FARLIG: To skiløpere følger de potensielt svært skisporene ut på skavlen på vei til toppen av Blånebba i Romsdalen.
FARLIG: To skiløpere følger de potensielt svært skisporene ut på skavlen på vei til toppen av Blånebba i Romsdalen. Foto: Tommy Soleim

Fjellfører Tommy advarer mot livsfarlig ferdsel i fjellet: – Jeg fikk hjertet i halsen!

– Det er et skispor i fritt fall! advarer fjellfører Tommy Soleim.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Toppturentusiast Tommy Soleim ledet søndag et turfølge i Romsdalen, nærmere bestemt til Blånebba (1320 moh).

Skavlbrekk

På vei til toppen oppdager Soleim, som jobber som fjellguide, plutselig noe som får ham til å reagere umiddelbart.

– På den siste flanken før vi skulle begynne på «ryggen» opp er det et naturlig stopp. Der stoppet vi for å prate om skavler, og farene knyttet til å bevege seg for langt ut på dem. Plutselig fikk jeg øye på en person som sto helt ytterst på skavlen, forteller Soleim til TV 2.

Den erfarne fjellføreren sier han ble svært opprørt av synet.

– Vedkommende hadde gått så langt ut at personens spor nærmest var i fritt fall. Hadde det skjedd et skavlbrekk akkurat da hadde det vært flere hundre meters fall. Det er mer enn nok til at man mister livet om man faller, sier Soleim.

Både han og turfølget ble skremt av det de så.

– Jeg fikk hjertet i halsen! Vi hadde akkurat pratet om dødsulykken som skjedde for en knapp uke siden, og det var veldig ubehagelig, sier han.

Det var Karianne (22), som mistet livet i ulykken, som skjedde ved Øksedal i Møre og Romsdal. 22-åringen falt flere hundre meter, etter å ha falt utfor en skavl.

Følger etter

Cirka en halv time senere, oppdaget gruppen at to andre skiløpere var på vei i det samme sporet – ut over skavlen. Da tok Tommy opp kamera for å dokumentere det som skjedde. Bildet delte han senere på en turgruppe på Facebook – for å advare andre om farene.

– Det store problemet er nettopp at folk følger etter i sporene, og man kan jo tenke at det er utsiktspunkt. Men et skavlbrekk kan være meget alvorlig. De kan brekke langt inn på fast fjell, og dermed kan man anta at man er trygg selv når man ikke er det, sier Soleim.

Han sier det er viktig å være bevisst på farene ved skavlbrekk.

– Man skal være veldig obs. Og hvert fall nå hvor det er store temperaturforandringer i snøen og ustabile forhold. Man må holde god avstand til skavlen, sier Soleim.

De siste årene har det vært et stadig økende fokus på skredfare i fjellet – noe Soleim er veldig glad for. Men nå etterlyser han også mer kunnskap rundt farene ved skavlbrekk.

– Det skjer heldigvis ikke så ofte, men det er likevel svært viktig å være bevisst dette. Jeg er sikker på at det vil skje dødsulykker der det er årsaken, sier han.

Skavlbrudd:

  • Skavlbrudd unngår du ved å ikke bevege deg oppå eller under skavler. Skavler kan knekke helt av seg selv, eller når personer tråkker på skavlen. De skjer ved rygger eller egger – ofte overraskende langt inn, cirka 45 grader).
  • Unngå å bevege deg på eller nær overhengende skavler.
  • Begrens eksponeringstiden i heng under skavler, spesielt like etter perioder med vind og snø, og under perioder med stigende temperaturer.
  • En skavl som knekker utgjør mye vekt, og den kan treffe personer eller utløse skred.

Fakta: Varsom