I denne bilen har to av trettitallets mest beryktede menn vært innom. Alle foto: Benzina.no
I denne bilen har to av trettitallets mest beryktede menn vært innom. Alle foto: Benzina.no

Beryktet gangster kjøpte den som ny  – nå er bilen i Norge

Denne har litt av en historie!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den oser mafia lang vei – og det er slett ikke tilfeldig. Bilen du ser på bildet over er nemlig en ekte mafiabil.

For her snakker vi om bilen som Frank Nitti selv kjøpte. Og hvem var Frank Nitti spør du? Vel, Francesco Raffaele Nitto som han egentlig het, ble kjent som Frank «The Enforcer» Nitti. Han var en av Al Capones ledende håndlangere, og hadde ansvar for alle «muskeloperasjoner». Altså alt som involverte vold, trusler, juling, skyting og dreping. Så her snakker vi så gangster som det kan få blitt!

Bilen eies av John Amundsen og Jens Gamlem, som begge ønsker å bevare bilen i så original stand som mulig.

Ute etter informasjon

– Vi har derfor ingen planer om restaurering, men det er av interesse å komme i kontakt med eksperter som kan fortelle oss om bilen bør restaureres eller ikke. Vi tror den rent teknisk vil kunne fungere – men at det er mye arbeid med karosseri, noe som betyr at dette vil være en omfattende jobb.

– Vi tar gjerne imot mer informasjon om Chicago og bilene tilhørende denne epoken i amerikansk historie og om det finnes andre biler som har tilhørt "mafiaen" og hvor befinner disse seg i dag. Bilen er for øvrig til salgs om prisen er riktig, forteller Jens Gamlem.

Med en så interessant eierhistorikk blir bilens slitte tilstand egentlig helt riktig.

Gikk i fengsel

Frank Nitti kjøpte sin 1938 Cadillac Fleetwood Series 75, 7 Passenger Touring Sedan, Style no. 7523, i 1937. For gangsterne i Chicago var dette en perfekt bil. Med den kunne Nitti og hans kumpaner skremme vettet av de fleste. I tillegg kunne man stå på de brede stigbrettene med Tommy Guns og skyte i fart, samtidig som det store bagasjerommet fint tok imot et par uheldige sjeler.

Da Al Capone gikk i fengsel i 1929, ble Nitti ansatt som en av tre som ledet imperiet videre. Til tross for sitt kallenavn «The Enforcer», ansatte Nitti folk til å gjøre de mer voldelige og blodige operasjonene når han selv klatret så høyt i organisasjonen. I 1931 måtte både Nitti og Capone gå i fengsel for skatteunndragelse, men Nitti fikk bare 18 måneder (Capone fikk 11 år).

Med en så interessant eierhistorikk blir bilens slitte tilstand egentlig helt riktig. 
Med en så interessant eierhistorikk blir bilens slitte tilstand egentlig helt riktig. 

Her er bilmerket som står opp fra de døde

Overlevde attentat

Frank slapp ut i 1932, og ikke lenge etter prøvde en politimann å skyte Nitti i et regelrett attentat. Til tross for tre skudd i nakke og hode, overlevde den ubevæpnete Nitti. Han styrte Capones imperium de neste årene, og da Capone ble benådet i 1939, ble han visstnok plukket opp av Nitti i denne Cadillacen. Capone selv var nå langt ifra den skikkelsen han hadde vært.

Syfilis og gonore gjorde at gangsterkongen ikke lenger var istand til å lede sin gjeng, og Nitti fortsatte i sin rolle. I 1943 ble mange av Chicago-gjengen tiltalt for utpressing av filmstudioer i Hollywood. Utsikter til en lengre fengselsstraff gjorde at Frank Nitti skjøt seg selv 19. mars 1943. Capone selv virret de siste årene av sitt liv rundt i Florida, med alvorlige hjerneskader grunnet syfilisen. Han døde 25. januar 1947.

Hva som nøyaktig skjedde med bilen mellom 1943 og 1962 er ikke helt kartlagt, men man vet at Frank Crall, visepresident i Hilton Hotel Group kjøpte den, for å restaurere den. Men så langt kom han aldri, og i 1983 donerte han bilen til en kirke i California, hvor den sto på utstilling foran kirken.

Volvos første elbil skal komme fra Kina

Fredrikstad Motorshow

Det tørre klimaet reddet heldigvis bilen, og i 2001 ble den solgt på auksjon til Volo Auto Museum i Illinois. I 2009 kom den til Norge, og den endte opp i hendene på dagens eiere etter å ha blitt solgt videre fra Benzina.no. Hvis den noensinne blir restaurert, vil man sikkert kunne finne kulehull her og der. Her snakker vi interessant eierhistorikk av ypperste sort!

Cadillac-ekspert Henning Kjensli fra AMCAR så bilen da den stod på Volo Auto Museum, og er begeistret for at den har kommet til Norge:

– Jeg håper vel den blir beholdt sånn, for jeg tror mye av mystikken og det som gjør den kul blir borte hvis den blir restaurert. Biler som kan knyttes til kjente mafiaskikkelser og spesielt fra Chicago vil alltid være veldig spesielt. Sånn sett er det jo smått utrolig at denne bilen har funnet veien til Norge hvor kunnskap og interesse for amerikansk mafiahistorie må kunne sies å være begrenset, forteller Henning.

Bilen stilles ut i Fredrikstad 22-23 april. Anledningen er Fredrikstad Motorshow i Kongstenhallen. Arrangøren Amcar Fredrikstad lover det beste av veteranbiler, originalbiler, custom, hot rod, gatebiler og MC fra alle nasjonaliteter. Vel verdt å ta turen for alle som er interessert i bil!

Denne bilen er som skapt for Norge