PAUL ryan på norgesbesøk:

– NATO er svært viktig for USA

Amerikanske politikere møtte statsminister Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for Representantens hus, republikaneren Paul Ryan, og en delegasjon fra den amerikanske kongressen møtte tirsdag formiddag Erna Solberg i statsministerboligen.

Før møtet fortalte Ryan at hans kone har slekt som i sin tid utvandret fra Sognefjorden, og la til at hans delstat Wisconsin har en betydelig andel norskamerikanere.

– Først og fremst ble det snakket om NATO og forsvars- og sikkerhetsspørsmål, som er hovedformålet med reisen til gruppen fra kongressen, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren sier at det under møtet ble utvekslet synspunkter på hva USA og Norge mener er viktig. Til TV 2 sier hun at det er bra at amerikanske politikere besøker Norge, og får høre hvordan vi ser på tingene.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på det vi gjør, både i NATO og ikke minst det vi gjør i nordområdene, med å sørge for at vi har god oversikt og god kunnskap, sier Solberg.

– Vi har fått mye takk

Paul Ryan sier at møtet med Norges statsminister er det første besøket på reisen til Europa. Som TV 2 fortalte i forrige uke, skal Ryan også besøke Storbritannia, Polen og Estland. Delegasjonen med parlamentarikere ønsker å forsikre Norge og resten av Europa om at den amerikanske kongressen og Trump-administrasjonen står fast på forpliktelsene i NATO som amerikanerne har hatt siden alliansen ble opprettet.

I februar gjentok USAs forsvarsminister Trumps krav om at flere NATO-land må bidra med økt støtte til alliansen. På spørsmål om amerikanerne er fornøyd med Norges nivå, selv om det ikke er to prosent, svarte Erna Solberg:

– Det har ikke vært et spesielt tema her med to prosent på dette møtet. Vi har fått mye takk for at vi har økt budsjettene både i fjor og i år, og vi kommer til å øke det fremover. Ikke minst gjør vi mye på det å modernisere vårt forsvar på en måte som gjør at vi kan jobbe sammen innenfor NATO, sier statsministeren til TV 2.