Brighton rykker opp - klare for Premier League etter rivalens poengtap

Vegard Forren og lagkameratene jublet etter 2-1-seier mot Wigan. Senere på dagen sikret Huddersfields poengtap at Brighton-opprykket er i boks også matematisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se jubelscenene i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Brighton-Wigan 2-1
Derby-Huddersfield 1-1

Brightons triumferd mot Premier League er fullbyrdet. Sørkystklubben vant 2-1 over Wigan mandag, og etter at Huddersfield ikke vant sin kamp mot Derby senere på dagen er Vegard Forrens nye klubb nå også matematisk klare for opprykk.

Avstanden ned til treer Huddersfield er på 14 poeng, og Huddersfield har nå kun tolv poeng igjen å spille om.

Lenge så det ut til at Huddersfield skulle vinne sin kamp, og dermed avblåse de «matematiske opprykksfeiringen», men to minutter før slutt scoret Jacob Butterfield målet som utlignet til 1-1 i den sene kampen i Championship. Dermed kunne både Brighton- og Derby-spillerne juble.

I mandagens Brighton-kamp ble toppscorer Glenn Murray nok en gang en av heltene. 33-åringen satte inn sitt 22. ligamål for sesongen da han satte inn 1-0 snaut ti minutter før pause, mens Solly March la på til 2-0 etter 65 minutter. Tidligere Manchester United-spiller Nick Powell reduserte for Wigan fem minutter før slutt, men det holdt ikke for gjestene.

Vegard Forren var ikke i Brightons tropp, og har fremdeles ikke debutert for sin nye klubb, snart seks uker etter at han signerte.

Les også: Forren klar for Brighton

Tilbake for første gang på 34 år
Når Brighton nå er tilbake på engelsk fotballs øverste nivå betyr det at en ny klubb skal få prøve seg i Premier League. Sist sørkystklubben var på øverste nivå var i 1982/83-sesongen, ti år før oppstarten av Premier League-æraen.

Siden den gang har klubben slitt i voldsom motbakke, med en tilværelse blant annet uten både penger og egen hjemmebane. I 1997 var de kun én scoring fra å rykke ut av hele ligasystemet, men berget ligastatusen med 1-1 mot bunnrival Hereford i siste serierunde på nivå fire.

– Det er en fantastisk flott by med en stor fanbase. Jeg har ventet litt på å se dem i Premier League, for det er en klubb man har hørt historier om fra gamledager. De er ett av de stedene som har trukket flest tilskuere i Championship over tid, sier Kasper Wikestad.

TV 2s Premier League-kommentator har fulgt både klubben og ligaen tett i en årrekke, og latt seg begeistre av tidligere Premier League-manager Chris Hughton og hans innsats med laget.

HERLIGE SCENER: Fansen inntok banen etter Brighton-seieren som betød at de i praksis allerede var oppe to timer før de faktisk var det.
HERLIGE SCENER: Fansen inntok banen etter Brighton-seieren som betød at de i praksis allerede var oppe to timer før de faktisk var det. Foto: Gareth Fuller

– Han er en veldig bra mann. Han er en sjeldent «nice guy» i fotballen, som jeg tror er knallhard i tillegg. Han fikk sparken i Newcastle og mislyktes i Norwich, men han har en veldig høy stjerne i Brighton, og unner ham dette opprykket, sier Wikestad.

Hughton ledet også Newcastle til opprykk fra Championship, men har selv sagt at han rangerer denne sesongen høyere. Det er en vurdering Wikestad holder med ham i, og nevner hovedgrunnen til hvorfor det er så imponerende at Brighton nå har kjempet seg tilbake på øverste nivå.

– De har aldri fått tilgang på fallskjermpenger. De har bygget det de har i konkurranse med store klubber, og helt uten egne fallskjermpenger og uten en kjemperik onkel i ryggen. Da konkurrerer man litt på ulike premisser med en del av de andre, men de har lyktes med en god manager, solide forsterkninger og med å bygge stein på stein over tid, sier Wikestad.

Opprykket betyr at Brighton er den 48. klubben som får prøve seg i Premier League siden ligaens oppstart i 1992/93.

Nytt rivaloppgjør i Premier League
Det mange kanskje ikke vet er at det faktisk nå blir duket for en ny form for rivalkamp i Premier League neste sesong, om det ikke går helt i motbakke for en Brighton-rival fra London de neste ukene.

– Jeg gleder meg fryktelig til Crystal Palace-Brighton, som blir et helt nytt derby i Premier League. Det er ikke noe lokalderby i ordets rette forstand, og det er en relativt merkelig historie rundt det at de er blitt rivaler, men hatet er definitivt levende og har vært det siden 70-tallet, sier Wikestad.

De to var rivaler også i 40- og 50-årene, og Palace var faktisk Brightons nærmeste nabo i fotballigaen geografisk helt til Crawley rykket opp i 2011, men det var deres felles reise fra nivå tre til én på 70-tallet som skapte nytt liv i rivaliseringen.

I 2013 møttes de to i playoff, da en av Brightons ansatte gjorde fra seg på gulvet i bortegarderoben, noe som ikke akkurat la et lokk på den ampre stemningen mellom klubbene.

– Denne «bæsje-historien» har fornyet rivaliseringen i styrke, så dette er definitivt levende. Alle slike nye oppgjør i Premier League er en berikelse for Premier League, så jeg gleder meg, sier Wikestad.

Fulham vant og kan kjenne playoff-følelsen
Det var som nevnt full runde i Championship 2. påskedag, og i en av de andre kampene vant Fulham 3-1 over Aston Villa. Dermed er Stefan Johansen og hans lagkamerater svært nære å kapre en playoff-plass om retten til Premier League-spill neste sesong. Johansen leverte målgivende pasning til 3-1-målet.

Samtidig tapte opprykksrival Leeds 0-1 hjemme for Wolverhampton, hvilket betyr at Fulham tok seg forbi storklubben fra Yorkshire på tabellen. Når tre kamper gjenstår er Leeds dermed ute av opprykkskvalifiseringsplassene, på målforskjell.

Newcastle tapte også, 1-3 borte mot Ipswich, og dermed rykker Brighton fra også i kampen om tittelen i divisjonen. Brighton har 92 poeng, Newcastle 85, treer Reading 79, Huddersfield 78 (en kamp mindre spilt), Sheffield Wednesday 75 og både Fulham og Leeds 73 når 43 kamper er spilt.

I bunnen ser det verre ut for blant andre Brighton-motstander Wigan. Rotherham er allerede rykket ned, men mye skal gå veien om ikke FA-cupmesteren fra 2013, som spilte i Premier League samme år, slår følge. Wigan har 40 poeng på sin 23. plass, mens Blackburn også er under streken med 44 etter 1-1 mot Bristol City mandag. Over streken har Nottingham 45, Birmingham 47, Burton og Bristol City 48 og QPR 50 poeng.