Erdogans frisør: – Presidenten vil gjøre storartede ting for Tyrkia

ISTANBUL (TV 2): I president Erdogans gamle nabolag i Istanbul hyller innbyggerne gårsdagens seier til ja-siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Yasar Ayhan plukker stolt ned et fotografi, som henger på æresplass i frisørsalongen hans. Bildet viser ham selv sammen med Recep Tayyip Erdogan.

– Det er tatt av Erdogans egen fotograf, sier Ayhan, og klarer knapt å sette ord på hvor mye Erdogan betyr for ham.

– Vårt forhold går langt tilbake. Vennskapet går helt tilbake til våre fedre og bestefedre, smiler han, og peker oppover bakken utenfor salongen.

– Erdogan vokste opp like der oppe. Han var helt lik da som nå: Han hadde sin egen stil, han er spesiell. Rett og slett perfekt. Han elsker folket sitt, han elsker landet sitt, sier Ayhan.

Vil ha Erdogan-sveisen

Han peker ivrig på fotografiet.

– Se her. På bildet er presidentens hår svart, nå er det blitt litt hvitere. Det er fordi han er under mer press, forklarer Ayhan, men legger til at han fremdeles synes presidenten ser bra ut.

– Han er kjekk og karismatisk. Han har en egen stil, og folk ønsker å se ut som ham.

– Jaså, så det er mange som ber om å få Erdogan-looken?

VENN: Et bilde av Erdogan på besøk i frisørsalongen er sentralt plassert i lokalen.
VENN: Et bilde av Erdogan på besøk i frisørsalongen er sentralt plassert i lokalen. Foto: TV 2

– Javisst, helt klart. Særlig barten, sier han og ler litt.

– Vi elsker ham, og er veldig stolte av ham.

Vi rusler oppover bakkene utenfor salongen, inn i et område som blir stadig mer nedslitt. En mann henger over en søppelkontainer og rensker ut alt som muligens kan være verdt noen slanter. Han peker oss videre nedover mot blokken der Erdogan bodde.

– Der oppe i den leiligheten bodde familien, sier selgeren i kiosken over gata. Bygningen hun peker på er ganske så nedslitt, slik som resten av nabolaget.

Et par småjenter kommer bort og begynner å prate ivrig.

– Det var grandonkelen min som flyttet inn da familien til Erdogan flyttet, sier Zeynep og smiler stort.

– Jeg har vært der inne mange ganger, det er kjempefint der, sier hun, mens venninnen nikker ivrig.

– Vil gjøre store ting

Tilbake i frisørsalongen går praten i ett. Det er folkeavstemningen som er det store temaet i dag. Her inne hyller alle seieren til ja-siden. De vil gjerne se at Erdogan får mer makt. At opposisjonen mener resultatet må annulleres, bekymrer dem ikke.

FAKTA: Dette stemte Tyrkia over

* Ja-siden vant en knapp seier da Tyrkia 16. april holdt folkeavstemning om en rekke grunnlovsendringer som ble vedtatt i nasjonalforsamlingen 21. januar.

* Med 99 prosent av stemmene talt opp, viser de uoffisielle resultatene fra den tyrkiske valgkommisjonen en oppslutning på 51,41 prosent til ja-siden. Nei-siden fikk 48,59 prosent.

* Grunnlovsendringene innebærer blant annet at statsministerposten avskaffes og den utøvende makten plasseres hos presidenten og visepresidenten. Presidenten skal selv utnevne og sparke ministre.

* Endringene vil styrke den utøvende makten på bekostning av nasjonalforsamlingen og samtidig gjøre domstolene mindre uavhengige.

* Forslaget åpner også for at president Recep Tayyip Erdogan kan gjenvelges for ytterligere to femårsperioder. Dermed kan han bli sittende til 2029.

* Europarådet og flere europeiske stater kritiserer den kommende folkeavstemningen og mener at Tyrkia beveger seg i retning av et diktatorisk styre.

Kilde: NTB/AP.

– Alle må tolerere resultatet. Det er ikke noe nytt, slik har det alltid vært, slår Ayhan fast, før han legger til:

– Vi stoler på presidenten vår, han vil gjøre storartede ting.

Men nesten 49 prosent av velgerne er uenige. I en bakgate til den kjente Taksimplassen går Nouri Yilmas og mimrer. Han stanser opp foran en bygning med fire etasjer.

– Jeg drev et lite pensjonat her, sier han, og understreker at forretningene lenge gikk veldig bra, sier Yilmas til TV 2.

Turismen svikter

Men de siste årene har turismen til Tyrkia stupt, først og fremst på grunn av terrorangrepene som har rammet landet, også mot kjente turistmål både i Istanbul og Ankara.

– Nå er det ingen turister igjen, og på grunn av det måtte jeg stenge, sier Yilmas fortvilet, og kikker inn et av vinduene. Det er noen andre som eier bygningen nå, forteller Yilmas.

Yilmas er sikker på at de nye grunnlovsendringene bare vil gjøre den økonomiske situasjonen i Tyrkia enda verre.

– Resultatet er antidemokratisk. og i et antidemokratisk samfunn kan man aldri få økonomisk fremgang.

Nå vil han gjøre alt han kan for å komme seg til et annet land.

– Jeg vil ikke å bli boende her. Økonomien er ødelagt, og jeg ønsker å flytte til et sted som er fredelig, sier han bestemt.

TV-kanal: Tyrkia forlenger unntakstilstanden

Tyrkias sikkerhetsråd har gått inn for å forlenge unntakstilstanden som ble innført etter kuppforsøket i juli i fjor, melder TV-kanalen NTV.

Landets sikkerhetsråd skal ha besluttet å støtte en forlengelse av unntakstilstanden med tre måneder, ifølge TV-kanalen NTV.

Møtet i sikkerhetsrådet startet i presidentpalasset i Ankara klokka 18.30 norsk tid mandag, ifølge CNN Turk og NTV. President Recep Tayyip Erdogan ledet møte. Senere mandag skal landets regjering møtes for å diskutere saken.

Visestatsminister Nurettin Canikli bekreftet overfor TV-kanalen A Haber tidligere mandag at spørsmålet om å forlenge unntakstilstanden ville bli tatt opp under møtet.

Unntakstilstanden ble innført etter det mislykkede kuppforsøket 15. juli i fjor. Beslutningen om å forlenge den ytterligere kommer i så fall dagen etter en folkeavstemning om grunnlovsendringer som vil gi president Erdogan betydelig mer makt.