun mener det er sunt at russen får bråke fra seg.

– Det er generasjon prestasjon som kjenner på et veldig press i hverdagen, forteller hun.

– Jeg tenker, når mitt utgangspunkt er psykisk helse, at det kan være godt å koble ut fra dette travle livet som vi lever. Det er sånn jeg forholder meg til det, og til feiring generelt, sier hun.

Mener voksne er for strenge

Mostue mener også at voksne har blitt for strenge når det gjelder bråk og støy i russefeiringen.

– Ungdommen forteller til meg at de opplever at det bare er negative ting som blir sagt om dem. Jeg synes det er trist at det snakkes så mye negativt om den flotte ungdommen vi har, sier hun.

Jensen i Asker og Bærum politidistrikt er uenig.

– Når det gjelder russen, så er det ikke mitt inntrykk at folk klager for fort. I tettbygde strøk og byområder bor vi så tett at når russen er ute og ruller hver eneste natt, så blir belastningen for stor, mener han.

– Det er vanlige folk, barnefamilier og så videre som klager, og det kan ikke vi klage på at de gjør, sier han.

– Rulling hver kveld er for mye

Helsesøsteren er også enig i at hendelser som går på helsa løs, ikke kan tolereres.

– Å skjenke mindreårige og stappe busser, alt slikt som er helsefarlig, det er selvsagt ikke akseptabelt. Det skader dem på sikt, sier hun.

Politioverbetjent Jensen oppfordrer russen til å ta hensyn til naboer og andre når de starter russefeiringen.

– Vi har mye flott ungdom, og de aller fleste russ klarer også å oppføre seg innen lover og regler. Men fenomenet med å rulle, og at man gjerne skal rulle hver eneste kveld gjennom hele russetiden, blir for lenge og for mye, sier han.