TALER: Dansk Folkepartis leder Martin Henriksen i Folketinget. 
TALER: Dansk Folkepartis leder Martin Henriksen i Folketinget.  Foto: Wikipedia Commons

Dansk parti vil forby religiøse hodeplagg for alle offentlig ansatte

Dansk Folkeparti retter hard skyts mot muslimer i nytt forslag om hodeplagg-forbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dansk Folkeparti (DF) mener at samtlige ansatte i stat og kommune fremover skal forbys å bruke alle former for religiøs hodebekledning.

Det skriver Berlingske.

Dette gjelder for eksempel muslimske hijaber, jødiske kalotter og katolske nonneslør.

Nettstedet skriver at partiet mener at offentlig ansatte som gjentatte ganger trosser forbudet i arbeidstiden, skal få sparken.

Vil ha forbud i skoler

Denne uka fremsetter DF dette såkalte beslutningsforslaget i Folketinget.

Tidligere i år fremmet DF et forslag mot å forby religiøs hodebekledning på skoler, og nå utvider de altså forslaget til alle offentlig ansatte.

De nevner pedagoger, lærere, undervisere, ansatte i eldrepleien og helsevesenet, samt ansatte i statslige myndigheter og styrer som eksempler.

MED HODEPLAGG: Kvinner kledd i nikab og hijab i Oslo sentrum.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MED HODEPLAGG: Kvinner kledd i nikab og hijab i Oslo sentrum. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

De legger ikke skjul på at forslaget er laget først og fremst for å ramme muslimer «og markante islamske symboler i det offentlige rom».

Vil ramme alle hodeplagg

Partiet håper at de kan unngå politisk motstand fra de øvrige partier ved å la forslaget ramme alle former for religiøs hodebekledning.

«For å unngå diskusjonen om hvorvidt det er i strid med konvensjoner eller religionsfriheten, har vi valgt å innrette forslaget slik at det rammer alle religiøse hodebekledninger. Dermed er vi sikre på at det er juridisk holdbart,» uttaler DF-leder Martin Henriksen overfor nettstedet.

Han mener at religion er en privatsak, og at danske borgere derfor må slippe å bli møtt av offentlig ansatte som bærer markante religiøse symboler, eller ifølge ham er «reklamestolper for islam».

Henriksen sier at han ikke tror at forslaget vil skape rekrutteringsproblemer i for eksempel helsevesenet.

Møter motstand

Flere danske partier stiller seg skeptiske til forslaget.

Dette sier danske Venstres Louise Schack Elholm til nettstedet:

– Vi har ikke tatt endelig stilling til dette forslaget i Venstres folketingsgruppe, men generelt har vi den holdningen at kommuner og regioner selv skal bestemme.

Heller ikke Socialdemokratiet støtter forbudet. Dette sier partiets Dan Jørgensen:

– Vi mener at det vil være bedre med færre religiøse symboler i det offentlige rom. Det gjelder også i forhold til ansatte i staten. Vi mener ikke at det er noe som skal stå i lovgivningen. Det vil være et for stort inngrep i den enkeltes frihet.

Tøff kamp

Martin Henriksen sier at han vet at det vil bli vanskelig å få med seg flere partier på forslaget.

«Vi har ingen støtte på forhånd, og det er ikke sikkert at det blir gjennomført i første omgang. Men jeg tror at det blir vanskeligere og vanskeligere for andre partier å si nei. Islamske symboler tar mer og mer plass, og mange dansker synes at det er grenseoverskridende og urimelig at de skal konfronteres med hjemmehjelper eller en annen offentlig ansatt som er en reklamestolpe for islam,» sier han.