STENGT: Fjærlandstunnelen er stengt etter brannen som oppsto i en feiebil. Foto: Alf Vidar Snæland/TV 2.
STENGT: Fjærlandstunnelen er stengt etter brannen som oppsto i en feiebil. Foto: Alf Vidar Snæland/TV 2.
BRANN: Nødetatene jobber ved tunnelen i Sogn etter at det begynte å brenne i en feiebil.
BRANN: Nødetatene jobber ved tunnelen i Sogn etter at det begynte å brenne i en feiebil. Foto: Alf Vidar Snæland/TV 2.
BRANN: Nødetatene jobber ved tunnelen i Sogn etter at det begynte å brenne i en feiebil.
BRANN: Nødetatene jobber ved tunnelen i Sogn etter at det begynte å brenne i en feiebil. Foto: Alf Vidar Snæland/TV 2.
BRANN: Nødetatene jobber ved tunnelen i Sogn etter at det begynte å brenne i en feiebil.
BRANN: Nødetatene jobber ved tunnelen i Sogn etter at det begynte å brenne i en feiebil. Foto: Alf Vidar Snæland

13 til sykehus etter tunnelbrann i Sogn

 Brannen i Fjærlandstunnelen er slukket.
 Alle som var i tunnelen er sendt til sykehus. Flere har fått røykskader.
 Deler av taket har falt ned i tunnelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 03.30-tiden var 13 personer sendt til Førde sentralsykehus med ambulanse, ambulansehelikopter og redningshelikopter. De hadde lettere skader etter å ha fått i seg røyk.

Alle de 13 personene som befant seg i tunnelen da brannen startet, kom seg ut på Jølstersiden.

– Alle personene som var i tunnelen skal være ute. Ingen har fått livstruende skader. De blir fortløpende vurdert av helsepersonell. De som har fått skader, har fått røykskader, opplyser operasjonsleder Olaug Holme i Vest politidistrikt til TV 2.

Ifølge Holme er det nå gjennomført finsøk i tunnelen og det er ingen personer igjen.

– Kjøretøyet som brant blir nå trukket ut. Tunnelen forblir nok stengt, siden det er fare for nedfall fra taket. Det er uvisst hvilke skader personbilene har fått - de står igjen inne i tunnelen, opplyser Holme.

Helse Førde melder klokken 01.19 at alle er sendt til sentralsykehuset i Førde. De er fordelt på ambulansebiler, ambulansehelikopter og redningshelikopter.

Det var politiet i Sogn og Fjordane som først meldte om brannen mandag kveld. Politiet fikk melding om brannen ved 22.30-tiden mandag kveld. Operasjonslederen sier brannen oppsto omkring 1 kilometer inn i tunnelen om man kommer fra Jølster, og at nødetatene rykket ut til stedet fra begge sider.

Det ble i timene rundt midnatt jobbet intenst med å slukke brannen som oppstod i en feiebil som jobbet i tunnelen. Luftesystemet ble satt slik at røyken ble pumpet ut på Jølstersiden av tunnelen. Feiebilen drev arbeid sammen med to spylebiler. I tillegg kjørte en ledebil kolonne med seks personbiler og en tankbil etter seg.

– Seks personer har tatt seg ut av tunnelen på denne siden. Fire av dem sendes med helikopter til sykehuset i Førde, opplyste Espen Rysjedal, vaktleder ved 110-sentralen i Sogn og Fjordane til TV 2 rett etter midnatt.

Noe senere meldte politiet at 12 personer hadde kommet seg ut av tunnelen.

– Alle tolv er kommet ut på Jølster-siden av tunnelen. Bilene de kjørte står igjen inne i tunnelen. De som har kommet ut har fått i seg røyk, skriver politiet.

SLUKKER: Dette bildet er fra sørsiden av tunnelen. Der jobbet brannmannskaper fra Sogndal med slukking.
SLUKKER: Dette bildet er fra sørsiden av tunnelen. Der jobbet brannmannskaper fra Sogndal med slukking. Foto: Statens Vegvesen

Rysjedal opplyste like etter midnatt at det ikke var full oversikt over hvor mange personer som hadde oppholdt seg i tunnelen.

– Så lenge det er røyk i tunnelen har vi ikke oversikten. Det er en stor feiebil med rundt 500 liter diesel og 700 liter hydraulikkolje. Det er stor varmgang og det har begynt å ramle ting ned fra tunneltaket, opplyste Rysjedal til TV 2.

– Vi vet ikke hvor mange biler som er inne i tunnelen. Det kommer mye røyk ut av tunnelen, sa operasjonslederen til TV 2 før det ble klart at alle var i trygghet rundt klokken ett natt til tirsdag.

Røyken gjorde det ifølge operasjonslederen en stund vanskelig å ta seg inn i tunnelen for å få oversikt.

– Brannen har startet ca 1 km inn i tunnelen fra Jølster-siden, meldte politiet 23.45.

Fjærlandstunnelen ligger langs riksveg 5 i Jølster og Sogndal kommuner. Tunnelen går mellom Lunde og Bøyadalen og er 6,3 kilometer lang. Fjærlandstunnelen vil trolig være stengt en god stund etter brannen natt til tirsdag.

Det er ikke klart når bilene kan hentes, og det er for tidlig å si når tunnelen kan åpnes for trafikk igjen.

– Fjærlandstunnelen vil nok være stengt en god stund framover. Det er snakk om store skader etter brannen, sier trafikkoperatør Marius Råve ved trafikksentralen i Bergen til NRK.

Han sier det er skader på vegger og tak, samt på tekniske installasjoner i tunnelen. Tirsdag blir det sendt folk for å undersøke skadene.

Det er skiltet omkjøring via fergeforbindelsen Hella-Dragsvik. Råve sier det natt til tirsdag ble jobbet med å sette inn ferge på strekningen.